Quantcast
Channel: Ellevio
Viewing all 1075 articles
Browse latest View live

Fortum fortsätter storsatsa i Västvärmland

$
0
0

Fortums elnät i trakterna kring Charlottenberg har fått ett rejält lyft under de senaste åren. Nu fortsätter satsningen och totalt kommer Fortum att ha investerat nära 50 miljoner kronor i området.

Med planerade investeringar för 2013 är totalsumman för perioden 2009-2013 uppe i 48,9 miljoner kronor. Bland annat har Fortum grävt ner runt 100 kilometer markkabel och byggt 88 nya nätstationer.

– Nätet kring Charlottenberg var tidigare ganska hårt drabbat av störningar och vi såg ett stort behov av investeringar. Sedan 2009 har vi byggt bort stora delar av problemen och gett boende och företag i området ett mycket säkrare elnät, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums lokalnät i bland annat Värmland.

Just nu pågår flera stora projekt, och fler är planerade under kommande år. Det i särklass största projektet som pågår just nu är det mellan Ås och Sleverud. Där byter vi ut 22 kilometer oisolerad luftledning av äldre modell mot 25 kilometer jordkabel och 2 kilometer ny isolerad luftledning. Vi har även byggt 10 nya nätstationer i området med tillhörande servisledningar ut till kunderna.

– När det är klart tror jag att det kommer betyda mycket för våra kunder som bor i området, säger Anders Öberg.

Under de senaste fem åren har vi vädersäkrat runt 1 250 kilometer ledning i Värmland. Under samma period har vi investerat runt en miljard kronor. I hela Sverige har vi vädersäkrat runt 6 000 kilometer ledning och investerat runt 6 miljarder kronor sedan 2006.

Kontaktpersoner

Anders Öberg, ansvarig för lokalnätet på landsbygden
070-28 07 551

Jonatan Björck, kommunikatör
072-56 15 416


Elnät och fiber i gemensamt projekt på Hammarö

$
0
0

Nästan 500 kunder på Hammarö får ett mer tillförlitligt elnät när Fortum nu investerar 3 miljoner kronor. Samtidigt samarbetar Fortum med Hammarö kommun som förbereder för att lägga ner fiber.

– Vi fortsätter att investera i vårt elnät för att få färre strömavbrott för våra kunder. Det är också jättekul när vi får till samarbeten av den här typen, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums lokalnät på landsbygden.

Det är elnätet på Tynäsudden som ska vädersäkras. 6,7 kilometer oisolerad luftledning byts ut mot kabel i marken och luften. Bygget startade i mitten av mars och pågår fram till juli.

Samtidigt som vi bygger om elnätet lägger Hammarö Stadsnät ner en slang för att förbereda för fiberdragning. Fortum försöker alltid ta kontakt med kommuner och andra aktörer för att erbjuda samarbete kring exempelvis fiber.

– På Hammarö har samarbetet fungerat bra och det känns kul att kunna ge kunderna mervärde, säger Anders Öberg.

Fortums satsning på Hammarö är en del av SäkraNät-programmet som inleddes 2005. Sedan dess har Fortum investerat omkring sju miljarder kronor i elnätet.

SäkraNät-programmet bygger på fyra metoder:

* Byta ut oisolerad luftledning mot kabel i marken.

* Isolera luftledningar.

* Installera fjärrstyrda frånskiljare.

* Bredda ledningsgator.

I Värmland har Fortum sedan 2005 investerat över en miljard kronor och vädersäkrat omkring 1 250 kilometer ledning.

Kontaktpersoner

Anders Öberg, ansvarig för Fortums lokalnät på landsbygden
054-55 82 67

Anders Lindberg, Hammarö Stadsnät
054-51 52 68

Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum
072-56 15 416

Framtidens elnät är redan här

$
0
0

Fortum testar nu en ny teknologi som kan revolutionera sättet vi styr och kontrollerar våra elnät. Tekniken öppnar helt nya möjligheter att styra och övervaka ställverk.

