Quantcast
Channel: Ellevio
Viewing all 1075 articles
Browse latest View live

Ellevio ökar beredskapen för strömavbrott på grund av hårda vindar

$
0
0

Enligt SMHI kommer det att vara rejält blåsigt under eftermiddagen och kvällen på västkusten, i Skaraborg samt i södra delarna av Värmland. Ellevio ökar därför sin beredskap.

Prognosen är att det kommer att kulminera runt 20-tiden ikväll, men att det kommer vara fortsatt allmänt blåsigt under natten. Ellevio har därför beslutat att gå upp i beredskap under kvällen och natten, det vill säga att att öka antalet personer som är redo att rycka ut och laga fel. Det blir även en utökning av bemanningen i driftcentralen och i kundservice, för att kunna hantera felanmälningar.

Aktuellt driftläge finns på ellevio.se/stromavbrott.


För ytterligare frågor kontakta gärna:

Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416


Guldmedalj för teknikhuset i Norra Djurgårdsstaden

$
0
0

Teknikhuset i Norra Djurgårdstaden har fått en guldmedalj i American Architecture Prize Awards i kategorin industribyggnader.

Moderna städer är fyllda med tekniska byggnader som levererar elektricitet, vatten och avlopp till sina medborgare. Dessa byggnader är ofta en slags anspråkslös anti-arkitektur och fungerar bäst när de inte syns alls. Projektet Norra Djurgårdsstaden har beslutat att ta en helt annan strategi. I anslutning till Storängstorget har man byggt ett teknikhus som inrymmer både en transformatorstation samt pumpar för torgets nya fontän. Byggnadens asymmetriska volym är främst gjord av cortenplåt, med en fasad i skulpturala trärevben som fungerar som en generös sittbänk vänd mot torget och eftermiddagssolen. De återstående sidorna av byggnaden består av ett grafiskt mönster av betande rådjur gjord av laserskärning i cortenplåt, samt en interaktiv ljusbild som visar realtidsinformation om hur mycket el som förbrukas i hushållen som ligger runt torget.

– Vi behövde bygga en nätstation för att försörja det nya området med el. Eftersom området byggs i en speciell stil med ett stort miljötänk, så ville vi också skapa någonting extra. Jag tycker att det är en vacker byggnad, kombinerad med modern teknik, säger Lars Selberg, ansvarig för lokalnätet i Stockholm och medlem i projektets styrgrupp.

Stationen har tidigare nominerats till två andra arkitekturpriser. Dels till Stålbyggnadspriset och dels till utmärkelsen ”Årets Stockholmsbyggnad”. Hela projektet Norra Djurgårdsstaden har också fått utmärkelsen ”Best sustainable urban development project", ett pris som delades ut under klimattoppmötet i Paris.

Om projektet Norra Djurgårdsstaden

I Stockholm växer nu den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden fram. Förutom att det ska vara ett trevligt ställe att bo och jobba på, ska det också vara en av världens trevligaste platser för planeten. Stockholm stad har bestämt att Norra Djurgårdsstaden ska vara ett centrum för utveckling av svensk miljöteknik, i allt från hur man bygger bostäder till hur man skapar smarta lösningar för kommunikation och energianvändning. Och stadsdelen har fått tuffa mål – 2020 ska de som bor där bara släppa ut 1,5 ton koldioxid per person, idag släpper varje svensk ut 4,5 ton. Och 2030 ska Norra Djurgårdsstaden vara helt fossilfri.

Projektet forskar bland annat på hur man bygger världens smartaste elnät. Ett elnät som gör det enklare att använda energi från väderberoende produktion som solkraft och vindkraft, och som lär sig hur vi som använder elen faktiskt beter oss. Som styr och anpassar produktion, distribution och förbrukning på ett smart sätt. Och som kan utnyttja all information som finns i elnätet för att känna av och göra underhåll när det behövs, och inte i onödan. Vi på Ellevio har byggt nya smarta nätstationer som levererar trygg el till husen i området och som också gör det möjligt att utnyttja ny teknik för att styra och kontrollera elanvändningen. 

Strömavbrott i södra Stockholm idag

$
0
0

På förmiddagen idag den 13 oktober inträffade ett större strömavbrott i södra Stockholm i samband med en pågående ombyggnation i ställverket i Örby. I samband med ombyggnationen skapade ett nedfallande betongblock vibrationer i stationen. Med anledning av detta kopplade skyddsutrustningen i ställverket bort hela ställverket, som en säkerhetsåtgärd - precis som det ska. I normala fall har vi tre matningar till och från det här ställverket, som var och en klarar hela elförsörjningen till området den här tiden på året, men eftersom ombyggnationen pågår hade vi just nu ingen reservmatning och därför blev så många kunder berörda. Efter kontroll har det visat sig att inga skador uppstått i ställverket och vi har kunnat koppla tillbaka strömmen. Strömavbrottet pågick 1,5 timma för de kunder som hade längst strömavbrott.

- Vi har många stora ombyggnationsarbeten på gång i Stockholmsområdet just nu och kommer att ha det en längre tid. Det här innebär en ökad risk för strömavbrott. Inför den här typen av arbete gör vi noggrann riskanalys och planering för att minimera konsekvenserna, men det går inte att helt ta bort risken för strömavbrott. Ombyggnationerna hänger ihop med vårt stora förnyelseprogram i Stockholm. Fram till och med 2019 investerar Ellevio cirka 5 miljarder i Stockholm för att de som bor och arbetar i Stockholm ska ha ett tryggt elnät även i framtiden. Stockholm växer enormt snabbt, en utveckling vi måste hänga med i genom att bygga nytt, bygga ut och öka kapaciteten i elnätet i samma takt, säger Kenneth Johansson, ansvarig för regionnätet i Stockholm.

För mer information kontakta gärna

Thomas Kult, kommunikationsansvarig, tfn 070-344 54 76

Bygget av Nya Slussen en utmaning för Ellevio

$
0
0

Arbetet med nya Slussen har tagit rejäl fart under hösten. Nu gapar stora hål där det tidigare var bil- och gångväg och arbetet påverkar stora delar av Stockholm. För oss på Ellevio innebär arbetet också en stor utmaning.

