Quantcast
Channel: Ellevio
Viewing all 1075 articles
Browse latest View live

Ellevio skriver unikt avtal för rekordstor vindkraftpark

$
0
0

Ellevio har i dagarna anslutit den största vindkraftparken hittills till sitt elnät. Parken som finns i Sörby i Hälsingland började leverera el ut på nätet i början av april. Ellevio har också tecknat ett samarbetsavtal med ägaren Järvsö Sörby Vindkraft AB, som innebär att Ellevio tar hand om driftövervakning och felavhjälpning för elnätet i parken.

37 vindkraftverk på vardera 3,45 MW tronar nu på höjderna mellan Bollnäs och Ljusdal. Parken som heter Sörby är en av landets största och kommer ha en årsproduktion som motsvarar hushållsel för cirka 76 000 hushåll. Nyligen skrev Ellevio avtal med ägaren av parken om driftövervakning och felavhjälpning. Ett unikt avtal, eftersom det är första gången som ett vindkraftsföretag får tillgång till Ellevios ordinarie styrka av lokala entreprenörer.

- Genom det här avtalet får ägaren en högklassig service av våra entreprenörer som redan finns i området. De kommer ha samma höga servicenivå som vi har på vårt eget elnät. Eventuella avbrott kan förkortas rejält och det innebär såklart högre produktion, berättar Jimmy Mattsson som är ansvarig på Ellevio.

- Vi är väldigt stolta som har fått det här förtroendet. Vi är en viktig aktör när det handlar om omställningen till mer förnyelsebar energi. Dels för att vi ansluter mycket vindkraft till vårt elnät och dels för att vi hanterar drift och övervakning av vindparker, fortsätter Jimmy Mattsson.

Anslutningen av vindkraftparken har varit ett utmanande projekt på flera sätt. 28 kilometer 130 kV-ledning och 1,3 km 130 kV-kabel som går under Ljusnan har kopplats ihop med elnätet via ett ställverk i Ljusdal. Det har varit många delprojekt med olika entreprenörer, bland annat borrade Ellevio en cirka 400 meter lång kanal under Ljusnan, där sju kabelrör placeras 10 meter under älvbottnen. En komplicerad och tekniskt avancerad lösning som krävde mycket planering.

- Det här projektet har ställt höga krav, både på oss som elnätsägare och på våra entreprenörer som vi samarbetar med. Vi har arbetat hårt med att hitta de bästa lösningarna för att hantera en del ovanliga situationer, berättar Jan Ranström som varit projektledare hos Ellevio.

Kraftö Vind, har utvecklat projektet och ansvarat för uppförandet.

- Samarbetet med Ellevio har fungerat utmärkt, både kring byggnationen och med Ellevios roll som eldriftledare på plats. Spänningssättningen av projektet skedde också enligt tidplanen, säger Mats Gyllklint, Head of Construction Kraftö Vind.

Fakta om parken

Ägare: Allianz Capital Partners genom Järvsö Sörby Vindkraft AB. Turbiner: 37 turbiner á 3,45 MW Total produktionskapacitet: ca 127 MW Beräknad årsproduktion: 380 GWh, vilket motsvarar hushållsel för cirka 76 000 hushåll. Anslutning: Knappt 30 km ledning, 130 kV. Ledningen går bland annat under Ljusnan och genom en vattentäkt. Ellevio ansvarar för elnätet fram till en anslutningspunkt i parken, vindkraftbolaget ansvarar för det interna elnätet inne i parken.


Stockholm ska bli ett internationellt centrum för gröna datahallar

$
0
0

Stockholm ska vara det självklara valet vid etablering av större datahallar. Det är vad Stockholm Business Region, Exploateringskontoret, Stadsbyggnadskontoret och Stokab tillsammans med Fortum Värme och Ellevio vill. Därför har aktörerna beslutat att inleda ett strukturerat samarbete.

Tanken och visionen bakom den gemensamma satsningen är att nyttja synergierna mellan Stockholms fjärrvärmenät, pålitlig leverans av förnybar el, och Stockholms position som ett ledande globalt ICT-centrum. Det möjliggör en storskalig etablering av världens mest miljövänliga och energieffektiva datahallar i Stockholm.

En av de viktigaste konkurrensfördelarna för datahallsoperatörer som etablerar sig i Stockholm är att genom affärsmodellen Öppen Fjärrvärme få betalt för att återvinna värme från datahallens servrar till Fortum Värmes fjärrvärmenät. Traditionellt går denna värme förlorad till atmosfären, men nu tas den om hand och blir en viktig del i stadens uppvärmning. Lönsamt för datahallarna, samtidigt som ett stort steg tas mot stadens klimatmål: ett fossilbränslefritt Stockholm senast 2040.

- Vi är stolta över att med Öppen Fjärrvärme vara en viktig del av ett samarbete som ska locka internationella investeringar till Stockholm och samtidigt göra staden mer hållbar, säger Anders Egelrud, vd för Fortum Värme.

Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region, kommenterar samarbetet så här: 
- Stockholm Business Region, som har som uppdrag att marknadsföra Stockholmsregionen gentemot utländska investerare, ser detta samarbete som en stor styrka i arbetet för att attrahera utländska datacenteraktörer till regionen. Tillsammans kommer Stockholm kunna erbjuda en unik infrastruktur, låga kostnader och en grön profil för denna nödvändiga digital infrastruktur.

- I framtidens mer flexibla energisystem ställs det höga krav på våra elnät och här har vi på Ellevio en nyckelroll. Vi storsatsar nu på att förstärka elnätet i och kring Stockholm. Dessa investeringar skapar förutsättningar för en pålitlig elleverans vilket är avgörande för att vi ska kunna bygga framtidens internationella datahub i Stockholm, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Samarbetet för storskalig etablering av gröna datahallar ska fram till 2026 möjliggöra att det kan byggas datahallar i Stockholmsområdet med en total bruttoarea om cirka 300 000 kvadratmeter.

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, pensions- och försäkringsbolaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Ett annorlunda projekt i skärgården

$
0
0

På Härön, strax utanför Tjörn, håller vi just nu på med ett annorlunda projekt. Vi ansluter tre fastigheter till elnätet, vilket i sig inte är ovanligt. Men att göra det på en svårtillgänglig skärgårdsö, där dessutom stora delar av ledningen går genom ett naturreservat, ställer höga krav.

Titta gärna på filmen, där förklarar vi mer.

Tusentals kunder får bättre elnät i Askim, Hovås och Billdal

$
0
0

Under hösten inleds ett jätteprojekt för att förbättra elnätet kring Askim, Hovås och Billdal på västkusten. Totalt bygger Ellevio närmare 10 mil ledningar och cirka 120 nya nätstationer.
Det här kommer göra stor skillnad för alla som bor i området, berättar Anders Östlund som är områdesansvarig på Ellevio.

