Quantcast
Channel: Ellevio
Viewing all 1075 articles
Browse latest View live

Nya avtal ska ge Fortums kunder kortare strömavbrott

$
0
0

Fortum Distribution har skrivit avtal med Vattenfall Service och ONE Nordic om tillgång till extra resurser i samband med stora störningar, exempelvis i samband med stormar. Avtalen gör att Fortum inom ett dygn kan ha 35-40 extra personer på plats.

Under det senaste året har Fortum och andra elnätsföretag drabbats av flera större stormar som lett till strömavbrott för många kunder. En av de viktigaste faktorerna för att snabbt kunna reparera felen och korta avbrottstiden är att ha tillräckligt med personal ute i fält. Med de nya avtalen får Fortum tillgång till totalt fyra extra arbetslag, inklusive arbetsledare, från Vattenfall Service och ONE Nordic. Totalt handlar det om 35 till 40 personer.

– Det är rutinerat folk som har rätt material med sig och är redo att rycka ut. Vi hämtar resurserna från områden som inte drabbats av stormen och sedan tar de sig dit vi vill, berättar Magnus Aldén som är ansvarig för avtalen från Fortums sida.

Trots att avtalen skrevs under hösten så har det redan varit användbart i skarpt läge. Under stormen Egon i början av januari fanns personal från ONE Nordic på plats. Även i samband med stormarna Alexander och Svea var personalen satt i beredskap, även om Fortums områden aldrig drabbades.

– Vi har en i grunden stark organisation för stora störningar, med mycket erfarenhet och bra arbetssätt. Nu får in vi in ytterligare kapacitet, vilket känns jättebra, säger Magnus Aldén på Fortum.

Avtalen gäller för samtliga Fortums elnätsområden; Stockholm, Halland, Bohuslän, Skaraborg, Värmland, Närke, Dalarna, Hälsingland samt Gästrikland. Totalt har Fortum Distribution cirka 903 000 elnätskunder.


Fortum Distribution växer – 60-tal nya tjänster under 2015

$
0
0

Fortum Distribution fortsätter sina satsningar för att förstärka och förnya elnätet. Samtidigt växer också företaget. Under 2014 anställdes 46 personer och målet är att anställa upp mot 60 personer under 2015.
– Både vi som företag och hela vår bransch är inne i ett väldigt spännande skede, säger Fortum Distributions vd Johan Lindehag.

El är hett – det råder det ingen tvekan om. Energibranschen och i synnerhet delen som sysslar med elnät är en av de största investerarna i landet. Under de senaste tio åren har Fortum investerat cirka 12,5 miljarder kronor för att förstärka och förnya elnätet och förse kunderna med smarta elmätare. Och investeringarna kommer öka.

– Vår plan är att stadigt öka investeringarna under de kommande åren. För att klara av det behöver vi ha in kompetent personal som vill vara med och bygga framtidens elnät, säger Johan Lindehag.

Under 2014 anställde Fortum Distribution 46 personer och är nu uppe i totalt 391 anställda. Merparten av tjänsterna som tillkom under förra året finns i Stockholm, men även i Karlstad, Arbrå och Kungsbacka. Under 2015 finns behov för att anställa upp emot ett 60-tal personer inom bland annat nätplanering, driftövervakning och kundnära tjänster som mätning och anslutningar men också inom IT och ekonomi. Just nu ligger ett 20-tal tjänster ute att söka.

– Det är otroligt kul att vi är ett företag som växer. El är en självklarhet i dagens moderna samhälle och vi har en väldigt viktig roll i att se till att näten fortsätter utvecklas och klarar av även framtidens behov, säger Johan Lindehag.

– Förutom att vi har anställt och fortsätter rekrytera så tycker jag det är positivt att många fortsätter sin karriär inom företaget, på nya positioner. Det visar att vi är en arbetsplats där man som medarbetare kan utvecklas, avslutar Johan Lindehag.

Läs mer om tjänsterna på www.fortum.se/distribution.

Kontaktperson
Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum Distribution
08-671 73 72

Fortums rostiga nätstation kan bli ”Årets Stockholmsbyggnad”

$
0
0

En av Fortum Distributions nätstationer i Norra Djurgårdsstaden har nominerats till två fina arkitekturpriser. Dels till Stålbyggnadspriset och dels till utmärkelsen ”Årets Stockholmsbyggnad”.

– Det känns roligt och hedrande. Det är ett bevis på att vi är en viktig aktör i byggandet av dagens och framtidens huvudstad, säger Johan Lindehag, vd på Fortum Distribution.

Den nominerade stationen ligger i de västra delarna av Norra Djurgårdsstaden, på det nybyggda Storängstorget. Både insidan och utsidan är nytänkande och sticker ut i både form och funktionalitet. Utsidan är täckt med så kallad cortenplåt, som långsamt rostar och med åren får en snygg patina. Fasaden är också smyckad med text samt utskurna siluetter av hjortdjur. Insidan präglas av nytänkande och byggande av det smarta elnätet.

– Vi behövde bygga en nätstation för att försörja det nya området med el. Eftersom området byggs i en speciell stil med ett stort miljötänk, så ville vi också skapa någonting extra. Jag tycker att det är en vacker byggnad, kombinerad med modern teknik, säger Lars Selberg, ansvarig för lokalnätet i Stockholm och medlem i projektets styrgrupp.

En intressant detalj med byggnaden är den informationstavla som sitter på ena långsidan. Där kan de boende läsa om hur elen överförs och till slut hamnar i deras eluttag. Men också i realtid följa hur mycket el som används i just det ögonblicket.

– Vi vill göra el och framför allt elnätet greppbart för människor. Vissa tycker kanske att det är ett svårt område. Men, vi tycker ju att det är jättespännande och vill försöka väcka lite tankar hos våra kunder, säger Catarina Nauclér på Fortum Distribution, som var med i arbetet med designen av stationen.

Fakta

Stålbyggnadspriset har delats ut av Stålbyggnadsinstitutet sedan 2003. Vinnaren presenteras 28 maj på Jernkontoret i Stockholm.

Årets Stockholmsbyggnad är en arkitekturtävling grundad 2010 av Stockholms stad. Vinnaren presenteras 1 juni på Liljevalchs konsthall.