2025 ska nya Slussen stå klart. Ett arbete som då har pågått i flera decennier, med många turer kring utformningen och planer. Vi på Ellevio är en viktig aktör, eftersom vårt elnät löper rakt genom de många tunnlar och utrymmen som finns under marknivå. Geo Axelsson är områdesansvarig för centrala Stockholm.

Det här kräver mycket planering och koordinering med alla inblandade. För oss handlar mycket av arbetet om att flytta våra kablar och ta gamla kablar ur drift. I princip river vi hela vårt gamla elnät och bygger ett helt nytt, berättar han.

Totalt handlar det om arbeten för cirka 30 miljoner som ger busstationen, affärer och hushåll i området ett moderniserat elnät med förbättrad kapacitet. De fyra nya stationer som byggs har också modern teknik som gör att det vid eventuella strömavbrott görs automatiska omkopplingar. Avbrott som tidigare kunde pågå i flera timmar kommer nu vara avhjälpta inom sekunder.

 Det är framtidens elnät, säger Geo Axelsson.

Ett bra och stabilt elnät är en förutsättning för att Stockholm ska kunna fortsätta växa och modern teknik gör att digitaliseringen av samhället också fungerar.

Just nu pågår ett intensivt arbete med elnätet, på många håll runt om i Stockholmsområdet. Vi på Ellevio har ett 100-tal pågående projekt, där vi byter ut gamla kablar, bygger nya elnätsstationer, ökar kapaciteten och ansluter nya bostads- och industriområden. Under 2016-2019 ska Ellevio satsa cirka 5 miljarder för att förbättra elnätet i Stockholm.   

Fakta om projektet

Nytt elnät: Cirka 15 kilometer
Nya stationer: 4
Storlek på investeringen: Cirka 25-30 miljoner kronor.

Jättesatsning på knutpunkter i elnätet i Dalarna

$
0
0

Ellevio tar nu ett rejält krafttag för att förbättra elnätet i Dalarna. Tre viktiga stationer totalrenoveras och totalt handlar det om investeringar på cirka 130 miljoner kronor.

Mycket av det elnät vi har i Sverige i dag byggdes på 1960- och 70-talen. Trots löpande investeringar har mycket av elnäten och dess komponenter nått sin pensionsålder. Därför gör Ellevio den största satsningen i modern tid på sina elnät, med investeringar på totalt drygt 9 miljarder fram till och med 2019. I Dalarna handlar det om projekt för cirka 600 miljoner. De största enskilda projekten i Dalarna är ombyggnationen av tre viktiga knutpunkter; Rättvik (Massarbäck), Mora och Falun. Stationerna fungerar som nav i nätet och förser inte bara våra 35 000 hushållskunder med el, utan även industrier och kunder hos andra lokala elnätsföretag. Projekten pågår redan nu, men byggarbetet startar på allvar under våren 2017.

Vi byter ut transformatorer, skydds- och kontrollutrustning och bygger även nya stationsbyggnader i Mora och Rättvik, berättar Anders Ekberg som är ansvarig för investeringar på Ellevios regionnät.

Stationerna transformerar elen från 130 kV till 50 kV och har stor påverkan på elförsörjningen i området. När vi är klara kommer vi ha förbättrat arbetsmiljön och säkerheten, minskat risken för strömavbrott och minskat behovet av framtida underhåll, säger Ekberg.

 Det är en väldigt spännande resa vi har framför oss. Nu bygger vi framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i Dalarna har ett tryggt elnät även i framtiden, avslutar Anders Ekberg.

En bra bit på väg

Just nu pågår flera andra stora elnätsprojekt runt om i Dalarna. Ellevio bygger bland annat om större stationer i Borlänge, Nås, Äppelbo, Dala-Järna och Dala-Floda samt att vi även förnyar 50 kV-ledningen mellan Rättvik och Tibble. Där handlar det om projekt för totalt cirka 100 miljoner kronor. Stationen i Nås är nyligen färdig och stationerna i Äppelbo och Dala-Järna samt ledningen mellan Rättvik och Tibble kommer vara klara under december. Domnarvet och Dala-Floda kommer vara klara under 2017.

Parallellt pågår också ett antal större vädersäkringsprojekt, där vi river oisolerade luftledning och ersätter med kablar i marken. Bland annat pågår arbete i Orsa, Hansjö, Lövnäs-Särnstugan och i Gesunda.

ellevio.se/projekt  kan man följa många av våra kommande, pågående och avslutade projekt.

Information om stationerna

Mora

Investering: ca 50 miljoner Vi ökar kapaciteten i stationen med en större transformator. Vi sätter in utrustning som ger bättre omkopplingsmöjligheter och därmed mindre risk för strömavbrott. Ny byggnad med kontroll- och skyddsutrustning.

Massarbäck

Investering: ca 35 miljoner Vi byter ut befintlig 63 MVA transformator Vi sätter in utrustning som ger bättre omkopplingsmöjligheter och därmed mindre risk för strömavbrott. Ny byggnad med kontroll- och skyddsutrustning.

Falu Västra

Investering: ca 40 miljoner Vi byter ut befintlig 63 MVA transformator Vi sätter in utrustning som ger bättre omkopplingsmöjligheter och därmed mindre risk för strömavbrott.


För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio köper elnätsverksamheten i Nynäshamn av Kraftringen

$
0
0

Ellevio har tecknat avtal med energibolaget Kraftringen om att köpa elnätsverksamheten i Nynäshamn (Nynäshamn Energi AB). Därmed får cirka 16 000 kunder en ny elnätsägare.

Elnätet i Nynäshamn/Ösmo angränsar till Ellevios regionala elnät i Stockholm och stärker Ellevios redan starka förankring i Stor-Stockholm. Ellevio kommer att fortsätta ge trygg elleverans och service till kunderna i Nynäshamn.