 Det här är ett stort steg mot framtiden, säger Bengt Almgren som är ansvarig för Fortums regionnät i Sverige.

Utrustningen i dagens ställverk har sett i princip likadan ut i flera decennier. Men nu kommer vi att göra spännande tester med en ny utrustning. Det är Fortum som gör testerna av nya SASensor-systemet från det holländska företaget Locamation.

Kortfattat om den nya tekniken

  • De reläskydd som sitter i varje fack i ställverken tas bort och ersätts av givare ute i facken samt av två datorer som är gemensamma för hela ställverket. Reläskydden finns i datorernas mjukvara och datorerna utgör reserv för varandra.
  • Givarna kommunicerar med datorerna via optisk fiber. Det gör överföringen blixtsnabb och utrustningen blir mindre känslig för exempelvis åska.
  • Genom att all information från ställverket finns tillgänglig i datorerna så finns möjligheter att på ett enkelt sätt utveckla helt nya funktioner. Det är bara fantasin som är begränsningen!
  • Systemet bygger på en öppen plattform som gör det möjligt även för andra än leverantören att skapa applikationer t.ex. kan kunden eller en extern mjukvaruleverantör utveckla egna nya funktioner.

 Detta är en plattform för framtiden och ett teknikskifte. Jag tycker det är mycket spännande och det känns bra att vi på Fortum är med och leder utvecklingen på elnätsområdet, säger Bengt Almgren på Fortum.

Utrustningen kommer att testas virtuellt i en laborationsmiljö hos Locamation i Holland under hösten. Planen är att sedan installera den i ett fördelningsställverk i Stockholm under våren 2014. Till en början ska den nya utrustningen köras parallellt med dagens, vilket gör det möjligt att jämföra och analysera nya och gamla tekniken.

Locamation levererar utrustning, öppen plattform och mjukvara av vilken en del av mjukvaran kommer från det Göteborgsbaserade företaget Protrol.

5 miljoner för säkrare elnät i Årjäng

$
0
0

Fortum investerar cirka 5 miljoner kronor i elnätet i Årjängs kommun. Satsningen ger 128 kunder en bättre leveranssäkerhet.
– Det här är en stor satsning på elnätet i området, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums lokalnät på landsbygden.

Det är tre projekt som kommer att pågå parallellt. Vid Furukullen har arbetet startat med att byta ut 4,6 kilometer oisolerad luftledning mot isolerad luftledning. I Sjötorpet ska 4,8 kilometer kabel grävas ner i marken. I april är det också byggstart för projektet i Finntorp. Där handlar det om 1,9 kilometer isolerad luftledning som ska ersätta oisolerad luftledning.

Projekten ingår i en långsiktig investeringsplan för elnätet i västra Värmland. Sedan 2009 har Fortum investerat cirka 50 miljoner kronor i området – en av företagets största satsningar i Värmland under de senaste åren. Projekten i västra Värmland är en del av SäkraNät-programmet som inleddes 2005. Sedan dess har Fortum investerat omkring sju miljarder kronor i elnätet.

SäkraNät-programmet bygger på fyra metoder:
* Byta ut oisolerad luftledning mot kabel i marken.
* Isolera luftledningar.
* Installera fjärrstyrda frånskiljare.
* Bredda ledningsgator.

I Värmland har Fortum sedan 2005 investerat över en miljard kronor och vädersäkrat omkring 1 250 kilometer ledning.

Anders Öberg, ansvarig för Fortums lokalnät på landsbygden
Telefon 054-55 82 67

Jonatan Björck, kommunikatör Fortum
Telefon 072-56 15 416

Fortum tar hjälp av helikopter

$
0
0

Med start den här veckan besiktigar Fortum sitt elnät i Värmland – med hjälp av helikopter.