Kontaktperson
Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum Distribution
08-671 73 72

Därför höjer vi elnätspriset den 1 juni

$
0
0

I dagarna får våra kunder ett brev hem i brevlådan. Budskapet är att vi höjer priset, för andra gången i år. Många av er kommer antagligen inte ens läsa brevet, andra kanske rycker på axlarna. Men jag vet att det är många som kommer bli både irriterade och vill ha en förklaring. Det är till er jag skriver det här. För att försöka förklara, men också för att berätta om varför det här är helt nödvändigt och en förutsättning för att vi även i framtiden ska kunna ha en trygg och pålitlig elleverans till våra hem, arbetsplatser, skolor och sjukhus.

Det är självklart inte bra att ha två prishöjningar inom loppet av fyra månader – varken för oss som företag eller för våra kunder. Anledningen till att vi nu ändå tagit beslutet är den långa rättsprocess som avslutades i mars. Jag ska försöka sammanfatta den drygt tre år långa processen:

  • Inför perioden 2012-2015 infördes en helt ny reglering för elnätsbolagen. Den innebar att kunder och nätbolag skulle veta i förväg vad som skulle gälla i enlighet med rådande lagstiftning.
  • Tyvärr valde myndigheten att göra förändringar i sista stund. Det drev stora delar av branschen till att överklaga besluten.
  • Rättsprocessen tog dryga tre år och behandlades i två rättsinstanser (Förvaltningsrätten och Kammarrätten) där domsluten visade på att myndighetens förändringar var felaktiga eller rent av olagliga. Det slutgiltiga beslutet kom när Högsta Förvaltningsdomstolen i mars 2015 inte gav så kallat prövningstillstånd, bara nio månader innan perioden är slut.

Att vi nu höjer priset beror på att vi under flera år tvingats avstå från höjningar. Vi har inte vetat vilka spelregler som gäller, och har därför inte kunnat göra de prishöjningar vi hade behövt.

Vi måste höja priset för att kunna fortsätta göra de satsningar som krävs för att vi även i framtiden ska ha säkra elnät.

Du som kund har rätt att kräva säkra elleveranser 365 dagar om året.

En viktig förklaring är också att vi vill möjliggöra Sveriges omställning i mer hållbar riktning. Vi får till exempel alltfler vindkraftverk och hustak som fylls med solceller. För att kunna ta hand om elen från den nya produktionen måste vi bygga nya ledningar och anpassa våra stationer.

Vad innebär regleringen?

Att fullt ut begripa det regelverk som styr hur vi som elnätsföretag får agera är inte helt enkelt. Jag har jobbat i branschen i runt 25 år, men lär mig fortfarande nya saker. Några grundpunkter som är viktiga att veta är:

  • Energimarknadsinspektionen (EI) är myndigheten som granskar vår verksamhet. Det är EI som beslutar vilka intäkter som vi nätbolag får ha och kontrollerar att vi inte tar ut mer än vi får. Intäktsnivån ska vara tillräcklig för att vi ska uppfylla de krav som politiker, myndigheter och samhället ställer på oss. Våra avgifter ska vara skäliga för elnätskunderna.
  • Investeringarna i elnäten görs på 40 års sikt eller längre, spelreglerna måste därför vara tydliga och långsiktiga.
  • Den verklighet alla vi elnätskunder och nätbolag levt i sedan 1996 är ständiga förändringar av förutsättningarna på marknaden, vilket även speglats i våra elnätsfakturor.

Trots att rättsväsendet tydligt slagit fast att EI gjorde fel bedömning för den nuvarande reglerperioden är vi på väg att hamna i samma situation igen.

Bland annat har EI presenterat förslag på vilken kalkylränta som ska användas för perioden 2016-2019 – ett förslag som går helt stick i stäv med de beslut som fattades i den rättsprocess som branschen och myndigheten nyss avslutat.

Med denna korta historiebeskrivning vill jag visa hur stor den ”regulatoriska” osäkerheten är för elnätsbolagen. Osäkerheten har gjort att vi inte kunnat planera vår verksamhet, eftersom vi inte vetat vilka spelregler som egentligen gäller.

Men är allt problematiskt och dystert? Inte alls. Den reglering som träder i kraft 1 januari 2016 ger oss nätföretag mycket starkare motiv till göra investeringar i de gamla delarna av elnäten än tidigare. Det är bra för dig som kund och för samhället. Vi kan nu fortsätta att bibehålla och förbättra leveranssäkerheten, så att du har tillgång till säker el när du behöver den. Vi kan också se till att vi kan fortsätta bygga ut elnätet för den förnyelsebara och väderberoende elproduktionen. Samtidigt som vi kommer skapa hundratals nya jobb runt om i landet.

Det elnät vi bygger nu ska hålla i 40 år. Gör vi inte rätt idag kommer vi garanterat få betala ett högt pris i framtiden. Precis som eländet som järnvägen nu går igenom.

Bengt Johansson, ansvarig för regleringsfrågor på Fortum Distribution AB
Följ mig gärna och fortsätt diskussionen på Twitter, @bengjoha

Fortum Distribution renoverar viktig station i Stockholm

$
0
0

Tiotusentals stockholmare är beroende av den – utan att veta om det. Nu ska Fortum Distributions stora station i Örby få en rejäl ansiktslyftning för framtiden.

– I och med den här satsningen ser vi till att stationen även i framtiden kan ge boende, företag och andra trygg och säker el, säger Kenneth Johansson, ansvarig för regionnätet i Stockholm.

Stationen i Örby är en av de större i Stockholmsområdet och en viktig knutpunkt för att kunder i södra Stockholm ska få el. Stationen som byggdes i mitten av 1960-talet ska nu moderniseras. Bland annat ökar vi kapaciteten rejält, för att klara av att förse även alla nya stockholmare med el. I området finns planer på att bygga tusentals nya bostäder, något som också ställer höga krav på elnätet.

– Stockholm växer oerhört fort och eftersom den här typen av anläggningar byggs med en tidshorisont på 40-50 år är det viktigt att den klarar av även framtidens krav, förklarar Kenneth Johansson.