Vi är mycket glada över förvärvet av Nynäshamn Energi. Det är också ett första steg i vår ambition att växa, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Vi ser naturliga synergier med vårt elnät i Stockholmsområdet. För kundernas del blir det på kort sikt inga förändringar. På längre sikt kommer förändringen bestå i att nätet moderniseras och anpassas efter växande efterfrågan, ökade krav på flexibilitet och nya förutsättningar för hållbar eldistribution, säger Johan Lindehag.

Affären väntas vara klar den 30 november, förutsatt att avtalsvillkoren uppfyllts. Köpet är en aktieöverlåtelse vilket innebär att Ellevio köper aktierna i Nynäshamn Energi AB och tar över hela ansvaret för företaget och dess 14 anställda. Elnätsavgifterna i Nynäshamn är något högre än avgifterna i Ellevios elnät i Stockholmsområdet, som ligger på ett medel av landets elnätspriser.

Sylvia Michel, vd Kraftringen, kommenterar:

Vi har haft som mål att finna den bästa köparen till Nynäshamn Energi, och det ser vi att vi har gjort. Ellevio är ett av landet största elnätsföretag, med eldistribution som sin kärnverksamhet. Vår bedömning är att de har de bästa förutsättningarna för att driva verksamheten vidare långsiktigt och med ett lokalt fokus. Vi har även beaktat Ellevios långsiktiga planer för medarbetarna och inte minst ägarens hållbarhetsarbete.

Vill fortsätta växa.

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med cirka 915 000 kunder. Hösten 2015 inledde Ellevio ett omfattande och långsiktigt investeringsprogram för att möta framtida krav och förväntningar på elnätet. Under åren fram till 2019 ska Ellevio investera över nio miljarder kronor i ett modernare, mer vädersäkert och kapacitetsmässigt starkare elnät för kunderna.

Stora delar av det svenska elnätet byggdes på 1960- och 70-talen. Utrustningen fungerar i de allra flesta fall fortfarande bra, men når gradvis pensionsåldern och då ställs nätägarna, som ofta är kommuner eller ekonomiska föreningar, inför omfattande investeringar. Förvärvet av Nynäshamn Energi är en naturlig följd av Ellevios ambition att växa.

 Vi är öppna för fler förvärv och partnerskap. Framtidens elnät kommer att ställa krav på investeringar som vi tror kan komma att vara utmanande för många lokala aktörer. Små- och storskaliga elproducenter ska kunna anslutas på en framtida elmarknad där man både kan vara producent och konsument samtidigt som kraven på leveranssäkerhet ökar i takt med digitaliseringen av samhället och transportsektorn elektrifieras. Vi på Ellevio är specialister på elnät, och vi är redo att göra de satsningar som krävs, avslutar Johan Lindehag.


För mer information, kontakta gärna:

Jonatan Björck, presschef Ellevio, e-post jonatan.bjorck@ellevio.se, tel 072-56 15 416

 

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till nära 915 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av pensionsförvaltarna Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och Borealis Infrastructure Management. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.


Kraftringen
är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi. Kraftringen tar ansvar för att använda naturresurser så effektivt som möjligt genom att fokusera på lokala energilösningar som både skapar stora miljövinster och bidrar till en hållbar tillväxt i regionen. Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och har cirka 300 000 energikunder och runt 400 medarbetare. Kraftringens nettoomsättning uppgick 2015 till nästan 2,5 miljarder kronor. Läs mer på kraftringen.se.

Nu rustas Rengsjö för kommande stormar

$
0
0

När stormen Dagmar drog in över Hälsingland under julhelgen 2011 blev tiotusentals hushåll utan ström. Byn Rengsjö var en av de platser som drabbades hårdast och vissa kunder var utan ström i över 40 timmar. Nu gräver Ellevio ner elnätet i marken, och stormarna kan komma bäst de vill.

Göran Bernstål bor i Rengsjö och minns de tuffa dygnen.

Det var inte roligt. Vi hade ingen ström på ett och ett halvt dygn. Även mobilmasterna slogs ut, så det gick inte att ringa heller. Vi har eget vatten och avlopp, så det hade vi i alla fall, berättar Göran Bernstål.

Det som gjorde det extra problematiskt var att vi har getter som ska mjölkas och tas om hand. Det var bara att handmjölka som i gamla tider. Det tog många timmar med deras små spenar, säger Göran och skrattar åt minnet.

Men när det stormar i framtiden kommer det bli annorlunda. Under hösten har det förberedande arbetet dragit igång och i april nästa år åker grävskopan i marken. Ellevio satsar cirka 20 miljoner kronor på att gräva ner och vädersäkra elnätet i orten. Totalt ska 70 kilometer ledningar ner i marken och 36 nya nätstationer sättas upp. Ett projekt som kommer innebära en helt annan vardag för Göran Bernstål och hans grannar.

Det kommer betyda väldigt mycket naturligtvis, utan el fungerar ingenting, säger Göran.

Projektet i Rengsjö ingår i Ellevios satsning på elnäten runt om i landet. Bara i Hälsingland kommer företaget investera cirka 700 miljoner under 2016-2019. Hundratals mil med oisolerade luftledningar rivs och ersätts med kablar i marken.

Vi bygger framtidens elnät, som står emot väder och vind och klarar av även en storm, berättar Johan Jonsson som är områdesansvarig på Ellevio.

Rengsjö är en levande ort med runt 600 hushåll, drygt 100 småföretagare och ett aktivt föreningsliv. Satsningarna på elnäten gör det möjligt att fortsätta leva på landsbygden.

Det är jätteviktigt. Vi har många föreningar som är aktiva och för alla företagare så betyder en säker elleverans som man kan lita på oerhört mycket. Vi har även en lanthandel, bensinmack och ett äldreboende som kommer bli väldigt glada över den här nyheten, säger Göran Bernstål.

Fakta om projektet

  • Elnätet i området byggdes under 1970-talet och består till allra största del av oisolerad luftledningar, som är känsliga för väder och vind.
  • Under stormen Dagmar 2011 var hundratals kunder utan ström i uppåt två dygn. Även senare har bygden påverkats av ett antal längre strömavbrott.
  • Ellevio gräver nu ner 38 kilometer lågspänningsledningar och 32 kilometer mellanspänningsledningar i marken. Man bygger också 36 nya nätstationer i området.
  • Planeringsarbetet startade under september och arbetet i fält beräknas dra igång i början av april 2017. Allt arbete ska vara klart senast i december 2017.