Besiktningen är en viktig del i vårt arbete för att underhålla och förbättra vårt elnät. Från helikoptern får vi en oslagbar överblick och kan upptäcka fel och brister i elnätet som vi annars har svårt att se. Besiktningen är också viktig för att se var vi behöver röja i våra ledningsgator. På så sätt minimerar vi risken för att träd faller ner över ledningar i samband med till exempel hård vind.

– Det här är ett jätteviktigt arbete. Varje år lägger vi ner hundratals timmar på besiktning, både planerad i förebyggande syfte och oplanerad i samband med större oväder, berättar Sven Stångberg som är underhållsingenjör på Fortum Distribution.

Flygningarna påbörjades i måndags och fortsätter under resten av veckan. Vi tar sedan ett uppehåll under veckan 13, för att fortsätta under vecka 14. Varje morgon rapporterar vi in till P4 Värmland var vi ska flyga under dagen.

Det är entreprenören Eltel som sköter besiktningen åt Fortum. Mer information om flygningarna fås på telefonnummer 070-320 54 56.

Kontaktperson
Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum Distribution
08-671 73 72

Bättre elnät för 1200 kunder i Malevik

$
0
0

1 200 av Fortums kunder i Hagryd-Dala och Malevik, norr om Kungsbacka har fått ett bättre elnät.
– Med den här investeringen ökar vi leveranssäkerheten och ger de boende ett ännu tryggare elnät, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums lokalnät på landsbygden.

Det är tre linjer som har byggts om – från oisolerad luftledning till isolerad kabel i marken. Totalt handlar det om ca 10 kilometer jordkabel som har grävts ned och en investering på drygt 4 miljoner kronor.

I samband med ledningsbytet byggdes också ett par nya nätstationer i Hagryd-Dala som gör att vi förbättrar spänningskvaliteten i området. Ombyggnaden ger oss också bättre möjlighet att koppla om elen vid eventuella störningar och minska avbrottstiden för de boende.

5400 kunder får bättre elleverans i Hökarängen och Gubbängen

$
0
0

Fortum har investerat runt 10 miljoner kronor för att förstärka elnätet för 5400 kunder i Hökarängen och Gubbängen.

– Det är en stor investering som betyder mycket för de som bor i området. Kunderna kommer att få färre strömavbrott än tidigare, säger Lars Selberg som är ansvarig för Fortums elnät i Stockholm.

Det är sex parallella 11 kV-kablar från Fagersjövägen längs Örbyleden bort till Trollesundsvägen som har bytts ut, totalt 12 kilometer kabel. Totalt är det cirka 5 400 kunder som får sin el genom kablarna.

115 ton gör elnätet säkrare i Hälsingland

$
0
0

Med sina 115 ton och drygt 20 miljoner kronor är den nya transformatorn i Kläppa utanför Ljusdal en av Hälsinglands största investeringar just nu – i dubbel bemärkelse.

I mellandagarna 2013 rullade en extraordinär transport in i Kläppa. På en drygt 40 meter lång långtradare kom den nya transformatorn, som hade skeppats från finländska Vasa till Sundsvall och sedan vidare med lastbil. Nu har transformatorn anslutits till elnätet och den gör elnätet säkrare för cirka 15 000 privatkunder och ett antal större företag.

 Det här är en av Fortum Distributions enskilt största investeringar under året. Vi väljer att göra den här investeringen för att stärka upp elnätet i området, säger Anders Ekberg som är områdesansvarig på Fortum.

Den nya transformatorn i Kläppa är en del i en större plan för elnätet i Hälsingland. Under 2013 investerade Fortum cirka 145 miljoner kronor och under 2014 är planen att göra investeringar på ytterligare 155 miljoner kronor. Till det kommer underhåll av elnätet för tiotals miljoner varje år.


Fortum bygger om elnät på Östermalm

$
0
0

Området Garnisonen på Östermalm i Stockholm får ett moderniserat elnät. Projektet startade under sensommaren och pågår fram till december.