– Det är spännande att vara med och planera utifrån de behov som Stockholm beräknas ha kring år 2060, säger Johansson.

Projektet startar under senare delen av 2015 och pågår fram till 2018. Totalt handlar det om investeringar på över 100 miljoner kronor.

– Projektet är en del i den stora satsningen vi nu gör i Stockholmsområdet. Vi mer än fördubblar våra investeringar under de kommande åren och det handlar både om att förnya och öka kapaciteten i nätet, säger Johan Lindehag, vd på Fortum Distribution.

Fakta
Upprustningen inkluderar:

  • Nya transformatorer och ställverk
  • En ny kontrollanläggning med reläskydd, fjärrkontroll samt nya hjälpkraftsystem.
  • Ny ventilation och nytt brandlarm

Totalentreprenör i projektet är Goodtech Projects & Services AB.

Kontaktperson
Jonatan Björck, kommunikatör på Fortum Distribution
08-671 73 72

Blåsigt väder skapar strömavbrott för Fortums elnätskunder

$
0
0

Under dagen har det blåst kraftigt över stora delar av västkusten, Värmland, Dalarna och Hälsingland. Vid 16.30 var cirka 5 600 av Fortums elnätskunder utan ström.

– Våra väderprognoser från SMHI visade på blåsigt väder, men inte av den här styrkan. Det gjorde att vi inte kunde förbereda oss på rätt sätt. Det har varit vindstyrkor upp mot 25 meter per sekund, och det har lett till att träd har fallit över ledningarna, berättar Thomas Saubach, chef för Fortums driftcentral.

Utöver den normala bemanningen har extra personal kallats in både i fält och på driftcentralen. Väderprognosen säger att vindarna kommer avta under seneftermiddagen och kvällen, men det är svårt att sätta en prognos för när alla kunder har strömmen tillbaka.

– Som det ser ut nu kommer tyvärr en del kunder inte få tillbaka strömmen under kvällen. Det handlar framför allt om de som bor i Hälsingland och Dalarna, säger Thomas Saubach.

Arbetet ute i fält fortsätter under kvällen och in på natten. Om det fortfarande finns kunder utan ström i morgon fortsätter arbetet tidigt i morgon bitti.

Aktuellt läge klockan 16.30:

Värmland: ca 1 400
Dalarna: ca 900
Halland: ca 300
Bohuslän: ca 300
Skaraborg: ca 100
Örebro: ca 100

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på fortum.se/stromavbrott eller via mobilsidan fortum.se/stromavbrottmobil.

Fortums kunder har möjlighet att få information om strömavbrott direkt i sin mobil. Information om det finns på fortum.se/stromavbrott.

För mer information kontakta gärna presstjänsten på 020-20 20 60.

Följ oss gärna på twitter.com/FortumAvbrott

Fortum Distribution blir Ellevio

$
0
0

Den 1 juni blev försäljningen av Fortum Distribution AB klar. Bolagets verksamhet – att på ett tryggt och pålitligt sätt leverera el och ge service till sina 908 000 kunder – fortsätter precis som innan. Men från och med idag under ett nytt namn – Ellevio.

– Idag byter vi namn, men vårt företag har funnits länge. Vi har varit med och byggt upp det moderna svenska samhället och idag planerar vi för det elnät Sverige behöver om 30-40 år. Det är naturligtvis väldigt spännande, säger Johan Lindehag, vd för Ellevio.

Företaget kommer att fortsätta vara en viktig drivkraft i samhället. Under kommande år ökar Ellevio investeringarna kraftigt, från cirka 1 miljard kronor per år till uppemot 3 miljarder kronor per år.

– Jag vågar nog påstå att vi nu inleder den största satsningen det här företaget någonsin har gjort, säger Johan Lindehag.

– Satsningarna innebär fortsatt vädersäkring på landsbygden så att kunderna har el i alla väder, samt förstärkning och förnyelse av elnätet i Stockholm och andra regioner som växer kraftigt. Genom satsningarna skapar vi dessutom tusentals arbetstillfällen, säger Johan Lindehag.

Med det nya namnet Ellevio vill vi berätta om vårt huvudansvar; att säkerställa att elen alltid kan levereras när den behövs, till hem och till arbetsplatser.

– Vi tar elen hem till dig. Det låter enkelt, och för våra kunder ska det vara just så enkelt och bekvämt. Vårt ansvar är att se till att göra det som krävs för att vår tjänst alltid ska fungera, både idag och imorgon, avslutar Johan Lindehag.

Kontaktvägar från och med nu:
Webb
: www.ellevio.se
Pressnummer: 020-20 20 60
Kundservice: 020-46 00 00 (samma nummer som tidigare)
Kundservice företag: 020-818 818 (samma nummer som tidigare)
Felanmälan dygnet runt: 020-44 11 00 (samma nummer som tidigare)
Twitter:twitter.com/EllevioAB
Facebook:facebook.com/EllevioAB

För ytterligare frågor kontakta gärna: Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se.

Kommentar till SVT:s nyhetsinslag om elnätspriset

$
0
0

Ikväll sände SVT:s Rapport ett inslag om att Ellevio, tidigare Fortum Distribution, har höjt priserna vid två tillfällen i år. Vi vill här kommentera och utveckla vår syn på delar av det som togs upp i programmet.

Under de kommande åren är vårt mål att bygga bort alltfler svagheter i vårt elnät. Idag har vi en leveranssäkerhet på 99,98 procent, men vi ska bli ännu bättre. Det är vad våra kunder förväntar sig av oss. Men det sker inte av sig själv, det kräver satsningar. För oss innebär det att vi kommer gå från en dryg miljard per år i investeringar under den senaste tioårsperioden till kring tre miljarder per år i investeringar under den kommande treårsperioden. Det handlar bland annat om att:

• Ersätta gamla ledningar som börjar falla för ålderstrecket. Mycket av detta arbete sker i Stockholm och på de stora elledningarna som utgör ryggraden i elsystemet.
• Byta ut stationer och viktiga knutpunkter i elnätet. Totalt kommer hundratals stationer att bytas ut, framför allt i Stockholmsområdet.
• Möjliggöra nya bostadsområden. Framför allt i Stockholmsområdet, som t ex Hagastaden eller den fortsatta utbyggnaden an Norra Djurgårdsstaden.
• Gräva ner ytterligare 2 000 kilometer luftledningar, för att säkra landsbygdsnäten mot väder och vind.
• Byta ut i princip allt hög- och mellanspänningsnät i Stockholmsområdet, från luftledningar till kablar i marken. Det gör dels elnätet mycket säkrare och dels frigör vi mycket mark för bostadsbyggande, friluftsområden och parker.