Rengsjön

Fotograf: Patrik Johansson/ELBKraft

Tragisk olycka vid Ellevios anläggning i Tyfors, Dalarna

$
0
0

Två personer har omkommit i samband med arbete vid Ellevios elnät i Tyfors, Ludvika. Polisen är på plats för att göra en teknisk utredning.
- Det som inte får hända har hänt. Två personer har avlidit och våra tankar går till familj, vänner och kollegor, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Olyckan inträffade tidigare under eftermiddagen vid en av Ellevios anläggningar i Tyfors. Det pågår sedan en tid ett projekt i området med att bygga om elnätet, och de nu avlidna personerna ingick i arbetsstyrkan. Exakt vad som har inträffat är fortfarande oklart. De två personerna var anställda hos en av Ellevios anlitade entreprenörer.

- Jag är djupt bedrövad över det som inträffat och mina och våra tankar går just nu till de avlidnas familjer, vänner och kollegor, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

- Säkerhet går alltid främst och varje olycka är ett fullständigt misslyckande. Det här är en mycket tung dag för oss alla, säger Johan Lindehag.

Olyckan utreds nu av polis och Arbetsmiljöverket, enligt gängse rutiner. Ellevio kommer att ställa alla resurser som krävs till förfogande, för att förstå vad som inträffat och bistå utredningarna på allra bästa sätt. Samtidigt startar Ellevio omedelbart en egen utredning.


Uppföljning från Ellevio efter olyckan i Tyfors

$
0
0

Ellevio sörjer i dag de två personer som omkom vid den tragiska olyckan i Tyfors under måndagen. De två männen, 59 respektive 23 år gamla, var hemmahörande i Estland och arbetade åt företaget Leonhard Weiss.

- Gårdagen var den värsta dag jag upplevt under mitt yrkesliv och jag vet att många kollegor känner likadant. Det som inte får hända har hänt, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Olyckan inträffade när de två männen arbetade i en skylift och kom i kontakt med en spänningsförande 30 kV-ledning. Ellevio har idag ingen information om varför männen jobbade vid den spänningsförande ledningen.

Under dagen genomför polisen en teknisk undersökning på olycksplatsen. Personal från Ellevio är på plats för ge stöd åt de personer som arbetat tillsammans med de två avlidna männen.

- Vårt fokus har under gårdagskvällen och förmiddagen idag varit att undersöka och förbereda stöd åt de närmaste kollegorna och vi har också erbjudit professionell krishjälp till de som behöver det, säger Johan Lindehag.

Personal från Ellevio är idag på olycksplatsen för att själva skapa sig en uppfattning av vad som har hänt. Olyckan utreds av polis, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket enligt normala rutiner. Ellevio kommer att ställa alla resurser som krävs till förfogande, för att förstå vad som inträffat och hjälpa utredningarna på allra bästa sätt. Allt arbete i det pågående projektet är tills vidare stoppat.

De två avlidna männen arbetade åt ett estniskt dotterbolag till Leonhard Weiss, ett av Europas största entreprenadföretag. Uppdraget de har för Ellevio är att bygga en ny 30 kV kraftledning mellan Fredriksberg och Lesjöfors, en sträcka på cirka 30 kilometer. Samarbetet med Ellevio inleddes under hösten efter att Leonhard Weiss uppfyllt alla krav och vunnit den offentliga upphandlingen för projektet. Personal från Ellevio har besökt Leonhard Weiss huvudkontor och all personal som arbetar i Sverige har genomgått svenska elsäkerhetsutbildningar, ESA. Personalen är anställda med villkor som går att likställa med svenska kollektivavtal.

- Vi kommer gå igenom allting i detalj för att se om det är någonting vi kunde ha gjort annorlunda. Vi har ingen egen fältpersonal utan arbetar sedan många år tillbaka bara med entreprenörer. Vi har lång erfarenhet av kravställning och noggranna upphandlingar men kommer nu se över den processen ytterligare, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

- Vi måste göra allt som står i vår makt för att en sådan här fruktansvärd olycka aldrig mer inträffar, säger Johan Lindehag.

Unikt forskningsprogram undersöker energianvändning i smarta städer

$
0
0

Den 17 november invigs forskningsprogrammet ´Smart Energy City’. Ett världsunikt forskningsprogram där 150 familjer nu flyttar in i smarta lägenheter i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, där de kommer kunna se och styra sin energianvändning i realtid. Energianvändning som KTH kommer att genomföra forskning på. Målet är att utveckla smarta elnät för bättre utnyttjande av förnybara energikällor och att utveckla energismarta hem där de boende kan påverka sin energiförbrukning.

Bakom forskningsprogrammet står ett samarbete mellan ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum. Tillsammans har bolagen skapat ett system för hållbara städer där hemmens apparater kopplas ihop med det smarta elnätet. Programmet har delfinansierats av Energimyndigheten. Forskningen ska ge svar på frågor om energianvändning. Till exempel om de boende väljer det mest miljövänliga alternativet, eller det billigaste. Svar som hjälper till att finna lösningar på hur vi i framtiden kan använda förnybara energikällor bättre och utveckla energismarta hem.

- Det är med stor glädje som vi startar forskningsprogrammet. Tillsammans med personerna som bor i lägenheterna utvecklar och testar vi ny svensk miljöteknik samtidigt som vi får viktiga svar om deras energianvändning. Teknikutveckling och forskning som kommer vara en del av att bygga framtidens hållbara städer, säger Johan Ander, programchef.

Den 17 november invigs programmet officiellt av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt representanter för ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum. Kungliga Tekniska Högskolan kommer att genomföra forskningsarbetet. Smart Energy City ligger i Norra Djurgårdsstaden, en stadsdel med höga klimatmål. 2030 ska Norra Djurgårdsstaden vara helt fossilfri.  