Ellevio har inlett en rekordsatsning för att förbättra, modernisera och bygga ut elnäten runt om i landet. Totalt handlar det om projekt för cirka 9 miljarder under 2016-2019, varav investeringarna i Halland står för cirka 700 miljoner. Ellevio har cirka 62 000 kunder i området, som sträcker sig från norra Varberg upp till Mölndal och Öckerö och innehåller såväl karg skärgårdsmiljö som glesbygd och växande tätorter.

- Vi har en väldigt spännande resa framför oss med många stora projekt. Vi bygger framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i området kan ha ett säkert elnät även i framtiden, säger Ellevios Anders Östlund.

Ett av de större planerade projekten finns kring Askim, Billdal och Hovås, söder om Göteborg. Mycket av elnätet i området har nått slutet på sin livslängd och behöver bytas ut. Totalt handlar det om drygt 100 kilometer nya ledningar som kommer ge en bättre elförsörjning för cirka 9 000 kunder.

- Det känns väldigt bra att ta ett helhetsgrepp om området. Det här är ett av de största och viktigaste projekten vi har just nu, berättar Anders Östlund.

- Kunderna i området har haft en del problem med strömavbrott. Mycket av nätet har blivit gammalt och det är dags att modernisera. Det finns också en del sträckor som är oisolerade luftledningar som är känsliga för väder och vind, och längs västkusten kan det blåsa en del. Nu gräver vi ner i princip allting och det kommer göra en jättestor skillnad för alla i området, säger Anders Östlund.

Projektet är beräknat att kosta cirka 100 miljoner kronor. Projektet kommer starta under hösten 2016 och beräknas pågå under cirka två år.

Projektet i siffror:

  • Vi byter ut 57 kilometer oisolerade lågspänningsledningar mot 62 kilometer kabel i marken.
  • Vi byter också ut 40 kilometer oisolerade mellanspänningsledningar med 46 kilometer kabel i marken.
  • Vi ersätter 10 stolptransformatorer och 110 nätstationer med cirka 120 nya nätstationer.

Flera andra stora projekt är också på gång i området. Bland annat på de södra öarna i Göteborgs skärgård, i Hanhals holme-Torkelstorp, Vallda och Sätila. Vi ska också modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Bland annat kommer ställverken i Rantorp (Lindome) och Väröbacka byggas om.

ellevio.se/projekt finns mer information om de flesta av våra avslutade, pågående och kommande projekt.

Avtal för hundratals miljoner

$
0
0

Vi på Ellevio är mitt uppe i vår största satsning någonsin på vårt elnät. Totalt handlar det om investeringar på drygt 9 miljarder under 2016-2019. Nu går vi också ut med upphandlingar för ramavtal gällande investeringsprojekt, underhåll, felavhjälpning och kundnära tjänster. Totalt handlar det om kontrakt värda hundratals miljoner.

Investeringar lokalnät (tiotals miljoner/år)

Investeringsprojekt i vårt nät med en spänning mellan 0,4 till 24kV i Stockholm, Dalarna och Gävleborg, Värmland, Skaraborg och Bergslagen samt Halland och Bohuslän. Avtal kommer att tecknas med fem anbudsgivare för respektive geografiskt område. Gäller 2018-2020.

Investeringar regionnät (tiotals miljoner/år)

Investeringsprojekt i vårt nät med en spänning mellan 30 och 220kV i Stockholm, på landsbygd är stationerna 10- 220kV och ledningarna 30- 130kV. Avtal kommer att tecknas med fem anbudsgivare för respektive geografiskt område. Gäller 2018-2020.

Investeringar, underhåll, felavhjälpning (hundratals miljoner/år)

Uppdrag för drift, kundrelationer, lokalnät och regionnät inom våra nätområden uppdelat i 4 områden: Stockholm, Dalarna och Gävleborg, Värmland, Skaraborg och Bergslagen samt Halland och Bohuslän. Gäller 2018-2022.

Kundnära tjänster (tiotals miljoner/år)

Innehåller kundnära fälttjänster gällande mätar- och installationstjänster inom våra nätområden. Gäller 2018-2020.

Kabelanvisning och inmätning (tiotals miljoner/år)

Gäller utsättning av befintliga kablar samt inmätning av kablar inom våra områden i Sverige. Gäller 2018-2019.

Investeringar i volymprogram för lokalnät respektive regionnät (upp till hundratals miljoner per program)

Investeringsprojekt i vårt nät med en spänning mellan 0,4 till 24kV samt 30 och 220kV i Stockholm, Dalarna och Gävleborg, Värmland, Skaraborg och Bergslagen samt Halland och Bohuslän. Avtal för dessa volymprogram kommer att tecknas med en till ett par anbudsgivare per volymprogram. Utförandetiden är ett till ett par år per program

Läs mer på www.e-avrop.com

Ellevio totalrenoverar fem gånger om i Skaraborg

$
0
0

Under våren 2017 inleder Ellevio ett jätteprojekt med att byta ut fem transformatorstationer i Skaraborg. Stationerna i Hova, Hjälstad, Svartå, Käckestad och Kullåsen är viktiga knutpunkter i elnätet i området och totalt handlar det om investeringar på drygt 100 miljoner kronor.

Mycket av det elnät vi har i Sverige idag byggdes på 1960- och 70-talen. Utrustningen fungerar i de allra flesta fall fortfarande bra, men har nått pensionsålder. Därför gör nu Ellevio den största satsningen någonsin på elnätet. Ett av de större planerade projekten finns i Skaraborg.

- Vi har valt ut de här fem stationerna för att de behöver bytas ut, är byggda ungefär samtidigt och har liknande konstruktion. Det gör att vi förhoppningsvis kan göra en effektiv upphandling av alla fem, berättar Anders Ekberg, ansvarig för regionnätsprojekt.

Planen är att projektet ska starta under våren 2017 och vara helt klart under slutet av 2018. Eftersom upphandlingen av entreprenör inte är klar kan tidsplanen och omfattningen förändras.

- Totalt är det tusentals kunder som får sin el levererad via de här stationerna. Nu bygger vi om och sätter in ny, modern teknik. Det gör att vi får en högre driftssäkerhet, bättre och säkrare arbetsplatser för våra montörer och enklare felavhjälpning, berättar Anders Ekberg.

Stationsprojektet ingår i den stora satsning som Ellevio gör i alla sina områden. I Skaraborg/Närke handlar det om satsningar på cirka 800 miljoner under 2016-2019. Totalt i hela landet är det investeringar på drygt 9 miljarder under samma period.