De pengar som vi får in genom de höjda priserna kommer vi använda för att förbättra elnätet. I SVT:s inslag nämns ingenting om dessa satsningar.

SVT valde också att inte ta upp det faktum att Energimarknadsinspektionen, den myndighet som har till uppgift att övervaka och granska vår verksamhet, har tagit flera felaktiga, och i vissa fall olagliga beslut. Beslut som vi självklart överklagat och sedan också fått rätt i två rättsinstanser. På grund av den långdragna rättsprocessen har vi inte vetat vilka spelregler som gäller, och har därför inte kunnat göra de prishöjningar vi hade behövt och därmed inte de investeringar vi hade behövt.

Vi höjer priset för att vi ska kunna ta ansvar och göra de satsningar som krävs för att vi även i framtiden ska ha säkra elnät. Du som kund har rätt att kräva säkra elleveranser.
Det elnät vi bygger nu ska hålla i 40 år. Gör vi inte rätt idag kommer vi garanterat få betala ett högt pris i framtiden. Precis som eländet som järnvägen nu går igenom.

/Bengt Johansson, ansvarig för regleringsfrågor på Ellevio


Vårt ansvar att ta elen hem till kunderna – idag och i framtiden

$
0
0

I helgen hade Dagens Industri en artikel om Fortum Distribution, om hypotetiska framtida prisförändringar och med försök att koppla ihop våra prisförändringar med ett nytt ägande. Det är viktigt med granskningar. Men det är lika viktigt med korrekta fakta, och att inte låta hypotetiska resonemang framstå som sanningar.

Vi investerar för ett i stort sett felfritt elnät

Vårt huvuduppdrag är att se till att våra kunder alltid har el. Hemma och på jobbet, i skolan eller på idrottsplatsen. Till 99,98 procent lyckas vi, eller om vi så vill – våra kunder har i genomsnitt el under 8758 av årets 8760 timmar. Vid de tillfällen när det blir ett avbrott är vår organisation uppbyggd för att berörda kunder snabbt får information och att felet åtgärdas så fort det är tekniskt och praktiskt möjligt.

99,98 % är bra, men inte nog bra. Under kommande år är vårt mål att bygga bort sådant vi ser som risker för avbrott, och närma oss 100 procents leveranssäkerhet. Vi lever i en tid då vi alla förväntar oss det. Det här sker inte av sig själv. Det kräver satsningar. För oss innebär det att vi kommer gå från en miljard kronor per år i investeringar under den senaste tioårsperioden till i storleksordningen tre miljarder kronor per år under den kommande tioårsperioden.

Det handlar bland annat om att:
• Ersätta gamla ledningar som börjar falla för ålderstrecket. Mycket av detta arbete sker i Stockholm och på de stora elledningarna som utgör ryggraden i elsystemet.
• Byta ut stationer och viktiga knutpunkter i elnätet. Totalt kommer hundratals stationer att bytas ut, framför allt i Stockholmsområdet.
• Möjliggöra nya bostadsområden. Framför allt i Stockholmsområdet, som t ex Hagastaden eller den fortsatta utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden genom ny kapacitet i elnätet.
• Byta ut ytterligare 2 000 kilometer luftledningar mot kabel, för att säkra landsbygdsnäten mot väder och vind.
• Gräva ner i princip allt hög- och mellanspänningsnät i Stockholmsområdet. Det gör dels elnätet mycket driftsäkrare än om det går i luften och dels frigör vi mycket mark för bostadsbyggande, friluftsområden och parker.

Energimarknadsinspektionen sätter ramarna för vår verksamhet

Jag vågar påstå att det här är en av de största satsningarna i det här företagets mer än 100-åriga historia. Att göra dessa investeringar, i rätt tid är att ta ansvar för att våra kunder ska ha el både idag och i framtiden. Naturligtvis kommer dessa nödvändiga investeringar att behöva finansieras. Och det sker till syvende och sist genom intäkter från våra kunder, eftersom det är de enda intäkter vi har.

Ytterst är det dock inte vi själva utan den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen som bestämmer vilka intäktsramar vi får ha, det vill säga vilka intäkter vi maximalt får ta ut av våra kunder, och därmed vilka investeringar vi kan göra. De här reglerna är desamma för alla svenska elnätsföretag, oavsett vem som äger elnätsföretagen.

Besluten om intäktsramar har således ingenting att göra med vem som äger oss. Vi ansöker, baserat på behoven i elnätet, och får en intäktsram beslutad för fyra år i taget. Ellagen säger att vi ska få täckning för skäliga kostnader och en skälig avkastning. Nästa period startar 1 januari 2016 och sträcker sig till utgången av 2019. I dagsläget vet vi inte exakt hur vår intäktsram ser ut för nästa period, för Energimarknadsinspektionen har ännu inte fattat beslut om det. Men det vi vet, är att de tillåtna intäkterna kommer att minska jämfört med nuvarande period.

Energimarknadsinspektionen felaktiga beslut 2011 skapade osäkerhet

2011 fattade Energimarknadsinspektionen beslut om intäktsramarna för den period som pågår just nu. Besluten ansåg vi och hälften av Sveriges elnätsföretag var helt felaktiga och att de dessutom stred mot lagen. Därför inleddes en lång rättsprocess som inte blev avgjord förrän i mars i år. Både Förvaltningsrätten och Kammarrättens domar är väldigt tydliga – Energimarknadsinspektions beslut var felaktiga. När Högsta Förvaltningsdomstolen beslutade att inte ge tillstånd till fortsatt prövning, vann besluten i Kammarrätten laga kraft. Därmed fick vi rätt till de intäkter vi från början ansökte om för 2012-2015. Resultatet av den här processen har blivit att vi under 3,5 år inte har vetat vad som gäller. Det har gjort att vi inte har vågat satsa enligt våra planer. Först nu kan vi sätta igång och genomföra de investeringar som är nödvändiga för att vi ska kunna säkra näten. Vi behöver helt enkelt ”investera ikapp”.