- I Norra Djurgårdsstaden söker vi hela tiden efter nya lösningar för att nå och vidareutveckla de mål som ingår i hållbarhetsarbetet. Det är ingen tillfällighet att många forsknings- och utvecklingsprojekt inleds och testas här. Smart Energy City är intressant på många sätt. Hur kan vi med nya sätt att tänka och ny teknik möjliggöra aktiva val och mer effektivt resursanvändande. Faktum är att vi sett ett mycket stort intresse från hela världen. Förra året kom fler än 4000 besökare från fler än 50 länder för att lära sig om hållbarhetslösningarna i Norra Djurgårdsstaden, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden i Stockholms stad.

Tekniken som används i lägenheterna gör det möjligt för de boende att styra sin energianvändning. De får den inte bara visualiserad via en display utan får även miljö- och prissignaler från det smarta elnätet. Det gör att till exempel tvättmaskinen eller laddstolpen automatiskt kan gå igång då klimatpåverkan och/eller priset är lägre.  

För mer information kontakta:

Thomas Kult
E-post: thomas.kult@ellevio.se
Telefon: 070-344 54 76

Läs mer på www.smartenergycity.se

 

Om forskningsprogrammet

Smart Energy City är ett forskningsprogram där en högskola, fem storföretag, en myndighet och 150 familjer forskar tillsammans i en klimatsmart del av Stockholm, Norra Djurgårdsstaden. Programmet pågår till Q2 2018.

Syftet med forskningsprogrammet är att utveckla smarta elnät för att i framtiden bättre kunna utnyttja förnyelsebara energikällor, exempelvis vind- och solenergi, samt utveckla energismarta hem där användarna interaktivt kan påverka sin energiförbrukning. På längre sikt kan smarta elnät skapa stabilare energidistribution, vilket möjliggör en större användning av förnyelsebara energikällor som sol och vind.

Med resultaten från forskningsprogrammet hoppas aktörerna kunna bidra med kunskap för att kunna lösa de utmaningar vi har idag kring urbanisering, klimatförändringar och energiproduktion.

Aktörerna bakom projektet

ABB utvecklar och levererar lösningar för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät.

Electrolux utvecklar smarta vitvaror som själva styr så att minsta möjliga energi används.

Ellevio bygger, utvecklar och övervakar det smarta elnätet och levererar el till alla boende i Stockholm.

Ericsson utvecklar och levererar plattformar och system för smarta elnät och smarta energitjänster för hemmen.

Fortum deltar i projektet för att företaget levererar energi men också för att utveckla smarta energilösningar för hemmen som styr och informerar om förbrukningen.

Energimyndigheten stöder projektet meden fjärdedel av kostnaderna.

KTH genomför forskning på hur de boende använder energin.

Kommentar från Ellevio om resultatet i SKI

$
0
0

I dag presenteras resultatet i den årliga SKI-undersökningen. För Ellevio är det ingen rolig läsning. Företaget tappar rejält i betyg jämfört med förra året.
- Vi har all anledning att vara självkritiska, säger marknadschefen Lowina Lundström.

SKI, Svenskt Kvalitetsindex, presenterar idag sin mätning av kundnöjdhet inom energibranschen. Ellevio får betyget 46,3 av sina privatkunder och 49,6 av sina företagskunder. En rejäl sänkning jämfört med fjolårets 59,1 respektive 55,3.

- Det är naturligtvis jättetråkigt att få det här betyget av kunderna. Vi kommer nu titta på svaren, ta till oss och även komplettera med egna intervjuer med kunderna, för att få en bättre förståelse för resultatet, säger Lowina Lundström.

- Undersökningen visar att prisökningarna den senaste tiden är en starkt bidragande orsak. Vi är ett nytt företag och behöver bli bättre på att nå ut till våra kunder med vilka vi är och att de satsningar vi gör behöver göras och görs för kundernas skull, säger Lowina.

Trots det låga betyget finns det ljusglimtar. I Ellevios egna mätningar är de kunder som varit i kontakt med företagets olika kundservicefunktioner mycket nöjda med servicen. Även bland de kunder som är anslutna till sms-tjänsten för strömavbrott är nöjdheten hög.

Ellevio bildades 2015 när Fortum sålde sitt svenska elnät. Sedan dess har Ellevio investerat nära fyra miljarder i sina elnät, och planerar att investera ytterligare över sju miljarder fram till 2019. Att så mycket elnät nu förnyas och förbättras är självklart positivt för kunderna.

- Mycket av dagens elnät har nått åldersstrecket och det innebär att vi under en ganska kort period kommer behöva göra stora satsningar på modernisering. Och alla satsningar görs ju för kundernas och samhällsutvecklingens skull. Ska vi klara av bland annat omställningen till en helt förnybar elproduktion och omställningen av fordonsflottan är en modernisering av elnäten en förutsättning. Av den anledningen är investeringarna också helt nödvändiga, säger Lowina Lundström.

För mer information, kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, tel 072-561 54 16

Förnyelsebar el till 50 000 kunder

$
0
0

18 nya vindkraftverk ska byggas vid Högkölen, sydväst om Ljusdal. Ellevio står för anslutningen till elnätet via en tre mil lång 145 kV-ledning och en ny mottagningsstation. 
– Vi är en nyckelspelare i omställningen av Sveriges energisystem och det här är ännu ett bevis på det. Det känns jättebra, säger Per Selldén som är ansvarig för vindkraftsanslutningar på Ellevio.

Det är många års hårt arbete som nu äntligen ger resultat. OX2 ska bygga den nya vindparken Högkölen, som sedan kommer ägas av den europeiska investeraren Aquila Capital. Den nya parken ligger strax utanför Ljusdal i Hälsingland och ansluts till Ellevios elnät.

– Det känns positivt att vi får förtroende av OX2 att bygga en komplett elanslutning. Det är ett kvitto på att vi är flexibla, lyhörda och möter våra kunders behov av såväl teknik, tid som kostnad, säger Per Selldén.

– Det här är ett stort projekt som skapar arbetstillfällen i området och som framför allt får in mer förnyelsebar elproduktion i vårt elnät. Ska vi gemensamt klara av omställningen till 100 procent förnybar elproduktion senast 2030, som Sverige har bestämt, så är den här typen av projekt oerhört viktiga, säger Per Selldén.