Fakta om stationerna som ska byggas om:

Svartå
Investering: ca 13 miljoner

Hjälstad
Investering: ca 25 miljoner

Hova
Investering: ca 13 miljoner

Käckestad
Investering: ca 20 miljoner

Kullåsen
Investering: ca 20 miljoner

Elmsäter-Svärd och Borg väljs in i Ellevios styrelse

$
0
0

Tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd och Anna Borg, Nordenchef på Klarna, väljs in som nya styrelsemedlemmar i elnätsföretaget Ellevios styrelse.

Catharina Elmsäter-Svärd tar bland annat med sig 35 års erfarenhet från politiken, varav de sista fyra åren 2010-2014 som Sveriges infrastrukturminister till sitt nya uppdrag i Ellevios styrelse. Dessförinnan var hon finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting och innan det riksdagsledamot i tolv år. Sedan 2015 är Elmsäter-Svärd egenföretagare inom infrastruktur, logistik, kollektivtrafik och transporter där hon verkar som rådgivare. Elmsäter-Svärd är också bland annat ordförande för Institutet för Framtidsstudier och ordförande för Drive Sweden.

Anna Borg är idag Nordenchef för Klarna, där hon ansvarar för affärer och kundrelationer i Norden med fokus på utveckling. Hon kom innan dess från Vattenfall där hon bland annat varit chef för el- och värmeförsäljning i Skandinavien. Borg är också styrelseledamot för Stena Renewable. Till Ellevios styrelse tar Anna Borg således med sig både erfarenhet från den svenska och Nordiska energibranschen, från försäljning till många typer av kunder och från att leda och utveckla affärer och organisationer.

Ellevios styrelse kommer att bestå av: Sören Mellstig, ordförande, Ralph Berg, Anna Borg, Catharina Elmsäter-Svärd, Jens Henriksson, Colin Hood, Nicola Shaw, Pamela Sundin och Patrik Widén.

När Anna Borg och Catharina Elmsäter-Svärd tillträder övergår Bengt Hellström, Tredje AP-fonden och Oskar Backman, Första AP-fonden till att vara styrelsesuppleanter, med aktiva roller i styrelsens olika kommittéer.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Om Ellevio

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 910 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Hösten 2015 inledde Ellevio sitt största investeringsprogram någonsin för att möta nuvarande och framtida krav och förväntningar på elnätet. 2016-2019 ska företaget investera över nio miljarder kronor i ett modernare, mer vädersäkert och kapacitetsmässigt starkare elnät för kunderna.

Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av  Tredje AP-fonden, Folksam,  Första AP-fonden och Borealis Infrastructure Management. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Ellevio totalrenoverar viktiga knutpunkter i Hälsingland

$
0
0

Under våren 2017 inleder Ellevio jätteprojektet med att byta ut sex stora transformatorstationer i Hälsingland. Stationerna är viktiga knutpunkter i elnätet i området och totalt handlar det om projekt för närmare 200 miljoner kronor.

Mycket av det elnät vi har i Sverige idag byggdes på 1960- och 70-talen. Utrustningen fungerar i de allra flesta fall fortfarande bra, men når allt eftersom pensionsålder. Därför gör nu Ellevio den största satsningen någonsin på elnätet. Ett av de större planerade projekten finns i Hälsingland.

- Vi har valt ut två typer av stationer på totalt sex platser. Stationerna som behöver bytas ut är byggda ungefär samtidigt och har liknande konstruktion. Det gör att vi förhoppningsvis kan göra en effektiv upphandling, berättar Anders Ekberg, ansvarig för regionnätsprojekt i Hälsingland.

Tiotusentals kunder

Upphandlingen av leverantörer och entreprenörer i projekten kommer starta i oktober och planen är att byggnationerna ska dra igång under våren 2017. Stationerna kommer byggas om parallellt och de första kommer stå klara under slutet av 2017 och de sista sommaren 2019. När de nya stationerna finns på plats kommer man riva de gamla. Eftersom upphandlingarna inte är klara kan tidsplanen och omfattningen förändras.

- Det är tiotusentals kunder runt om i Hälsingland som är beroende av de här stationerna. Nu bygger vi om och sätter in ny, modern teknik. Det gör att vi får bättre och säkrare arbetsplatser för vår personal, enklare felavhjälpning och färre strömavbrott för våra kunder, berättar Anders Ekberg.

Stationsprojektet ingår i den stora satsning som Ellevio gör i alla sina områden. I Gävleborg handlar det om satsningar på närmare en miljard under 2016-2019. Totalt i hela landet är det investeringar på drygt 9 miljarder under samma period.

Fakta om stationerna som ska byggas om

 

Edeforsen

Norränge

Näsviken

Stene (Järvsö)

Sunnansjö (Delsbo)

Sörforsa

Byggår

1967 och 1964

1971

1962 och 1969

1977

1977

1977

Transformering

130/40/10 kV

130/40/10 kV

130/40/20/10 kV

40/10 kV

40/10 kV

40/10 kV

Investering

ca 45 miljoner

ca 25 miljoner

ca 35 miljoner

ca 25 miljoner

ca 25 miljoner

ca 25 miljoner

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416


Ellevio ansluter vindpark som förser Google med el

$
0
0

I Lyrestad, mitt emellan Mariestad och Töreboda, bygger nu Rabbalshede Kraft och Ardian Infrastruktur en ny vindpark. Parken ansluts till Ellevios elnät och hela årsproduktionen, 234 gigawattimmar, kommer  att köpas av Google.

Den nya vindparken Lyrestad är belägen i Mariestad och Töreboda kommuner, ett av de bästa områdena för landbaserad vindkraft i Europa. 22 vindkraftverk planeras med en effekt på 76 megawatt. Ellevio ser till att elen som produceras också skickas ut på elnätet och blir tillgänglig för marknaden. En 30 kV-ledning med flera parallella kablar byggs för att ansluta parken till Ellevios 130 kV-nät via en ny större transformatorstation.

- Det här blir ett av de större vindkraftprojekten vi har varit inblandade i, berättar Per Selldén, ansvarig för vindkraftsanslutningar på Ellevio.

- Vi är en viktig del av omställningen till ett energisystem med mer förnyelsebar kraftproduktion. Utan ett bra och stabilt elnät kommer det inte att fungera. Här samarbetar vi återigen med Rabbalshede Kraft och har också Google med som köpare av elen, vilket givetvis känns lite extra kul. Google är ett av världens främsta företag när det handlar om att vara självförsörjande på förnybar el och är faktiskt den största köparen av förnybar energi i världen, säger Per Selldén.