Prisökningen i juni är en konsekvens av domstolsbesluten

Den prisjustering vi gjorde 1 juni var en direkt konsekvens av domstolsbesluten. Vi har naturligtvis inte kämpat i domstol bara för principernas skull utan det handlar om möjligheten att finansiera nödvändiga satsningar. Jag beskrev detta och bakgrunden till prisökningen mer i ett blogginlägg i maj.

Spekulationer om framtida prishöjningar

Dagens Industri spekulerar kring eventuella framtida prisökningar, men det är bara spekulationer. Vi har ännu inte fått besked om vår intäktsram för nästa period, och vi har heller inte fattat några beslut om framtida prisförändringar. Vi behöver ta ansvar för att nödvändiga satsningar kan finansieras och genomföras, så att vi har ett elnät som möter de krav och förväntningar som finns. Och självklart måste det också finnas en rimlighet i priserna för våra kunder. Det här är en ständig balansgång som kokar ner till frågan: Vad är det värt att betala för att alltid ha el tillgänglig när vi behöver den, för allt det positiva som elen möjliggör i vår vardag?

Prishöjningarna påverkar inte den stora industrin

Och slutligen till den fråga som togs upp i lördagens artikel i Dagens Industri, kring industrin. Basindustrin är oftast anslutna till de regionnäten. På dessa finns redan idag en balans mellan tillåten och verklig intäkt, både i nuvarande och kommande regleringsperiod. Eventuella förändringar är i nivå med inflation och snarare kommer det att handla om sänkningar än höjningar. Vi har inte ändrat priserna för regionnäten sedan 1 januari 2014.

Vi är naturligtvis glada att vi har fått nya ägare som är dedikerade till att utveckla elnätsverksamheten, dvs en av landets viktigaste infrastruktur, tillsammans med oss. Vi är säkra på att de är bra ägare, och överlåter den saken till dem. Vi kommer även framöver att fokusera på att driva vår verksamhet enligt våra planer, i enlighet med den svenska elnätsregleringen.

För att avsluta med att återigen dra en parallell jag dragit flera gånger: Ingen vill att de svenska elnäten blir i samma skick som den svenska järnvägen. Satsningar kräver finansiering. Vi vågar satsa, trots viss kritik. För våra kunders skull.

Bengt Johansson
Affärsutvecklingschef på Ellevio
bengt.i.johansson@ellevio.se
Twitter @bengjoha

Gröna datahallar ger Stockholm världsunika möjligheter

$
0
0

Bahnhof och Fortum Värme har idag tecknat avtal om storskalig värmeåtervinning från Bahnhofs planerade datahall ”Green Hub” i centrala Stockholm. Fortum Värme kommer att leverera kyla till Bahnhof som i sin tur säljer tillbaka överskottsvärme till fjärrvärmesystemet. Möjligheten för datahallar att sälja sin överskottsvärme, som tidigare gick till spillo, till marknadspris gör Stockholm till en världsunik etableringsplats.

– Detta är ett viktigt steg för att återvinna så mycket energi som möjligt från den växande globala IT-sektorn, säger Anders Egelrud som är VD för Fortum Värme. Vi hoppas att affärsmodellen Öppen Fjärrvärme, som möjliggör detta, ska locka ett stort antal internationella datahallar att etablera sig i Stockholm, men också hjälpa till att snabba på Stockholms utveckling mot ett helt fossilfritt system.

Bahnhofs datahall kommer att bli Stockholms största när den uppförs under 2016-2017. Fullt utbyggd kan den återvinna 112 GWh värme per år till fjärrvärmenätet. Det motsvarar hela leveransen av fjärrvärme i exempelvis Mora, en stad med cirka 20 000 invånare.

Avtalet mellan Fortum Värme och Bahnhof omfattar ett system för värmeåtervinning och ett separat system för frikyla.

– Med ett system för värmeåtervinning och ett parallellt system för frikyla kommer vi att kunna bygga en av världens grönaste datahallar och samtidigt erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser. Med Green Hub visar vi att det är smart att lägga datahallar i citylägen och återvinna energi istället för att elda för kråkorna, säger Bahnhofs VD Jon Karlung.

Den nya datahallen kommer att få sin el från en helt ny fördelningsstation som byggs av Ellevio i direkt anslutning till datahallen.

– Vi kommer att göra en betydande nyinvestering för att Bahnhofs expansion ska bli möjlig, säger Johan Lindehag, VD för Ellevio.

– Närheten till stamnätstationen i kombination med en helt ny fördelningsstation kommer att ge Bahnhof en trygg och skalbar elnätsanslutning, säger Lindehag.

Energiåtervinningen är ytterligare en konkurrensfördel för Stockholms tillväxt och en möjlighet att ta ledarpositionen som Europas främsta nav för informations- och kommunikationsteknikföretag.

– Stockholm har med sin starka kompetens inom IT-sektorn, sitt välutbyggda fjärrvärmesystem och sitt goda företagsklimat väldigt bra förutsättningar att bli ett globalt centrum för den växande datahallsbranschen, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård. Det är mycket positivt att värmeåtervinning från denna framtidssektor kan bidra till vår vision att göra Stockholm till en internationell föregångare bland hållbara städer.