Ellevios projekt är kostnadsberäknat till cirka 115 miljoner kronor – ett av de största vindkraftsprojekt företaget genomfört. Anslutningsdelen kommer starta under sommaren 2017 och vindkraftverken levereras och monteras under sommaren 2018. Hela parken ska vara driftsatt och lämnas över till ägaren i december 2018.

Fakta om Aquila Capitals/OX2s vindparksprojekt

Antal verk: 18 Vestas V126-3.6 MW
Höjd på verken: 205 meter
Installerad total effekt: 64,8 MW
Förväntad genomsnittsproduktion: 244 GWh. Det motsvarar den årliga användningen av hushållsel för cirka 48 800 svenska hushåll
CO2-besparing: Upp till 195 200 ton varje år. 

Fakta om Ellevios elanslutningsprojekt

Via en ny 145/36 kV mottagningsstation på projektområdet med tillhörande 80 MVA krafttransformator, en cirka 3 mil lång 145 kV-luftledning samt med en ny 220/145 kV 400 MVA stamnätstransformator i stamnätsstationen Laforsen med tillhörande ombyggnationer. Förutom Ellevios arbeten kommer även Svenska Kraftnät göra vissa arbeten på stamnätsnivå för att möjliggöra anslutningen.

Djur skapar problem för Ellevios kunder

$
0
0

De är söta och till synes harmlösa. Men varje år orsakar bävrar och andra djur många strömavbrott. På listan över syndare finns bland annat bävrar, fåglar, möss,  älgar och – fiskar.

Vi ska slå fast en sak först; Vi har ett väldigt säkert elnät i Sverige. Genomsnittskunden har el 99,98 % av året, vilket innebär två timmar avbrott per år. Men, avbrott inträffar trots allt både i städer och ute på landsbygden. Och inte allt för sällan beror det på djur. Statistik som Ellevio tagit fram visar att det hittills under 2016 har inträffat drygt 70 strömavbrott som kan härledas till olika djur. Över 20 000 kunder har drabbats av avbrotten.

- Nyligen var det en bäver som var framme i Hudiksvall och fällde träd över vår ledning. Tidigare i år har vi också haft avbrott som orsakats av fåglar, olika gnagare och även en ekorre som var uppe och klättrade i en elstolpe, berättar Patrik Wahlberg som är driftchef på Ellevio.

- Det är självklart jättesvårt att förebygga den här typen av strömavbrott. Men i takt med att vi ersätter luftledningar med nergrävda kablar så blir det färre och färre avbrott överhuvudtaget. Men ett och annat avbrott som orsakas av en gnagande bäver kommer vi troligtvis få se även i framtiden, säger Patrik Wahlberg.

Fisk då, hur är det möjligt? Jo, det har hänt att stora fåglar fått tag i en rejäl fisk som de sedan tappat. Fisken har sedan, osannolikt nog, hamnat rakt på vår utrustning och orsakat kortslutningar. Det är tack och lov mycket ovanligt.

Exempel på djur som orsakar avbrott: Fågel, bäver, orm, möss, ekorre, älg, fisk, ko. 

Topplistan antal strömavbrott

 

2016

2015

2014

Bäver

8

15

28

Fågel

28

40

31

Gnagare

19

7

-

Annat djur

15

22

20

Kommentar till förvaltningsrättens domslut

$
0
0

I dag kom beslutet från förvaltningsrätten om kalkylräntan för regleringsperioden 2016-2019. Förvaltningsrätten konstaterar att de med stöd i de expertutlåtanden som åberopats och övrig utredning i målen har funnit att en rimlig långsiktigt stabil kalkylränta ska vara 5,85 procent.

- Vår ståndpunkt har hela tiden varit att regelverket ska bygga på en långsiktighet och stabilitet med tanke på elnätens natur med långa investeringscykler, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

De svenska elnätsföretagen står inför stora investeringar för att se till att elnäten möter landets behov även i framtiden. Företagen investerar omkring  50 miljarder mellan 2016 och 2019. Ellevio står för totalt närmare 10 miljarder av dessa.

- Våra elnät blir äldre och äldre och det finns ett stort behov av att modernisera dem. Kunder och samhälle förväntar sig minst lika hög leveranssäkerhet i framtiden, samtidigt som digitaliseringen av tjänster och funktioner fortsätter. Vi står dessutom inför en omställning av vårt energisystem med mer el från förnybara källor och elektrifiering av transportsektorn som i sin tur påverkar elnäten. Det är flera faktorer som gör att vi behöver genomföra de här satsningarna, säger Johan Lindehag på Ellevio.

- Den nuvarande elnätsregleringen syftar till att stimulera de investeringar som behövs för att Sverige ska ha leveranssäkra och pålitliga elnät även i framtiden. Kalkylräntan är en viktig del i det och branschen menar att den ska motsvara långsiktigheten som vi har i våra investeringar. Vi bygger elnät som ska tjäna kunder och samhälle i 40 år eller mer, och då bör regleringen anpassas efter det. Det är bra att domstolen också gör den bedömningen, säger Johan Lindehag.

- Nu kommer vi att gå igenom hela domen och analysera den mer i detalj, säger Johan Lindehag.

Våren 2015 tog Energimarknadsinspektionen beslut om elnätsföretagens tillåtna intäkter för åren 2016-2019. De beslutade om en kalkylränta på 4,53% baserad på parametrar med ett mer kortsiktigt perspektiv, och frångick därmed det domstolsbeslut som fastställdes i mars samma år om en långsiktig kalkylränta på 6,5% för regleringsperioden 2012-2015. Det drev återigen elnätsföretagen till domstol med förhoppningen om att kunna få ett tydligt besked hur räntan ska beräknas.

Vad säger regleringen?