Det är äldre ledningar som vi nu byter ut för att garantera driftsäkerheten för boende och företag i området. Projektet innebär investeringar på cirka 6 miljoner kronor och är en del i vårt stora investeringsprogram för att modernisera elnätet i Stockholm.

– Vi kommer under perioder att gräva i gatan längs sträckningen Hedinsgatan-Valhallavägen-Brahegatan-Karlavägen. Vår ambition är att kunderna i området inte ska drabbas av några strömavbrott under byggtiden, säger Geo Axelsson som är områdesansvarig på Fortum Distribution.

Garnisonen är ett kvarter på Östermalm med många företag, som Statistiska Centralbyrån och flera stora företag inom nöjesindustrin. Här finns också Sveriges längsta byggnad – Karlahuset med sina 300 meter och 120 000 kvadratmeter kontorsyta.

Läs mer om våra kommande, pågående och avslutade projekt på fortum.se/elnatsprojekt.

Kontaktperson
Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum Distribution
072-56 15 416

Nytt vindkraftsavtal för Ellevio

$
0
0

Ellevio skrev innan sommaren ett driftavtal med vindkraftsparken i Sidensjö utanför Örnsköldsvik. Det innebar att sju stora parker nu sköts från driftcentralen i Karlstad.
– Det är en jättebra affärsmöjlighet för oss och vi vill gärna fortsätta utveckla det här konceptet, säger Jimmy Mattsson, chef för regionätsdelen på driftcentralen.

Konceptet med att sköta driften för externa aktörer startade 2009 med vindkraftsparken Havsnäs och Vindpark Vänern. Sedan dess har verksamheten vuxit. Det senaste tillskottet är alltså Sidensjö i Västerbotten. En park som, när den är färdigbyggd under våren 2015, kommer vara en av Sveriges största med sina 48 turbiner och en effekt på 144 MW.

– Vi är väldigt stolta som har fått det här förtroendet.  Vi är en viktig aktör när det handlar om omställningen till mer förnyelsebar energi. Dels för att vi ansluter mycket vindkraft till vårt elnät och dels för att vi hanterar drift och övervakning av externa parker, säger Jimmy Mattsson.

Vindkraftsparker som Ellevio driftar i dag:
Havsnäs (Jämtland) 95 MW
Blaiken (Norrbotten) 250 MW
Vindpark Vänern (Värmland) 30 MW
Ytterberg (Västerbotten) 44 MW
Åmliden (Västerbotten) 52 MW
Solberg Trattberget (Västernorrland) 70 MW
Sidensjö (Västernorrland) 144 MW
Totalt 685 MW

Fortum gör ny skidort möjlig

$
0
0

Expansionen av den nya skidorten Idre Himmelfjäll fortsätter. Och Fortum har en viktig roll i att ansluta området till elnätet.
Med 10 000 bäddar, spaanläggning, golfbana och ett 40-tal nedfarter är planen att Idre Himmelfjäll ska bli en av landets största skidanläggningar. Vintern 2012 invigdes den första nedfarten och under 2013 öppnade ännu fler.

För att göra expansionen möjlig har Fortum byggt ut och förstärkt elnätet i området.

– Det är extra kul med den här typen av projekt. Vi får en viktig roll redan från start och elförsörjningen spelar en oerhört viktig roll när det handlar om stora turismanläggningar, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortum lokalnät på landsbygden.

Hittills är cirka 10-20 procent av den planerade anläggningen i drift, men redan nu har Fortum tagit höjd när elnätet har byggts.

– Vi har haft ett nära samarbete med Idre Himmelfjäll och kommunen för att ta fram bra planer som håller även på lång sikt. Vi bygger våra elnät så att de ska räcka till även i framtiden, säger Anders Öberg.