Rabbalshede Kraft ansvarar för byggnationen av de 22 verken från Vestas (V126 3,45 megawatt) med en helårsproduktion på 234 gigawattimmar. Ellevio påbörjar markarbetet under nästa vecka och arbetet för elanslutningen under augusti. Parken beräknas vara i drift hösten 2017.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio 2015: Kraftigt ökade investeringar i ett pålitligt elnät

$
0
0

Hösten 2015 inledde vi på Ellevio ett av våra största investeringsprogram någonsin. 1 706 miljoner kronor investerade vi i ett hållbart elnät för våra kunder. Dessa satsningar står också i fokus i vår första årsredovisning som nytt företag, som publicerades i juli.

2015 uppgick våra investeringar till drygt 1,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med hela 40 procent från året innan. Mellan 2016 och 2019 kommer vi satsa över 9 miljarder.

- Satsningen omfattar modernisering av våra elnät och kapacitetsförstärkningar i Stockholm för att kunna möta växande behov, och vi fortsätter att säkra näten på landsbygden mot väder och vind, ett arbete som inleddes efter stormen Gudrun 2005 och nu kan ske i snabbare takt, berättar vd Johan Lindehag.

- Vi ansvarar för en kritisk infrastruktur som fyller en grundläggande funktion i samhället och de investeringar vi gör nu behövs för att vi ska kunna fortsätta erbjuda våra kunder den leveranskvalitet de efterfrågar även framöver, säger Lindehag.

 

Vi skapar värde för många intressenter

Eldistribution är en grundläggande tjänst i samhället och vi på Ellevio har ett viktigt samhällsuppdrag som påverkar många människor varje dag. Vi erbjuder en pålitlig tjänst och en bra service till våra kunder, vi betalar våra entreprenörer och leverantörer för deras jobb, våra medarbetare får lön, ägarna får avkastning och vi betalar skatt till samhället.

Våra nya ägare sedan 1 juni 2015 – Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och Borealis Infrastructure – har ett långsiktigt ägarperspektiv som stämmer väl överens med elnätsverksamhetens långsiktiga investeringshorisont. Vi står inför en period av omfattande satsningar på elnätet och de nya ägarna möjliggör de investeringar som krävs.

Under 2015 uppgick Ellevios nettoomsättning, som främst består av nät- och anslutningsintäkter, till 6 014 miljoner kronor. Rörelseresultatet efter avskrivningar blev 1 675 miljoner kronor och det resultatet ska i sin tur täcka räntor, skatt och avkastning. Efter finansiella poster blev vårt resultat 285 miljoner kronor.

Kunder och samhälle: En stor del av våra medel investeras i utvecklingen av ett långsiktigt hållbart elnät, det vill säga förbättringar för våra kunder. Genom våra elnätsprojekt sysselsätter vi nära 3 000 personer årligen, runt om i landet, vilket gör oss till en viktig arbetsgivare. Vi betalar också skatt till samhället. Under 2015 betalade vi totalt 373 miljoner kronor i skatt (i form av inkomstskatt, fastighetsskatt, sociala avgifter och särskild löneskatt på pensionskostnader).

Medarbetare: Vi har drygt 400 egna anställda. De planerar och leder våra elnätsprojekt, övervakar elnäten 24 timmar om dygnet och ser till att fel som orsakar strömavbrott för våra kunder lagas så snabbt som möjligt. De ger också service till våra kunder kring anslutningar, flytt, mätarbyten, elanvändning med mera. Löner och ersättningar till våra anställda uppgick till 250 miljoner kronor.

Ägare: Våra ägares insats i Ellevio består av ägarlån och eget kapital. Lånen uppgår till drygt 17 miljarder och eget kapital till drygt 7 miljarder, totalt blir det 24,4 miljarder kronor. Avkastningen till ägarna består av ränta på lånedelen med 8,5%, vilket utslaget på totalt ägarkapital innebär att de får en avkastning på ca 6%. Det beslutas från år till år hur mycket av den som ska betalas ut och hur mycket som går tillbaka till verksamheten för investeringar. Under 2015 har vi betalat ut 489 miljoner kronor i avkastning och 372 miljoner kronor har stannat i verksamheten. På så sätt kan de låta pensionspengarna fortsätta förräntas i företaget. Vi har inte yrkat skattemässigt avdrag för räntan vilket gör att den kan jämställas med utdelning.

 

Långsiktig stabil finansiering är en förutsättning för vår verksamhet

Vi står inför stora satsningar framöver. Förnyelse och kapacitetsförstärkning i Stockholm som växer kraftigt och fortsatt vädersäkring på landsbygden. En satsning som kommer att fortsätta under lång tid. Vår verksamhet är reglerad, och regleringsperioderna sträcker sig fyra år åt gången. Våra investeringar däremot har ett 40-årigt investeringsperspektiv (över tio gånger så lång tid), vilket kräver en stabil och långsiktig finansiering.

Våra lån består av så kallade ”seniora” och ”juniora” lån, samt ägarlån. Det går att jämföra med bottenlån (seniora) och topplån (juniora) när man köper en bostad. Lånen löper med olika räntor beroende på löptid och risk. Den genomsnittliga låneräntan på seniora lån är ca 2% och på juniora lån 4,9%. Genomsnittlig ränta för samtliga externa lån blir ca 2,5%. Ägarlånen som har en löptid på 25 år och är efterställda övriga lån har en ränta på 8,5% (motsvarande ca 6% på totalt ägarkapital, se ovan under ägare). Att lånen är efterställda betyder att de får räntebetalning först efter att amorteringar och räntor betalats på övriga lån och därmed har en högre risk.

 

Vår finansiering och räntor påverkar inte kundernas priser

Vi har en helt igenom reglerad verksamhet och våra intäkter bestäms av Energimarknadsinspektionen, den myndighet som övervakar oss. Intäkterna ska täcka skäliga kostnader för att driva vår verksamhet och en rimlig avkastning. Den tillåtna intäkten, det vill säga hur mycket vi får ta betalt av våra kunder, bestäms utifrån ett regelverk som är exakt lika för alla svenska elnätsföretag. Vem som äger en verksamhet (kommun eller privat eller annat) eller hur verksamheten är finansierad har ingen påverkan på tillåten intäkt. Det betyder att finansiering eller räntor inte har någon påverkan på kundernas priser. Mer om vilka kostnader vi får täckning för enligt regleringen finns på sidan 26 i vår årsredovisnings främre del.

 

Årsredovisningen hittar du här.

 

 

För mer information kontakta gärna:

Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio, jonatan.bjorck@ellevio.se, tel 072-56 15 416

 

 

Hej förstagångsflyttare

$
0
0

Har du koll på elen? Inte? Lugn, det har vi. Här svarar vår sommarjobbare Agnes på några av de frågor vi tror att du har om elnätsavtal, elavtal och flytt.

