Jag måste säga att det känns lite tomt att starta upp så här efter sommaren och inte ha politikerveckan i Almedalen med sig in arbetet. Vem sa egentligen vad och varför? Hur kommer det sig att det där utspelet kom just nu? Vilka seminarier överraskade? Politikerveckan bjuder ju alltid på det oväntade – jag gillar det.
Därför tänkte jag fylla tomrummet och tillåta mig att drömma iväg för en stund om hur givande årets vecka kunde ha blivit, om den blivit av. Här kommer de sju viktigaste händelserna som i så fall skulle ha hänt. I alla fall om jag hade fått önska.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
1. Statsministern
I motsats till tidigare år dök faktiskt Stefan Löfven upp i år. Och till alla energinördars stora glädje var huvudpunkterna i hans sommartal ett fokus på en trygg energiförsörjning och lanseringen av en vätgasstrategi för Sverige. Nu får vi chansen att komma ikapp våra grannländer när det gäller utvecklingen av en infrastruktur för vätgas. Äntligen! Med tanke på vätgasens potential som komplement till elektrifiering känns ett hållbart och samtidigt stabilt elsystem ju plötsligt fullt möjligt.
Image may be NSFW.Clik here to view.

2. Snackisen
Att Svenska kraftnät inför sommaren tvingades upphandla effekt från Ringhals 1, Karlshamnsverket och Rya Kraftvärmeverk blev – självklart – årets stora branchsnackis. Och med det har det blivit tydligt: vi har ett stamnät och en marknadsmodell som får allt svårare att hänga med i elsystemets förändring. ”Behöver vi en ny marknadsmodell?” har ju blivit en allt mer omdiskuterad fråga i Almedalen, dock kändes diskussionen annorlunda i år: förståelsen för det kritiska läget hade slagit rot. Det var därför hoppingivande att se samtliga energipolitiska talespersoner skaka hand och ge ett löfte om en ny bred energiöverenskommelse med målet att säkerställa en bred nätutbyggnad och se över en utveckling av nuvarande marknadsmodell.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
3. Kunskapshöjningen
Årets ”aha-upplevelse” stod den amerikanska välrenommerade professorn för när han på Energimarknadsinspektionens seminarium om framtidens intäktsramar krasst konstaterade: Priset för den svenska elöverföringen är väldigt konkurrensmässig jämfört med andra länder. Han menade att just den aspekten är en av Sveriges största fördelar när det gäller att locka till sig större utländska industriaktörer. ”Kan det verkligen stämma att Sverige har låga elnätspriser, de är väl jättedyra?” tycktes många i den namnkunniga publiken fråga sig. För egen del tänkte jag på min kant: Äntligen trillade den polletten ner. Oerhört efterlängtat!
Image may be NSFW.
Clik here to view.
4. Strategitillskottet
Och så kom den till slut – tack för det! Ministerduon Tomas Eneroth och Anders Ygeman bjöd in till pressträff för att berätta om innehållet i den sedan länge omtalade elektrifieringskommissionen med tillhörande strategi. Intressant var att infrastrukturdepartementet valde att ta ett helhetsgrepp om hur hela transportsektorn kan elektrifieras och inte bara tunga vägtransporter. Kommissionen och strategin utlovade många konkreta förslag bland annat att anpassa dagens lagstiftning till elektrifierade fordon och att skapa förutsättningar för ett robust elnät som kan möta de framtida laddbehoven.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
5. Lyftet
Förhoppningsvis såg vi slutet på flygskammen som vi känner den i dag. På Tomas Eneroths andra stora pressträff under veckan presenterade han Sveriges vision för hur det svenska inrikesflyget ska bli elektriskt: 2040 är det slut med de fossila utsläppen, precis som i Norge. En efterlängtad ambitionshöjning och något vi elnätsföretag är redo att leverera på!
Image may be NSFW.
Clik here to view.
6. Överraskningen
Årets stora överraskning var ändå att seminariet om den elhandlarcentriska modellen (ECM) blev ett sådant dragplåster – lokalbytet i sista stund till den stora scenen på Wisby Congress har jag nog aldrig tidigare upplevt! Även om reformen är gigantisk har intresset för den likväl varit minimalt under åren som gått. Fram tills nu då! Även om det blev tydligt hur svagt insatta många makthavare är i reformen, var det häftigt att i realtid se hur flera av panellisterna blev tydligt negativa till reformen när de väl insåg hur den kommer att slå mot Sveriges elkunder och chans att nå klimatmålen.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
7. Framgångsgreppet
En av de mest spektakulära händelserna under årets Almedalen måste ha varit när tjänstemän från Energimarknadsinspektionen, Länsstyrelserna och Lantmäteriet likt kardinaler som ska välja ny påve, valde att under flera dagar stänga in sig i ett hyrt rum vid Donners plats. Deras löfte var att inte komma ut förrän de hade lyckats enas om hur tillståndsprocesserna för elnät kan kapas med tre år. Vilket engagemang! Och ut kom de också - dessutom i god tid innan eftermiddagsfärjan lämnade hamnen. Nu ser vi fram emot att kunna öka takten i utbyggnaden av Sveriges elnät på alla nivåer.
Ja ni ser vilken Almedalsvecka det skulle kunna ha blivit! Jag hoppas innerligt att vi får ses på Gotland nästa sommar och vem vet, kanske kommer någon av mina sju önskehändelser att slå in?
/Henrik Bergström, ansvarig för samhällskontakter