15 000 Stockholmare får tryggare el när Fortum bygger nytt

$
0
0

Med start i sommar bygger Fortum Distribution om en fördelningsstation i Älvsjö, Stockholm. Satsningen på cirka 30 miljoner kronor ger drygt 15 000 kunder i området en tryggare elförsörjning.
– Stockholm växer och vi gör det möjligt, säger Steffan Gill som är projektledare på Fortum.

Att Stockholm expanderar ställer stora krav på elnätet. Det finns bland annat planer på 10 000 nya bostäder i Älvsjöområdet. Därför har Fortum bestämt sig för att bygga om en stor fördelningsstation.
– Den befintliga stationen har stått där i runt 50 år och behöver rustas upp. Nu bygger vi nytt med modern teknik som är anpassat för framtiden, säger Steffan Gill.

Redan 2012 byttes tre transformatorer ut. Nu fortsätter projektet med att installera ett nytt ställverk med kontrollutrustning och renovering av den gamla byggnaden.
– En intressant detalj är att vi satsar på teknik som är helt datoriserad. För första gången kommer personalen i vår driftcentral i Karlstad att kunna fjärrstyra de olika delarna i ställverket. På så sätt kan vi göra snabbare omkopplingar om det blir ett strömavbrott och korta ner avbrottstiden för våra kunder, säger Steffan Gill.

Bygget startar med rivningsarbeten under sommaren och ungefär ett år senare kommer den nya anläggningen att vara i drift.

Projektet i Älvsjö är en del i en större satsning för Fortums cirka 530 000 elnätskunder i Stor-Stockholm. På fortum.se/elnatsprojekt visar vi större projekt som vi håller på med i våra olika nätområden.

Fakta

En fördelningsstation är en knutpunkt i elnätet. Där kommer elen in genom kraftiga ledningar och fördelas ut till mindre ledningar.

Ett ställverk är den del i fördelningsstationen där elen fördelas. I ställverket kan vi också slå av och på olika ledningar, ungefär som en stor strömbrytare. Genom ställverket bevakar vi också så att elnätet inte blir överbelastat.

Transformatorn är den komponent som gör om elen från högre ström- och spänningsnivåer till lägre.

Nytt elnät till Södersjukhuset – ett livsviktigt projekt

$
0
0

Magnetkameror, hjärtscanner, dialysmaskiner – alla är de beroende av tillförlitlig el. När det nya Södersjukhuset i Stockholm växer fram har Fortum Distribution en livsviktig roll.

Det nya sjukhuset på Södermalm är ett av de största byggprojekten i landet. För Fortum Distributions del är det också ett av de större pågående projekten med investeringar på cirka 18 miljoner kronor.

– Vi bygger om elnätet för att få en än mer tillförlitlig elanslutning till Södersjukhuset. Det här är ett stort och viktigt projekt, berättar Geo Axelsson som är områdesansvarig på Fortum.

Projektet innebär bland annat att det skapas två olika anslutningar till sjukhuset för att det ska finnas full reserv om någon av kablarna skulle gå sönder. Kablarna ansluts dessutom från två olika större stationer, vilket gör att vi även garderar oss mot fel högre upp i elnätsstrukturen.

Arbetet kommer innebära att de boende i området kommer påverkas under perioder, de kommer däremot inte att märka av någon förändring i leveransen av el under arbetet. Vi kommer gräva i gatorna från Södersjukhuset till Götgatan söder om Rosenlundsparken och från Södersjukhuset direkt söder om Tjurbergsparken fram till Ringen.

Elnät i marken bättre för utsatta fåglar

$
0
0

Antalet häckande vadarfåglar har minskat drastiskt i södra Sverige under senare år. Nu bygger Fortum Distribution om elnätet i Båtafjorden utanför Varberg för att förbättra miljön för fåglarna.

Det är Länsstyrelsen i Halland som driver ett projekt för att bromsa och vända den negativa trenden med vadarfåglar. Alla arter har minskat under den senaste tioårsperioden, allra tydligast märks trenden hos större strandpipare som har minskat med hela 80 procent, enligt Länsstyrelsens rapport.