Om Öppen Fjärrvärme: Affärskonceptet Öppen Fjärrvärme®, som använder beprövad teknik, möjliggör återvinning av energi som alla parter tjänar på. Tidigare har överskottsvärmen från datahallar inte kunnat tas tillvara utan gått till spillo. www.oppenfjarrvarme.se

Mer information:
www.bahnhof.net
www.fortum.se
www.ellevio.se
www.stockholm.se

Kontakt:

Jon Karlung
VD Bahnhof AB
Telefon: +46 76 111 01 60
E-post: jon.karlung@bahnhof.net

Marianne Ahlgren
Presschef Fortum Värme AB
Telefon: +46 72 715 09 39
E-post: marianne.ahlgren@partners.fortum.com

Jonatan Björck
Pressansvarig Ellevio AB
Telefon: +46 72 561 54 16
E-post: jonatan.bjorck@ellevio.se

Tomas Gustavsson
Pressekreterare åt Karin Wanngård
Telefon: +46 76 122 91 99
E-post: tomas.gustavsson@stockholm.se

Strömavbrott i Dalarna 12, 17 och 22 juni

$
0
0

Strömavbrott 12 juni

I samband med ett planerat arbete den 12 juni inträffade ett strömavbrott  mellan klockan 13.57 och 14.07. Strömavbrottet kan ha orsakat att för hög spänning skickades ut i elnätet till 8 274 kunder i västra Dalarna. Vi utreder just nu vad som hänt och i vilken omfattning det har påverkat kunderna.

Strömavbrott 17 juni

I samband med ett planerat arbete den 17 juni inträffade ett strömavbrott i södra Dalarna mellan klockan 13.27 och 13.46. Strömavbrottet kan ha orsakat att för hög spänning skickades ut i elnätet till kunder i södra Dalarna. Vi utreder just nu vad som hänt och i vilken omfattning det har påverkat kunderna.

Strömavbrott 22 juni

På grund av åska så inträffade ett strömavbrott i Dalarna mellan 11.00 och 11.25. Avbrottet kan ha orsakat att för hög spänning skickades ut i elnätet till kunder i området. Vi utreder just nu vad som hänt och i vilken omfattning det har påverkat kunderna.

Har du fått skador på elektrisk utrustning kan du anmäla det här.

Har du frågor kan du kontakta vår kundservice på telefon 020-46 00 00.

Almedalen: Stort intresse för samtal med nya ägarna

$
0
0

Intresset var stort när Ellevio bjöd in till sitt första historiska seminarium i Almedalen. Nya typer av ägare av elnäten var ämnet och diskussionen handlade mycket om långsiktighet.

Ett 60-tal besökare fanns på plats för att lyssna på när representanter från Ellevios nya ägare träffade Ingemar Nilsson, energitalesperson för (S) och Cecilie Ternfjord-Toftby, energitalesperson för (M). Ellevios styrelseordföranden Ralph Berg inledde med att prata om hur resan fram till det att affären slutfördes har varit.

– Det är väldigt roligt att vara här och se det stora intresset. Det är också en ära att vara ägare till det här nya fina bolaget, sa Berg.

Folksam och de båda AP-fonderna var också representerade, och fick beskriva vilken typ av ägare de är och hur våra kunder kommer märka av det nya ägandet.

– Vi är alla fyra ansvarsfulla ägare som har väldigt bra förutsättningar för att styra den här typen av verksamhet. Vi har tillgång till mycket kapital och det krävs för att vi ska kunna satsa på ett bra elnät, sa Kerim Kaskal från Tredje AP-fonden.

– Vi vill fortsätta höja leveranssäkerheten ytterligare. Vi som fonder har en möjlighet att ha en långsiktig vy på de investeringarna vi gör, sa Ossian Ekdahl från Första AP-fonden.

Från politiskt håll var det positiva tongångar kring de nya ägarna.

– Jag känner mig väldigt trygg med de nya ägarna. Det jag hör här känns bra, sa Cecilie Ternfjord-Toftby från Moderaterna.

Hennes kollega från Socialdemokraterna, Ingemar Nilsson, tror att den här affären kan ha varit startskottet för en större strukturomvandling i energibranschen.

– Det ska bli spännande att se vad som händer på marknaden. Vi som politiker har en viktig roll att se till att det finns ett långsiktigt regelverk. Vi har kanske duckat lite i prisdiskussionerna, för att det är ett krångligt ämne. Vi måste upp på banan, vi måste visa vilka prioriteringar som måste göras och vad det innebär för kunderna, sa Ingemar Nilsson.

Video: Ingemar Nilsson om seminariet

Video: Ossian Ekdahl om seminariet

Almedalen: Positiv diskussion om framtdens priser

$
0
0

Elnätspriser har varit ett hett ämne i media under de senaste veckorna. När Ellevio bjöd in till ett samtal om hur elnäten ska finansieras och möjligheten till ett gemensamt Sverigepris var intresset också stort. Det blev en stundtals intensiv, men konstruktiv, diskussion.

Från politiskt håll var Rickard Nordin, energipolitisk talesperson förCenterpartiet, med i paneldiskussionen. Han inledde med att lyfta rimligheten i att du betalar olika pris för elnätet, beroende på var i landet du bor.

– Att skicka ett brev kostar lika mycket oavsett hur långt brevbäraren har till lådan. Det är rimligt med samma tanke för elnäten. Sedan finns det hinder och saker som gör det komplicerat och det här är ingen lätt fråga. Men jag tycker att det är värt att fortsätta diskutera, sa Nordin.

Ellevios Bengt Johansson pratade om våra tankar om att ha ett gemensamt Sverigepris för alla elnätskunder. Men, att i närtid ha möjlighet att utjämna priserna inom varje bolag. Idag har Ellevio fyra olika prisområden, men man skulle vilja slå ihop dessa till ett stort.

– Idag blir det orimliga skillnader som kunden inte kan förstå. Det är viktigt att öka förtroendet generellt för branschen och då tror jag att det här kan vara ett bra steg på vägen, säger Bengt Johansson.

Tony Rosten från Energimarknadsinspektionen pratade om svårigheterna med samprissättning.

– Det finns en grundläggande princip för mycket i vårt samhälle; man betalar olika i olika delar av landet för bostäder och så vidare. Om vi skulle inför ett pris för hela landet skulle vi ta bort alla fördelar som finns med att det finns 180 olika nätbolag. Däremot är det tekniskt och praktiskt fullt möjligt, sa Rosten.

Kunderna företräddes av Sofia Linblad från LRF. Hon lyfte vikten av att alla ska ha samma möjligheter till en bra infrastruktur, oavsett var i landet du bor. Det ska gälla såväl elnät som vägar, järnvägar och bredband.