Regleringen ska ge täckning för skäliga kostnader för att driva elnätsverksamheten och en rimlig avkastning på satsat kapital. Inför nuvarande regleringsperiod genomförde Regeringen ett antal genomgripande förändringar i elnätsregleringen, som därmed skärptes väsentligt. Den regleringsmodell som nu gäller minskar elnätsföretagens tillåtna intäkter jämfört med tidigare modell, men möter samtidigt på ett bra sätt de behov av utveckling som de svenska elnäten står inför. Dagens beslut om en kalkylränta som bygger på långsiktighet stärker incitamenten för att utveckla elnäten för framtiden. 

Här kan du läsa förvaltningsrättens beslut.

Nu skrivs ny historia i knutpunkten Kil

$
0
0

Värmländska Kil är en knutpunkt, inte bara för järnvägen utan även i elnätet. Nu bygger Ellevio om sin stora station i Kil med smart teknik för framtiden. Stationen är ett viktigt nav i Värmlands elförsörjning.

1849 invigdes det första järnvägsspåret i Kil, som också var den första järnvägen för allmän trafik i Sverige. Nästan 170 år senare är det dags för ny historia att skrivas. Ellevio gör sin största satsning någonsin på elnätet i kommunen genom totalrenoveringen av ställverket, som ligger nära järnvägsspåren i de östra utkanterna av tätorten. En investering på närmare 100 miljoner kronor.

- Här kommer elen som produceras av vattenkraften i norra Värmland och fördelas vidare ut i elnätet. Vattenkraften är viktig idag och kommer bli än viktigare framöver när vi får in mer väderberoende elproduktion i elnäten, berättar Anders Ekberg som är ansvarig för projektet på Ellevio.

Den nuvarande stationen i Kil är byggd på 1960-talet och hela stationsområdet är ungefär lika stort som tre fotbollsplaner. Utrustningen fungerar fortfarande, men har nått pensionsåldern. När stationen nu byggs om sätter Ellevio in modern teknik som ger större möjligheter till automatiska omkopplingar om något fel inträffar. Det innebär färre och kortare strömavbrott för de värmländska kunderna.

- Som det är idag måste vi många gånger skicka ut personal om det inträffar ett fel i ställverket. När stationen är färdigbyggd kommer mycket kunna skötas med automatik och direkt från driftcentralen i Karlstad, säger Anders Ekberg.

Projektet börjar med markarbetet under våren 2017 och ska vara klart under våren 2019. Entreprenör är Vattenfall Services. Det är en del av Ellevios rekordsatsning på elnätet. Under 2016-2019 satsar företaget cirka en miljard för att förbättra det värmländska elnätet, genom vädersäkring och modernisering. På ellevio.se/projekt finns mer information om de flesta av Ellevios avslutade, pågående och kommande projekt.


De är redo om strömmen går på julafton

$
0
0

På Ellevio pågår arbetet med att se till att kunderna har el dygnet runt, året om – även på julafton.
- Det är som en vanlig helg, men med lite mer mat, säger Robert Mathiesen som är van att jobba i driftcentralen när andra firar jul.

Under så kallade storhelger har Ellevio alltid ökad beredskap, oavsett väder. Strömavbrott kan ställa till extra mycket problem under exempelvis julafton och därför står extra personal redo att rycka ut om det skulle inträffa fel i elnätet. Även på driftcentralen i Karlstad är personalen beredda om något skulle hända. Driftoperatören Robert Mathiesen och hans kollegor tillbringar sin julafton framför skärmarna.

- Jag brukar jobba på julafton och tycker det känns helt okej. Jag har själv inga barn, så jag brukar ställa upp om det är kollegor med familj som vill vara lediga, säger han.

- Men jag hinner fira en del, i år äter jag julfrukost med mamma på morgonen innan jobbet, berättar Robert.

Skiljer sig julafton åt mot andra arbetsdagar?

- Det är väl egentligen som en vanlig lördag eller söndag. Vi brukar få lite julmat, men annars är det ingen större skillnad. Tidigare år har vi haft en del otur med en hel del störningar, men om det är lugnt kan vi ha på Kalle Anka i bakgrunden och umgås, säger Robert som håller koll i driftcentralen med sina fem kollegor.

Ellevio har ständigt ett antal personer igång, dygnet runt, året om. Det handlar dels om personalen i driftcentralen och om montörerna som finns ute i våra olika nätområden. Men också kundservice i Arbrå är bemannad. Dygnet runt går det att ringa och anmäla strömavbrott eller få information om avbrott. På julafton svarar Marina Olsson och de andra handläggarna på kundernas frågor.

- Om det inte sker något speciellt brukar det vara ganska lugnt och behagligt. Alla som ringer är snälla och glada, förutom om det blir strömavbrott, säger Marina.

- Jag jobbade julhelgen 2011 när stormen Dagmar drog in och det var inte roligt. Jag hoppas att det inte blir så i år, även om vi idag är mycket bättre förberedda än vi var då. Vi har en annan beredskap om något större inträffar, säger Marina.

Om det inträffar ett strömavbrott på julafton, vad ska kunden göra?

- Vi är snabba att läsa in meddelanden på vår telefonsvarare på 020-44 11 00. Jag och mina kollegor svarar på samtalen så fort som möjligt, men det är klart att det kan bli köer. Vi hänvisar också alltid till hemsidan, om man har en mobiltelefon. Annars är det bara att ha tålamod, så kommer strömmen tillbaka, avslutar Marina Olsson.

Ellevio har ökad beredskap under hela jul- och nyårshelgerna, 23/12-1/1. På ellevio.se/stromavbrott kan du följa utvecklingen, läsa mer om hur du som kund kan förbereda dig på strömavbrott och anmäla dig till vår kostnadsfria sms-tjänst för avbrottsinformation.

Ellevios julgåva 2016 till krigets offer i Syrien

$
0
0

Ellevios julgåva på 100 000 kronor går i år till Röda Korsets arbete i Syrien.
– Läget för de som är kvar i Aleppo är fruktansvärt. Varje krona behövs för att hjälpa människorna i Syrien, säger Therese Leijon som är ställföreträdande insamlingschef för Röda korset i Sverige.