En sak vadarfåglarna inte tycker om är höga stolpar, exempelvis stolparna som elledningar är upphängda i. Stolparna kan nämligen fungera som utmärkta utkiksposter för rovfåglar. Vadarfåglarna undviker instinktivt att häcka i närheten av höga föremål.

På uppdrag av Länsstyrelsen ska Fortum därför gräva ner elnätet i Båtafjorden utanför Varberg. I projektet som beräknas kosta knappt 4 miljoner kronor river Fortum drygt 5 kilometer luftledning och ersätter med kabel nergrävd i marken. Förutom en förbättrad miljö för fåglarna får också cirka 700 kunder i området ett tryggare elnät.

– Vi förbättrar elnätet så att kunderna i området får färre och kortare strömavbrott. Samtidigt hjälper vi vadarfåglarna att få en miljö som de trivs bättre i. Det känns jättebra, säger Anders Öberg som är ansvarig för Fortums lokalnät i bland annat Halland.

Fortums projekt är en av många åtgärder för att förbättra fåglarnas levnadsvillkor, berättar Carina Lundqvist som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

– Vi genomför åtgärder i år för att förbättra de viktigaste halländska strandängarna där det fortfarande finns kvar häckande vadarfåglar. Vadarfåglarna lägger sina bon direkt på marken och deras ägg och ungar är mycket utsatta för till exempel kråkor, räv och grävling.  Genom att vi tar bort träd och buskar och tar ner olämpligt placerade tornfalksholkar kan predationstrycket från kråk- och rovfåglar minskas. Vi sätter även upp skyddsstängsel för att hålla undan rovdjur som lever på marken, som grävlingar och rävar, säger Carina Lundqvist.

Projektet ska starta i höst och beräknas vara klart under våren 2015.

Ellevio satsar på färre avbrott och bättre kommunikation

$
0
0

Ellevios arbete för att minska antalet strömavbrott i Hälsingland fortsätter. Just nu pågår projekt där sammanlagt cirka 15 mil ledning vädersäkras.

Ellevio har cirka 1000 mil elnät i Hälsingland. Hela tiden får fler och fler kunder ett vädersäkrat nät, genom att vi gräver ner kabel i marken eller isolerar luftledningar. Bara i år utför vi cirka 50 projekt i Hälsingland och planen för kommande år är att öka takten ytterligare.

– Vi fortsätter arbetet med att ge våra kunder ett ännu tryggare och bättre elnät. Vi vill minska antalet strömavbrott och se till att de som ändå inträffar blir så korta som möjligt, säger Johan Jonsson som är områdesansvarig för Hälsingland.


Ellevios största vindkraftsanslutning någonsin

$
0
0

Ellevio har byggt sin största anslutning av vindkraft någonsin. 20 vindkraftverk i Orsa och Mora kommuner ska leverera el som motsvarar vad 33 000 normala hushåll använder på ett år.

Det är vindkraftsbolaget OX2 som ligger bakom projekten som just nu byggs. Vindkraftsparkerna är på 22,5 MW (Bösjövarden) respektive 22 MW (Mässingberget) och består av totalt 20 verk.

– Vi har haft en bra dialog och samarbete. Att relationen fungerar med nätbolaget är viktigt för att utbyggnaden av vindkraft ska ske effektivt och det främjar även den tekniska utvecklingen, säger OX2: s projektledare Jan Olof Dahlin.

– Det känns väldigt roligt att vi på Ellevio kan vara med och bidra till att vi får in mer förnyelsebar elproduktion. Vi möter våra kunders behov samtidigt som vi är med och skapar ett hållbart samhälle, säger Per Selldén som är ansvarig för vindkraftanslutningar på Ellevio.