– Jag upplever att det finns en acceptans hos våra medlemmar om att priset ser olika ut. Det blir också fel att ställa stad mot land, vi måste få hela landet att hålla ihop, sa Linblad.

Se intervju med Centerpartiets Rickard Nordin

Se intervju med Ellevios Bengt Johansson

Se intervju med Energimarknadsinspektionen Tony Rosten

Ellevio förstärker nätet för 4 000 kunder i Ulvsunda

$
0
0

Med start i slutet av augusti gör Ellevio en satsning på elnätet i Ulvsunda i västra Stockholm. En station ska uppdateras och byggas ut, totalt handlar det om investeringar på cirka 20 miljoner kronor.

Stockholm växer och behovet av tillförlitlig el likaså. I stadsdelen Ulvsunda i västra Stockholm gör Ellevio därför nu en satsning på att förstärka och bygga ut kapaciteten i elnätet för cirka 4 000 kunder. Fördelningsstationen i Ulvsunda får en tredje transformator och åtta nya ställverksfack. En tredje kabel läggs mellan Bromma fram till stationen i Ulvsunda. På så vis ökar kapaciteten och det skapas också fler möjligheter att koppla om i nätet om det blir strömavbrott. Entreprenör för projektet är Otera Ratel. Arbetet startar i slutet av augusti och ska vara färdigt till hösten 2016.

– Vi bygger framtidens elnät i Stockholm. Det är ett långsiktigt arbete och det här är ett viktigt steg för att klara av att ge alla stockholmare en trygg och pålitlig elleverans även i framtiden, säger Kenneth Johansson som är ansvarig för regionnätet i Stockholm.

Projektet i Ulvsunda är en del av den stora satsning på elnätet som Ellevio nu gör. Under de kommande åren ökar investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,3 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden, öka kapaciteten och förnya elnätet i Stockholmsområdet.

För ytterligare frågor kontakta gärna: Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio satsar 140 miljoner för att göra underjorden tryggare

$
0
0

Ellevios underjordiska nätstationer i Stockholm får just nu en rejäl ansiktslyftning. Dels för att ge säkrare arbetsplatser för montörerna och dels för att stockholmarna ska få färre och kortare strömavbrott.

Du har garanterat sett dem, utan att tänka på det. De underjordiska nätstationerna finns utspridda runt om i Stockholm, men för den som inte vet var man ska leta är de i princip omöjliga att hitta. Ingången till stationerna är oftast en anonym lucka i gatan. Där under gömmer sig viktiga knutpunkter för elförsörjningen i centrala Stockholm. Just nu pågår ett projekt för att renovera, och i några fall byta ut, befintliga stationer.

– Vi startade arbetet för några år sedan och räknar med att hinna med de återstående 20 stationerna innan 2020, berättar Geo Axelsson som är områdesansvarig för City.

Totalt handlar det om investeringar på cirka 140 miljoner över en tioårsperiod. Satsningen förbättrar driftsäkerheten för våra kunder och också arbetsmiljön för de montörer som arbetar med elnätet.

– Idag får montörerna inte arbeta i stationerna när det finns spänning. Det innebär att vi behöver bryta strömmen så fort något ska göras, och det gör att hela kvarter kan få strömavbrott. När vi är klara med renoveringarna kommer montörerna kunna göra sitt jobb även med spänningen på och vi slipper bryta strömmen för kunderna, säger Geo Axelsson.

Arbetet kommer under perioder att påverka boende och de som rör sig i området. Samtidigt som renoveringen pågår byggs en tillfällig station intill, och i trånga gränder är det inte alltid lätt att hitta en lämplig plats.

– Vi kan behöva ta till exempel parkeringsplatser och delar av en gata i anspråk. Men det handlar om kortare perioder och jag tror att alla har förståelse för att det är ett viktigt arbete vi gör, säger Geo Axelsson.

Återstående  20 stationer som ska renoveras:
6 i Vasastan/Norrmalm
4 på Södermalm
4 på Östermalm
2 på Kungsholmen
2 i Frihamnen
2 i Årsta/Bredäng

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416


Ellevio förbättrar elnätet i Bollnäs och Ovanåker

$
0
0

Ellevio gör en rejäl satsning på elnäten i Hälsingland. I Bollnäs och Ovanåker kommer 71 kilometer ledning vädersäkras under året.

Totalt handlar det om drygt tio projekt och investeringar på cirka 50 miljoner kronor som Ellevio nu gör i Bollnäs och Ovanåker. Runt 2 500 kunder kommer få ett uppdaterat och vädersäkrat nät när projekten är avslutade.

Exempel på större projekt är:

  • I Broddlägret sätter vi in ytterligare en transformator för att förstärka nätet och minska avbrottstiden. En investering på cirka 10 miljoner kronor.
  • I Undersvik, norr om Arbrå investerar vi cirka 8,5 miljoner när vi vädersäkrar 17 kilometer ledning.
  • I Norränge och Hänsätter investerar vi cirka 7 miljoner kronor när vi bygger om 11 kilometer ledning.
  • I Voxna, väster om Edsbyn satsar vi cirka 5 miljoner kronor på att vädersäkra 11 kilometer ledning.
  • I Acktjära och Hårga utanför Kilafors satsar vi cirka 5 miljoner kronor när vi bygger om 9 kilometer ledning.

Det pågår också projekt i bland annat Runemo, Gäddvik och Lomtjärn. Gemensamt för alla projekten är att oisolerad luftledning byts ut och ersätts med antingen isolerad luftledning eller kabel som grävs ner i marken.

– Det här är förbättringar som kunderna kommer märka av. I områden där vi vädersäkrar minimerar vi risken för att det blir avbrott när det blåser kraftigt, säger Johan Jonsson som är områdesansvarig på Ellevio.

Årets projekt är startskottet för den rekordstora satsning på elnätet som Ellevio nu gör i alla sina områden. Investeringarna ökar, från dagens nivå på totalt cirka 1,3 miljarder kronor per år, upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Målet är en trygg elleverans till alla kunder; både idag, i framtiden och i alla väder.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se.