 

Det här med el – vad behöver jag veta?

En sak som det är bra att ha koll på är att du har två avtal. Ett elnätsavtal och ett elavtal. När det gäller elnätsavtalet har du inget val, elnätet är en monopolverksamhet och du har avtal med det företag som äger elnätet där du bor, till exempel Ellevio. Vem du köper el av kan du däremot välja själv. Det finns runt hundra företag som säljer el i Sverige och de flesta har många olika avtal. Där finns det alltså mycket att välja på. Ett bra sätt att få överblick är att använda elpriskollen.se. Där fyller du i var och hur du bor och kan sedan enkelt jämföra olika elhandelsföretag och avtal.

 

Hur fixar jag el till min nya lägenhet?

Först kollar du på elomrade.se vilket företag som äger elnätet på din nya adress. Sedan tecknar du ett elnätsavtal med dem. Hos de allra flesta elnätsföretag kan man göra det på webben. Bor du i Ellevios elnätområde går du in på ellevio.se/flytt. För att kunna teckna elnätsavtal behöver du dina personuppgifter, din nya adress och eventuellt lägenhetsnummer.

När du har tecknat ett elnätsavtal ska du teckna elavtal. Det kan du göra redan innan du har fått hem en bekräftelse på elnätsavtalet, du finns i systemet direkt när du anmält din flytt. Enklaste sättet att välja elhandelsföretag är att använda elpriskollen.se.

 

Meckigt det här med elavtal. Måste man välja?

Om du inte aktivt tecknar ett elavtal kommer du få ett så kallat anvisningsavtal; ett standardavtal med det elhandelsföretag som elnätsföretaget anvisar. Ellevio anvisar Fortum Markets. Oftast får du ett bättre pris om du gör ett aktivt val.

 

Vad händer om jag inte fixar ett elnätsavtal?

Om du inte tecknar ett elnätsavtal på din nya adress kommer det inte finnas någon el när du flyttar in – eller så försvinner den efter ett tag – eftersom elnätsföretaget inte ser att det bor någon i lägenheten om du inte anmäler det.

 

Agnes Brandemark

Agnes Brandemark

Ellevio inleder samarbete med Kivra

$
0
0

Ellevio ansluter sig som avsändare i Kivra. Kunder till Ellevio kommer att börja få fakturor och andra försändelser digitalt i Kivra, istället för hem i brevlådan.

Hundratusentals personer i Sverige använder redan Kivra och många stora företag och myndigheter ställer nu om och skickar sin post digitalt. Nu ansluter sig Ellevio som avsändare vilket innebär att alla kunder kommer få möjligheten att ta emot fakturor och annan post från Ellevio digitalt.

Kunder som ännu inte använder Kivra kommer att rekommenderas att använda tjänsten för att på så sätt få smidigare tillgång till sin post och samtidigt bidra till en mer hållbar värld.

- Hållbarhet är viktigt för oss, därför är en omställning till digital post naturlig. Många av våra kunder använder redan Kivra vilket gör att vi kan spara portokostnader och stärka vår kundkommunikation från dag ett , säger Lowina Lundström, marknadschef på Ellevio.

- Vi är glada över att Ellevio valt oss som partner för stärkt kunddialog. Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag och vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete, säger Stefan Krook, VD Kivra.

 

För mer information, kontakta gärna:

Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, jonatan.bjorck@ellevio.se, 072-56 15 416

Stefan Krook, VD Kivra, stefan.krook@kivra.com, 070-111 12 13

Om Ellevio

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 910 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Hösten 2015 inledde Ellevio sitt största investeringsprogram någonsin för att möta nuvarande och framtida krav och förväntningar på elnätet. 2016-2019 ska företaget investera över nio miljarder kronor i ett modernare, mer vädersäkert och kapacitetsmässigt starkare elnät för kunderna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av  Tredje AP-fonden, Folksam,  Första AP-fonden och Borealis Infrastructure Management. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Om Kivra

Kivra är en tjänst för säker digital post från företag och myndigheter. Hundratusentals personer i Sverige använder Kivra och antalet företag och myndigheter som ställer om till digital växer nu snabbt. Namnet Kivra är ett anagram på arkiv (kastar du om bokstäverna i Kivra kan du bilda ordet arkiv), i takt med att fler avsändare ansluter sig kommer du automatiskt att kunna ta emot, hantera och arkivera mer och mer av din post i Kivra.

Kivra ägs av 41an Invest (Karl-Johan Persson och Stefan Krook), FAM (Wallenbergstiftelserna), styrelse och personal.






Ellevio spanar på elnätet från helikopter

$
0
0

Nästa vecka påbörjar Ellevio höstens besiktning av elnätet. Med hjälp av helikopter upptäcks skador och potentiella faror som är svåra att se från marken – därmed minskar risken för strömavbrott hos kunderna.

– Besiktningen är en viktig del i vårt arbete för att underhålla och förbättra vårt elnät. Från helikoptern får vi en oslagbar överblick och kan upptäcka fel och brister i elnätet som vi annars har svårt att se. Besiktningen är också viktig för att se var vi behöver röja i våra ledningsgator. På så sätt minimerar vi risken för att träd faller ner över ledningar i samband med till exempel hård vind, berättar Mikael Westlund, underhållsansvarig på Ellevio.

Ellevio besiktar årligen allt sitt elnät från helikopter. Det är uppdelat på regionnät (de större ledningarna mellan våra fördelningsstationer) och lokalnät (12-24 kV mellan fördelnings- och nätstationer)

– Besiktningen är ett mycket viktigt arbete. Varje år lägger vi ner hundratals timmar på flygbesiktning i förebyggande syfte och även flygningar som sker vid större, oplanerade störningar i elnätet, säger Mikael Westlund.

Det preliminära schemat för besiktning med helikopter:

Vecka 36: Regionnät Dalarna
Vecka 37-38: Regionnät Värmland
Vecka 39-41: Lokalnät norra Värmland
Vecka 42-43: Regionnät Hälsingland.

Detaljer om var helikoptern flyger skickas varje morgon in till de lokala P4-stationerna. Det är entreprenören Eltel Networks, tillsammans med helikopterföretaget Kallaxflyg, som sköter besiktningen åt Ellevio.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416
Fotograf: Fredrik Karlsson/Ellevio

Om Ellevio

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 910 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Hösten 2015 inledde Ellevio sitt största investeringsprogram någonsin för att möta nuvarande och framtida krav och förväntningar på elnätet. 2016-2019 ska företaget investera över nio miljarder kronor i ett modernare, mer vädersäkert och kapacitetsmässigt starkare elnät för kunderna.

Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av  Tredje AP-fonden, Folksam,  Första AP-fonden och Borealis Infrastructure Management. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Marcus: ”Jag har frihet att åstadkomma saker och ting”

$
0
0

Marcus Gustavsson är IT Infra Service Manager och sitter på Ellevios kontor i Karlstad. Han uppskattar att arbeta i ett litet tajt team där man bollar idéer och har stort förtroende för varandra.

– Vi levererar något som många tar för givet. Men det är ett stort samhällsansvar vi har – att säkerställa att folk alltid har el hemma.

I rollen som IT Infra Service Manager är Marcus med och bygger upp en organisation av IT-tjänster som svarar mot Ellevios nya behov efter att ha blivit ett eget bolag.

– Det jag gör är att försöka se till att vi har en stabil infrastruktur och hårdvara som vi kan bygga upp varje system på. Systemen som sådana är kritiska för hela Ellevios verksamhet och det är viktigt att de fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Sedan studierna inom systemvetenskap vid Karlstads universitet har Marcus arbetat med många olika saker inom IT-området. Support, installering, testning, utbildning och projektledning. Till Ellevio kom han i mars 2016.

– Jag var nyfiken på Ellevio som företag och kände att jag ville ha en ny utmaning. Beskrivningen av tjänsten stämde väl överens med det jag trivs med att göra: att ha en roll som ansvarig för hårdvaru- och infrastrukturfrågor. Jag läste på lite om Ellevio som bolag och tyckte det verkade som en bra arbetsgivare med rätt ambition för framtiden. Så jag sökte jobbet och fick direkt en positiv känsla av Jan Olsson, som är min nuvarande chef.

Den positiva känslan har bestått.  

– Det är högt i tak och man bryr sig om varandra på arbetsplatsen. Det känner jag både här i Karlstad och på Stockholmskontoret. Man tror på det här bolaget, det finns en framtidstro. När vi hade team-dagar i Stockholm och jag som kom in som ny blev jag väldigt väl bemött. Folk tar sig tid med en och frågar vem man är och vad man har för erfarenhet.

Marcus Gustavsson

Marcus upplever att det finns ett stort förtroende för honom och hans kompetens. Friheten och det goda klimatet i arbetsgruppen är något han värdesätter.

– För min del är det nytt att ingå i en liten grupp. Vi är fem personer plus en chef. Jag har en tät dialog med min chef och vi bollar saker och ting på ett helt annat sätt än jag varit med om tidigare. Han är delaktig i verksamheten och väl insatt tekniskt. Samtidigt känner jag att det finns förtroende för det jag gör. Det är ingen som är med och petar i små detaljer, jag får fatta beslut själv.

Öppenheten för att kunna ta snabba beslut när det behövs är en annan sak han lyfter som betydelsefullt för verksamheten och hans arbete.

– Jag tycker det är positivt att det inte är så tungrott. Ibland är det ett kritiskt system där man behöver göra en förändring. Kan man då korta ledtiden för beslut så kan man få nöjdare användare i slutänden och bättre kvalitet i det man gör.

Under flera år arbetade Marcus med utbildning och support för telekomlösningar och hade då hela världen som arbetsplats.

– Någon kunde ringa ena dagen och nästa satt jag på ett plan till Brasilien eller USA. Det passade bra med dåvarande familjesituation, det var innan jag hade barn.

Att ha tagit del av olika kulturer är något han har nytta av idag.

– Under min karriär har jag stött på olika kulturer och varit i många länder. Så jag har förståelse för att alla är olika, tror jag. Det är något jag har fått med mig – hur man bemöter människor. Det är väl något man lär sig hela livet, men jag upplever att jag verkligen har användning av mina erfarenheter.

Idag är Marcus mer stationär i Karlstad. Fritiden spenderar han gärna med familjen, sommartid allra helst i motorbåten ute på Vänern och under vinterhalvåret blir det mycket tid i stugan i Sälen. Sitt bil- och motorintresse är också något han gärna ägnar tid åt. Barnen har kommit upp i skolåldern, och börjar hitta sina egna intressen.  

– De börjar få ganska mycket aktiviteter, så det begränsar ens egen fritid. Det är ju så med barn, att det är olika skeden. Nu är det ett prova på-skede, så då får man sätta sig själv lite åt sidan.

Att få tiden att räcka till och hitta balansen är dock inget han ser som ett problem.

– Jag kan själv styra min tid och har inget problem med det där livspusslet som många hamnar i. Jag känner att jag har en bra fördelning mellan arbete och privatliv.

Ellevio satsar 40 miljoner på säkrare el i Varberg

$
0
0

Mycket av det elnät vi har i Sverige idag byggdes på 1960- och 70-talen. Utrustningen fungerar i de allra flesta fall fortfarande bra, men har nått pensionsålder. Därför gör nu Ellevio den största satsningen någonsin på sina elnät. Ett av de större planerade projekten finns strax utanför Varberg.

- Den här stationen är byggd 1969 och har nått slutet av sin livslängd. Det är tiotusentals kunder i och kring Varberg som är beroende av den för en trygg elförsörjning. Nu bygger vi om och sätter in ny, modern teknik. Det gör att vi får en bättre och säkrare arbetsplats för vår personal, enklare felavhjälpning och färre strömavbrott, berättar Anders Ekberg, ansvarig för regionnätsprojekt på Ellevio.

Upphandlingen av leverantörer och entreprenörer börjar under hösten och planen är att bygget ska dra igång under våren 2017. Stationen beräknas vara klar under slutet av 2018.

Projektet ingår i den stora satsning som Ellevio gör i alla sina områden. I Halland handlar det om satsningar på närmare cirka 700 miljoner under 2016-2019. Totalt i hela landet är det investeringar på drygt 9 miljarder under samma period.

Fakta om stationen:
Holmagärde
Byggår: 1969
Transformering: 130 kV/50 kV
Investering: ca 40 miljoner

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416


Greta, affärsprojektledare: "Jag får vara med och se hur samhället utvecklas"

$
0
0

Kärleken till problemlösning förde Greta Brännlund till ingenjörsprogrammet inom elektroteknik. Att hon fem år efter examen skulle koordinera stora projekt som Förbifart Stockholm, Citybanan och utbyggningen av Södersjukhuset var inget hon såg framför sig när hon stod på tröskeln till tekniska högskolan.

– Jag tänkte att jag skulle sitta och räkna någonstans. Det gör jag inte idag. Men den tekniska bakgrunden gör att jag är bra på mitt jobb.

Hon sitter heller inte särskilt still.

– Jag sitter inte en hel dag vid skrivbordet utan flänger och far. Träffar kunder, sitter med i projektgrupper och pratar med kunder och kollegor. Jag stämmer av: kollar läget där, har det blivit levererat där? Det är många bollar i luften.