För att ansluta vindkraften till elnätet har Ellevio gjort en rad saker:

  • Byggt en ny transformatorstation i Näckådalen.
  • Byggt en ny 30 kilometer lång luftledning till stationen.
  • Byggt om det befintliga ställverket i Blyberg och flyttat en luftledning.
  • Grävt ner 25 kilometer kabel i marken för att ansluta verken.

Projektet är också banbrytande genom att Ellevio har möjlighet att begränsa produktionen från distans. Vindkraftparkerna är anslutna till en del av elnätet som också har mycket ansluten vattenkraftproduktion. Om det uppstår en situation där både vatten- och vindkraften går för fullt och det samtidigt är låg elanvändning kan Ellevio från sin driftcentral i Karlstad skruva ner produktionen på ett snabbt och smidigt sätt.

– På det här sättet kan vi få in så mycket produktion som möjligt i elnätet. Det är en spännande utveckling som vi kommer fortsätta använda där det är möjligt, säger Per Selldén.

Parkerna kommer tillsammans att producera 150 GWh förnyelsebar elenergi per år. Det är lika mycket som cirka 33 000 hushåll använder på ett år eller vad som krävs för att driva 750 000 kylskåp under ett års tid.

90 ton ger en trygg backup i Stockholm

$
0
0

Stockholms elförsörjning har blivit ännu lite tryggare. Nyligen levererades en reservtransformator som kan ersätta en av våra befintliga transformatorer i Stockholms innerstad.

Den nya transformatorn väger in på modiga 90 ton och bara att få den på plats vid lagringsplatsen i Värtan krävde mycket arbete och planering.

– Vi var först tvungna att köra in på Fortum Värmes område vid kraftvärmebygget innan vi kunde backa in ekipaget på vår station, berättar Steffan Gill som är projektledare.

När transformatorn nu är på plats kan den inom en vecka rycka in som vikarie om det skulle inträffa ett fel på en av våra tio befintliga transformatorer. Även om det finns reservvägar för elen så innebär ett haveri på en transformator ett mycket känsligare läge i elnätet.

– Normal leveranstid för den här typen av utrustning är cirka ett år. Nu har vi en trygg backup-lösning för vårt elnät i innerstaden, säger Stefan Gill.

Transformatorn är på 80 MVA transformator med omsättningen 220/11/11 kV.

Svanar och fjädrar får säkrare elnät

$
0
0

Ellevio har byggt en ny elledning till Närkes Kil. Vinnare är dels boende i trakten, men också den stora industrin Suzuki Garphyttan – och traktens svanar.

Sjön Tysslingen utanför Örebro är Sveriges största rastplats för svanar. Tyvärr har svanar under perioder skadats eller omkommit när de flugit in i vårt elnät. Nu har vi byggt om elnätet för att komma bort från problemet. Samtidigt skapade vi också en reservledning som ser till att fabriken i Garphyttan får en ännu tryggare elleverans. Suzuki Garphyttan, som tillverkar ståltråd och industrifjädrar, är en av områdets största arbetsgivare och väldigt beroende av en säker elleverans.

– Vi har tittat på en lösning på det här under en längre tid. Det känns riktigt skönt att vi kan få till det så här bra, säger Anders Öberg som är ansvarig för Ellevios lokalnät på landsbygden.

Projektet innehåller flera delar:

  • Vi har byggt en ny ledning på 1,3 kilometer och på så vis skapat en reservmatning för elnätet i Närkes Kil. Arbetet startade i november 2014 och var klart under sommaren 2015.
  • Det innebär att vi kunde bygga om och isolera den stora regionnätsledningen som går öster om sjön Tysslingen.
  • I och med att vi har byggt om regionnätsledningen är den i princip ”svansäkrad”, och vi minskar risken för att råka ut för strömavbrott till följd av att fåglar flyger in i den.

Ellevio tar Vargen till hjälp vid avbrott

$
0
0

Ellevio bygger en ny mobil transformatorstation, döpt till Vargen. Anläggningen blir den tredje i landet och ökar beredskapen och möjligheterna att hantera haverier i ställverk och transformatorer i mellersta Sverige.