Åskoväder kan ställa till problem med elnätet

$
0
0

Ett av de värsta ovädren i modern tid. Så beskrevs åskovädret som drog in över framför allt Värmland i början av augusti 2014. Som mest var 26 000 av våra kunder utan ström.

Nästan 48 000 åsknedslag rapporterades in från SMHI:s mätstationer under söndag den 3 augusti 2014. Det är det högsta antalet sedan SMHI började sina mätningar 2002. För våra kunder ställde det till en hel del problem. 26 000 kunder var utan ström under en kortare stund när en viktig del i ett större ställverk slogs ut. När ovädret hade dragit förbi kunde vi konstatera att det dock var vinden som hade ställt till med allra mest problem.

– Vi blev lite tagna på sängen av hur mycket det blåste. Det drog in tromber med extrem vindstyrka. Då blir det stora problem, säger Niklas Karlsson som är ansvarig för lokalnätet på Ellevios driftcentral i Karlstad.

På många ställen hade hundratals träd ramlat över ledningarna. Hela Värmland och delar av Dalarna var drabbat, men allra värst var det i värmländska Sunne. På vissa håll hade hundratals meter ledning rivits ner av fallande träd.

– På flera ställen fick vi rulla ut provisorisk kabel och vi fick även köra ut provisoriska elverk för att vissa kunder skulle få ström, berättar Niklas Karlsson.

Hur kompenseras kunderna när sådant här händer?

– De kunder som är utan ström i mer än tolv sammanhängande timmar får avbrottsersättning. Den betalas per automatik ut på kommande fakturor. För de kunder som har drabbats av exempelvis trasig hemelektronik eller mat som blivit förstörd så finns det ett formulär för skadestånd att fylla i (länk), säger Niklas Karlsson.

Den här typen av kraftiga åskoväder kan bli allt vanligare i framtiden, som en konsekvens av det allt varmare klimatet.

– Det finns en tendens att det väntas mer extremt väder. Vi har säkert haft perioder med sådan här åska förut, men det kan bli oftare i framtiden, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till SVT.

 

Läs mer om avbrottsersättning

Läs mer om åska och åskskydd

Ellevio satsar på elnätet i Täby

$
0
0

Ellevio gör nu en satsning på elnätet i Täby. Det första steget är att bygga om en station på Enhagsvägen, en investering på cirka 20 miljoner kronor.

Med start under hösten börjar Ellevio rusta upp, modernisera och bygga ut elnätet i Täby. Det första steget är att bygga om en station på Enhagsvägen, en investering på cirka 20 miljoner kronor som förbättrar nätet för cirka 4 000 kunder. Stationen får nya ställverksfack, nya transformatorer och en uppdaterad kontrollanläggning. Caverion AB kommer utföra arbetet.

Fler invånare innebär också högre elanvändning och belastning på nätet. Därför planerar Ellevio att fortsätta satsningarna i Täby och totalt planeras det för investeringar på cirka 100 miljoner kronor fram till år 2020.

– Det är roligt att Täby växer och det känns bra att kunna bidra med en trygg och pålitlig elleverans nu och i framtiden, säger Lars Selberg som är ansvarig för lokalnätet i Stockholm.

– Det handlar om att se till att både hem, skolor och arbetsplatser får sin el levererad på ett tryggt sätt, säger Selberg.

Projekten i Täby är en del av den stora satsning på elnätet som Ellevio nu gör. Under de kommande åren ökar investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,3 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att öka kapaciteten och förnya elnätet i Stockholmsområdet och fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Ellevio satsar på elnätet i Frillesås

$
0
0

Under hösten kommer elnätet i området kring Frillesås att få en rejäl uppdatering. Tre större projekt på totalt 4,5 miljoner kronor förbättrar nätet för cirka 850 kunder.

I Frillesås, söder om Kungsbacka, kommer Ellevio under hösten inleda tre större projekt. I samband med att Eolus Vind bygger en ny vindkraftpark vid Iglasjön gör Ellevio två egna projekt för att isolera och vädersäkra elnätet i området. Sträckorna som byggs om är Lillared-Bräckorna och Löftadalen-Almedal. Ett tredje projekt kommer också starta parallellt med de två andra, där ska en ledning vid Frillesås kyrka byggas om.

– Totalt kommer vi gräva ner åtta kilometer kabel som ersättning för oisolerad luftledning. Vi bygger även åtta nya nätstationer, så det är en omfattande upprustning av elnätet, berättar Anders Östlund som är områdesansvarig på Ellevio.

– När vi är klara kommer elnätet i området klara av hårda vindar mycket bättre än det gör idag. Det innebär färre och kortare strömavbrott, säger Anders Östlund.

Projekten i Frillesås är en del av den stora satsning på elnätet som Ellevio nu gör. Under de kommande åren ökar investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,3 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att öka kapaciteten och förnya elnätet i Stockholmsområdet och fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden.

För ytterligare frågor kontakta gärna: Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebookeller Twitter.

Ellevio satsar på elnätet i Munkfors

$
0
0

Under hösten kommer elnätet väster om Munkfors få en rejäl uppdatering. 16 kilometer kabel  till en kostnad på cirka 7 miljoner kronor förbättrar elnätet för 126 kunder.

Det är en ledning mellan södra Gräsåsen och Hoppbäcken, via Kalvbergsåsen, ett par kilometer väster om Munkfors, som nu ska byggas om. 12 kilometer oisolerad luftledning rivs och ersätts med 16 kilometer kabel som antingen grävs ner i marken eller hängs upp i stolpar. Totalt bor 126 kunder längs ledningen.

– Det är ett stort projekt som kommer göra skillnad för kunderna som bor i området. Elnätet kommer inte bli alls lika påverkat om det till exempel är hårda vindar, förklarar Robert Granevald som är områdesansvarig på Ellevio.

Utöver den nya kabeln byter Ellevio också ut 10 stolpstationer. Entreprenör i projektet är Kewab.

Projekten i Munkfors är en del av den stora satsning på elnätet som Ellevio nu gör. Under de kommande åren ökar investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,3 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att öka kapaciteten och förnya elnätet i Stockholmsområdet och fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden.

Här går det att se många av de större projekt som Ellevio genomför och planerar.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Viewing all 1075 articles
Browse latest View live