Som affärsprojektledare är Greta ansvarig för att samordna stora projekt internt och på samma gång vara bryggan mellan Ellevio och kunden.

– När en enskild elnätsanslutning är stor behöver projektet samordnas mellan olika avdelningar. Till exempel mellan lokalnät, regionnät, kundavdelningen och driftcentralen. Så jag har dels en koordinerande roll internt och sedan är jag ett ansikte utåt mot kunden. Så att kunden har en kontaktperson hos oss, inte tio.

Greta skrev examensarbete på dåvarande Fortum Distribution hösten 2010. Direkt efter det fick hon anställning som nätplanerare på lokalnät Stockholm. Med tiden utökades ansvaret och hon blev områdesansvarig för söderort. I juni 2015 bytte hon till kundrelationssidan och idag ingår hon i en grupp på som arbetar mot företagskunder. Hon trivs med att ha andra bitar än det rent tekniska i sitt arbete.

–  Jag tycker att jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag bytte till kundavdelningen, eller Customer Relations som den kallas internt. Jag har fått ett nytt perspektiv. När man jobbar med teknik så utgår man ofta från att alla andra förstår. Men så är det inte! När man pratar med kunder så ser de den färdiga produkten, men inte riktigt vägen dit. Här på Ellevio är det däremot stort fokus på vägen dit. Utmaningen är att försöka mötas någonstans på mitten och försöka få kunden att förstå komplexiteten i det vi gör och försöka få oss på Ellevio att förstå vad som är viktigt för kunden.

Det var intresset för räkning och problemlösning som ledde Greta till en utbildning inriktad på elektroteknik och en karriär inom elbranschen. Idag framhåller hon dock känslan av att vara en del av samhällets utveckling som den största behållningen med arbetet. Hon berättar entusiastiskt om hur häftigt det är att se staden man bor i utvecklas.

– Just att vi verkar i Stockholm, här händer det väldigt mycket saker. Vi har mycket roliga projekt på gång. Spännande projekt, stora kunder. Det låter lite klyschigt, men bland de bästa sakerna är att man får vara med och se hur samhället utvecklas. Man får ju koll på vad som händer runtomkring en och det känns som man bidrar. Bara här i Värtahamnen så bygger man stora laddningsstationer för att ta emot kryssningsfartyg så de kan ansluta till el istället för att ligga och puttra på diesel. Det är stora grejer på gång och det är fantastiskt kul att få vara med!

Christian, hållbarhetschef: "Jag har aldrig en tråkig dag"

$
0
0

Vad innebär hållbarhet för ett elnätsföretag? Christian Jakobsson, hållbarhetschef på Ellevio, arbetar varje dag för att sprida kunskap i och utanför företaget.
– Jag ser det som ett av mina huvuduppdrag att integrera frågan som en naturlig del i vår verksamhet. Hållbarhet är inte något som man kan sköta vid sidan av.

Vad innebär det att vara hållbarhetschef?

– Rollen är ny för Ellevio. Ledningen såg att detta det var något som vi behövde fokusera på och att vi både vill och kan utvecklas inom området. Hållbarhet är ett väldigt brett ord. För oss på Ellevio handlar det om att hitta en hållbar väg framåt sett till ekonomiska-, sociala- och miljömässiga aspekter när vi bygger och utvecklar våra nät.

Vad gör du på dagarna?

– Det är verkligen en salig blandning. Allt från att agera som sakkunnig och som stöd till projektledare i våra bygg- och anläggningsprojekt, representera Ellevio i branschforum, genomföra olycksfallsutredningar och revisioner hos leverantörer och entreprenörer. Ingen dag är den andra lik, vilket jag tycker är det absolut bästa med det här jobbet. Jag kan ha en agenda när jag kommer till jobbet, men det blir sällan som jag har tänkt mig.

Hur står sig Ellevio hållbarhetsmässigt?

– Man får inte glömma att vi redan idag gör en hel del bra saker som bidrar till hållbar framtid. Ellevio är en viktig infrastrukturbärare och en möjliggörare för hållbara lösningar. Jag tycker personligen att vi blir bättre och bättre hela tiden. Men i mångt och mycket handlar det om ett medvetandegörande, träning och utbildning. Som fristående företag har vi på Ellevio nya möjligheter att sätta vår egen agenda. Positivt är att både ledning och styrelse har satt hållbarhet som ett av de viktigaste områdena i affärsplanen. Det är en förutsättning för att det ska bli bra för hela företaget.

Hur hamnade du på det här jobbet?

– Jag är samhällsplanerare i grunden. Efter examen hade jag en traineetjänst på Sveriges ambassad i Belgrad och var sedan konsult i ett år. Jag började som utredare på Fortum 2008 och har sedan dess haft fyra olika roller inom företaget. Det jag gör nu har jag gjort i drygt fyra år.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

– Att skapa en medvetenhet med tydliga exempel på varför hållbarhet är viktigt för Ellevio och hur vi kan förbättras. Att hitta vår strategi och vårt DNA är viktigt - vad är hållbarhet är för oss? Hur hårt vi ska spänna bågen? Hur bra vi vill bli?Argumentationen är ganska enkel, men det finns olika sätt att göra det på. För att det ska bli enkelt och mer naturligt behöver vi bli bättre på att förstå vad hållbarhet är för Ellevio. För det finns oändligt mycket möjligheter.

Vad är det bästa med att jobba på Ellevio?

– Att få vara med att påverka och göra saker för samhället och det liv vi lever, men också att jag får träffa mycket folk och har stor frihet. Ellevio är en väldigt bra arbetsgivare som ger individen stor frihet. Man är duktig på personalpolitik i stort, att ge chanser till de som vill ha det. Det finns alltid möjligheter för den som vill utvecklas.

Framtidens elnätsstationer byggs i Grums

$
0
0

I värmländska Grums pågår just nu arbetet med att bygga framtidens elnätsstationer. I Svänkviken, Segmon och Orrby ska tre viktiga stationer totalrenoveras och utrustas med den allra senaste tekniken.

De tre stationerna i Grums är delvis eller helt byggda från 1960-talet och framåt. Teknik som var ändamålsenlig då – men som nu har nått sitt bäst före-datum. Därför gör nu Ellevio en investering på totalt cirka 35 miljoner för att göra en totalrenovering.

- Det här är ett jättespännande projekt. Dels installerar vi ny teknik som idag bara används på ett fåtal andra platser i landet och vi bygger också stationerna som modulhus, vilket har varit ovanligt i elnätsbranschen, berättar Anders Ekberg, ansvarig för regionnätsprojekt i Värmland.