Vi på Ellevio har under flera år tittat på möjligheten att bygga en mobil transformatorstation. Det skulle ge oss, och andra elnätsbolag, möjligheten att snabbt ersätta en befintlig station om den havererar eller behöver lagas. Med hjälp av Svenska kraftnät, som också är elberedskapsmyndighet, blir nu projektet verklighet. I början av december gav Svenska kraftnät klartecken för att finansiera projektet med cirka 30 miljoner kronor. Byggnationen pågår just nu

– Det här är ett viktigt steg för elförsörjningen i landet. Med Vargen kan vi korta ner avbrottstiden avsevärt om det skulle bli ett större haveri, berättar Per Bengtsson som är ansvarig på Ellevio.

– Vi på Ellevio kommer ansvara för Vargen, men andra elnätsbolag kan låna den om det behövs, säger Bengtsson.

Vargen har två ”äldre syskon”; stationen Bamse som ägs och drivs av Vattenfall Eldistribution AB och finns i norra Sverige, samt stationen Skalman som ägs och drivs av EON Elnät Sverige AB och finns i de södra delarna av landet. Vargen kommer placeras strategiskt i mellersta Sverige.

Vi har valt ett läge där den kan hjälpa så många som möjligt på så kort tid som möjligt. Vargen kan dels transporteras till Stockholm, men även till andra delar av landet som Närke, Värmland, Södermanland och Östergötland, säger Per Bengtsson.

Fortum tar hjälp av lokal expertis för att korta strömavbrotten

$
0
0

Fortum Distribution har skrivit avtal med Malungs elnät, Borlänge Energi och Falu Energi & Vatten. Avtalen gör att elnätskunderna snabbare kan få tillbaka strömmen om något fel inträffar. 

– Vi får tillgång till kunnig personal som finns lokalt och kan rycka ut om det händer något, säger Jimmy Mattsson som är ansvarig på Fortum Distribution.

Fortum äger mycket av regionnätet, de större ledningarna med högre spänningsnivå, i Dalarna. Om ett fel inträffar på en regionledning eller i en större station så riskerar tusentals kunder att bli utan ström. Tack vare avtalen med tre lokala elnätsföretag, som trädde i kraft vid årsskiftet, kan avbrottstiden kortas avsevärt.

– Vi får lokal närvaro och även värdefull lokalkännedom. Personalen blir även våra ögon ute i fält och det är väldigt viktigt, säger Jimmy Mattsson på Fortum.

I området kring Falun, Borlänge och Malung finns flera stora turistorter, som Sälenfjällen och Falun med sin skidstadion där skid-VM kommer avgöras. Platser som både lockar mycket folk och är beroende av en trygg elförsörjning.

– Även om vi på Fortum inte äger lokalnätet i området så påverkar ett fel i vårt nät även kunder hos andra bolag. Man kan säga att elnätet är uppbyggt som ett träd. Går en stor gren sönder så dras även de mindre grenarna med i fallet, förklarar Jimmy Mattsson.

För de lokala bolagen så innebär avtalen en chans att bredda kompetensen och få delvis nya arbetsuppgifter.

– Det hjälper oss på flera sätt, både att vi får in ny kunskap och att vi får en snabbare felavhjälpning till våra kunder, säger Jonas Angel som är driftchef på Borlänge Energi.

– Samarbetet innebär också att vi i ett tidigt skede kan ge information till kunderna angående störningar på regionnätet och hur det drabbar oss, säger Jan Eriksson, driftchef på Falu Energi & Vatten.

Borlänge Energi har drygt 28 000 kunder, Falu Energi & Vatten drygt 30 000 kunder och Malungs Elnät cirka 14 500 kunder. Totalt får alltså nästan 75 000 hushåll en snabbare hjälp om något händer – och förhoppningsvis kortare strömavbrott.

Viewing all 1075 articles
Browse latest View live