– Vi har en tradition av att dela ut en julgåva till en organisation. I år kändes det självklart att vår gåva skulle gå till Röda Korset och deras arbete i den katastrofsituation som råder i Syrien. Jag hoppas att vår gåva kan bidra till Röda Korsets fantastiska insats, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Miljoner människor befinner sig på flykt undan kriget, inom landet och utanför. Matbristen är akut. Ellevios bidrag räcker till exempel till 373 matpaket för familjer i Syrien. Matpaketen innehåller bland annat ris, bönor, olja och salt och räcker till en familj i en månad.

Om Ellevios julgåva

Istället för att ge julklappar och skicka fysiska julkort har Ellevio valt att ge en julgåva till en organisation. Ellevios medarbetare får rösta fram vilken organisation de vill att gåvan ska gå till och hela gåvan går till den organisation som får flest röster. Förra året blev det Rädda Barnens arbete för barn på flykt och i år blev det Röda Korsets arbete i Syrien.

Läs mer om Röda Korsets arbete i Syrien: http://www.redcross.se/vart-arbete/s/syrien/

Ellevio ökar beredskapen inför stormen Barbara

$
0
0

SMHI varnar för kraftiga vindar över stora delar av landet under julhelgen. Med anledning av det ökar Ellevio sin beredskap för att kunna hantera eventuella strömavbrott. Totalt kommer cirka 150 personer att stå redo om ovädret slår till.

Det ser ut att kunna bli en blåsig julhelg på många håll i landet. Enligt prognoser från SMHI är det stor risk för vindbyar på 20-25 m/s under framför allt söndag och måndag. Det finns också risk att vindstyrkorna blir ännu starkare än så, över 25 m/s. För att kunna hantera eventuella strömavbrott har Ellevio tagit beslut om att öka sin beredskap. Beredskapen gäller från och med julafton och det handlar om ett 100-tal fältresurser, cirka 30 personer i kundservice och ytterligare ett 20-tal personer i driftcentralen. 

- Vi är väl förberedda, säger Thomas Saubach, driftchef på Ellevio.

- SMHI varnar för kraftiga vindar i alla våra områden så vi ökar beredskapen överlag. I den senaste prognosen ser det ut som att Gävleborg kommer drabbas hårdast och vi följer noggrant utvecklingen för att också kunna flytta resurser mellan våra olika områden.

- Vi har också tillgång till en helikopter som så snart vädret tillåter kan lyfta för att ge oss en snabb överblick av läget. Sammantaget har vi förberett oss så långt vi kan för att våra kunder ska få så korta strömavbrott som möjligt. Vi kommer nu följa de fortsatta prognoserna noggrant för att se hur ovädret utvecklas, avslutar Thomas Saubach.

Varningarna från SMHI gäller samtliga Ellevios elnätområden: Stor-Stockholm, Skaraborg, Värmland, Västkusten, Bergslagen, Närke, Dalarna samt Gävleborg.

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på ellevio.se/stromavbrott. Där kan man också läsa mer om vår kostnadsfria sms-tjänst för avbrottsinformation.

Ellevio har ökad beredskap för stormen Urd

$
0
0

SMHI varnar för stormstyrkor i södra Sverige under måndag eftermiddag och kvällen/natten mot tisdag. Med anledning av det har Ellevio ökat sin beredskap för att snabbt kunna hantera strömavbrott.

Enligt SMHI:s prognoser finns det risk att stormen Urds vindstyrkor kommer att nå upp till 25-29 m/s på västkusten. För att snabbt kunna hantera strömavbrott har Ellevio tagit beslut om att öka sin beredskap i form av ökat antal montörer beredda att rycka ut och laga fel, ökad bemanning i driftcentralen, ökad bemanning i kundtjänst samt en helikopter för snabb överblick.

- Vi är redan sedan tidigare under julhelgen väl förberedda då SMHI varnade för stormen Barbara, säger Thomas Saubach, driftchef på Ellevio.

- Våra områden har klarat sig bra tidigare under julhelgen, men stormen Urd som nu är på väg in ser ut att föra med sig mycket kraftigare vindar. Med anledning av detta har vi flyttat  resurser söderut. Vi har också liksom tidigare en helikopter beredd att lyfta så snart vädret tillåter för att ge oss en snabb överblick av läget. Sammantaget har vi förberett oss så långt vi kan för att de strömavbrott som kan inträffa ska bli så korta som möjligt, avslutar Thomas Saubach

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på ellevio.se/stromavbrott. Där kan man också läsa mer om vår kostnadsfria sms-tjänst för avbrottsinformation.

Ellevios nätområden påverkades lindrigt av stormen Urd

$
0
0

Under natten mellan måndag och tisdag drog stormen Urd in över Ellevios nätområden i Bohuslän, norra Halland och västra Värmland. Ellevios nät påverkades mindre än befarat och vid 7-tiden på tisdagsmorgonen var totalt cirka 350 kunder utan ström.

– Det visade sig att Urd hade en lindrig påverkan på våra nätområden och inte ledde till så många strömavbrott som befarat. Under natten har vi sektionerat i elnätet och så snart vinden hade mojnat nu på morgontimmarna och arbetsmiljön därmed var säker igen har vi haft montörer ute för att laga de relativt få fel som stormen orsakat. De kunder som fått strömavbrott på grund av Urd kommer att ha strömmen tillbaka idag, säger Thomas Saubach, driftansvarig på Ellevio.

Som mest under natten var 1600 kunder utan ström och vid 7-tiden på morgonen var siffran nere i 350 kunder utan ström. Ellevio aktiverade sin storstörningsorganisation redan i måndags för att vara beredda inför Urd och har haft ca 170 man i beredskap i fält, i driftcentral och kundservice. Ellevio håller också utökad beredskap under hela jul- och nyårshelgen för att snabbt kunna laga eventuella fel och se till att strömavbrott blir så korta som möjligt. Det har varit en blåsig julhelg på många håll i landet och vädret verkar hålla i sig ytterligare någon dag.

Följ det aktuella driftläget i vår driftwebb, ellevio.se/stromavbrott.

ellevio.se/sms finns information om vår kostnadsfria tjänst för strömavbrott via sms och epost.

Viewing all 1075 articles
Browse latest View live