Stationerna transformerar el från 30 kV till 10 kV och är viktiga nav i elnätet i södra och västra Värmland. I projektet ingår att byta ut all utrustning och samtidigt göra om stationerna till inomhusstationer. Modulerna sätts ihop i fabrik och levereras med all utrustning installerad. Det finns också plats för att bygga ut stationerna i takt med att behoven förändras.

- Vi tror på konceptet med modulbyggda stationer. Nu testar vi det skarpt bland annat i Grums och kommer fortsätta med fler stationer i Värmland längre fram, berättar Anders Ekberg.

Om stationernas exteriör är standardiserad och enkel gömmer det sig betydligt mer avancerad teknik inuti. Bland annat installerar Ellevio modern kontrollutrustning, som ger helt nya möjligheter för framtiden.

- I de allra flesta branscher är datorer någonting självklart. Men i elnätsbranschen kör vi fortfarande i stor omfattning med krångliga och dyra reläskydd enligt en gammal princip, säger Anders Ekberg och fortsätter.

- Det är i princip bara fantasin som sätter gränserna för vad det här kan användas till. Tanken är att bjuda in även andra aktörer för att hitta nya användningsområden. Ju fler som tänker desto snabbare går utvecklingen, avslutar Anders Ekberg.

Projektet kommer påbörjas under hösten och ska vara klart under sommaren 2017. Leverantörer i projektet är Siemens och Protrol.

20 miljoner för ett bättre elnät i Sätila

$
0
0

Under hösten inleder Ellevio ett  stort projekt i Sätila. Totalt investerar Ellevio cirka 20 miljoner för att de cirka 300 kunderna ska få ett elnät som klarar av att leverera el i alla väder.

- Det här kommer att göra stor skillnad för alla som bor i området, berättar Antoinette Savhammar som är projektledare på Ellevio.

I slutet av oktober sätts grävskopan i marken när projektet i Sätila drar igång på allvar. 50 kilometer oisolerade luftledningar ska rivas och ersättas med kablar som grävs ner i marken. Vi bygger också 29 nya nätstationer. Totalt handlar det om investeringar på cirka 20 miljoner – eller närmare 70 000 kronor per kund.

- Det känns väldigt bra att ta ett helhetsgrepp om området. Mycket av nätet har blivit gammalt och det är dags att modernisera. Nu gräver vi ner i princip allting och det kommer göra en jättestor skillnad för alla kunder i området, säger Antoinette Savhammar.

Projektet i Sätila ingår i Ellevios rekordsatsning för att förbättra, modernisera och bygga ut elnäten runt om i landet. Totalt handlar det om projekt för drygt 9 miljarder under 2016-2019, varav investeringarna i Halland står för cirka 700 miljoner. Ellevio har cirka 62 000 kunder i området, som sträcker sig från norra Varberg upp till Mölndal och Öckerö och innehåller såväl karg skärgårdsmiljö som glesbygd och växande tätorter.

- Vi har en väldigt spännande resa framför oss med många stora projekt. Vi bygger framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i området kan ha ett säkert elnät även i framtiden, säger Ellevios elnätschef Anders Öberg.

Projektet startar under hösten 2016 och kommer pågå under cirka två år. Entreprenör i projektet är Trolk.

Kommentar till SVT:s inslag: Vi bygger framtidens elnät

$
0
0

SVT rapporterade under tisdagen om att vi och andra elnätsföretag har höjt elnätspriserna under de senaste två åren. Vi har full förståelse för att det skapar reaktioner från våra kunder, men tycker också det är anmärkningsvärt att SVT inte samtidigt ger någon förklaring till varför vi och andra företag höjer priserna – det vill säga investeringarna i framtidens elnät.

Den 1 juni 2016 höjde vi våra priser i samtliga elnätsområden med nio procent. Varför? För att vi ökar våra satsningar på att förnya elnätet. Trots löpande investeringar under åren har vi idag ett elnät som till stora delar närmar sig, eller redan har passerat, sitt bäst före-datum. Vårt uppdrag är att se till att elnätet fungerar som det ska, dygnet runt, året om, i alla väder. Under flera år framöver ökar vi nu våra satsningar rejält och jämfört med tidigare år kommer vi att tredubbla våra investeringar för att förnya elnäten, förstärka kapaciteten i ett kraftigt växande Stockholm och fortsätta vädersäkra på landsbygden. Samtidigt börjar vi också förbereda elnäten på att kunna hantera mer förnybar, småskalig produktion – något som kommer alltmer framöver.

Inte hamna i samma situation som järnvägen

Ellevio investerar drygt 9 miljarder för att bygga framtidens elnät. Det är ett nät som har en så hög grad av leveranssäkerhet att grundläggande samhällsfunktioner fungerar som de ska, både i dag och i framtiden. Vi gör de investeringar som krävs, och vi finansierar dessa bland annat genom att höja avgifter. Skulle vi inte ta vårt ansvar finns en stor risk att vi inom kort hamnar i samma situation som den svenska järnvägen befinner sig i idag. En situation med allvarliga brister på grund av en lång period med för lite investeringar, som orsakar stora förseningar och skapar miljardkostnader för samhället. Det vill ingen.

Vi kan inte höja priser som vi vill

En bidragande orsak till prishöjningarna är också de senaste årens reglering av elnäten. 2015 avslutades en flerårig tvist mellan på ena sidan oss tillsammans med cirka hälften av landets elnnätsföretag och på andra sidan Energimarknadsinspektionen, där vi fick rätt i alla instanser. Sammanfattat innebär det att vi fått en högre tillåten intäkt för den här perioden som i slutändan ger oss möjlighet att ta ut högre avgifter under perioden 2016-2019. Det i sin tur möjliggör de investeringar som behövs. Vad det däremot inte innebär är att vi kan höja priserna precis som vi vill, som Villaägarna uttrycker i SVT:s inslag. Vi är en helt igenom reglerad verksamhet och får en tillåten intäkt beslutad av Energimarknadsinspektionen. Det är också viktigt att poängtera att det inte innebär att vi nödvändigtvis kommer ta ut hela den tillåtna intäkten.

Alla har rätt till framtidens elnät

Prisökningen i juni innebär en genomsnittlig höjning med 12 kronor per månad för en lägenhetskund och 75 kronor i månaden för en villakund med eluppvärmning.. Att villaägare i Värmland återigen får den största ökningen i kronor beror på att vårt värmländska elnät är ett glesbygdsnät, med få kunder och många meter elnät per kund. Det finns stora investeringsbehov även i landsbygdselnäten, och det är få som ska dela på kostnaden. Vi ser precis som kunderna i Värmland att det här är en svår situation i längden. Och det är samtidigt en oerhört viktig fråga: Alla har rätt till god leveranssäkerhet idag. Alla bör också ha rätt till framtidens elnät.

Viewing all 1075 articles
Browse latest View live