Det bjöds på många olika perspektiv och tankar när Ellevio bjöd in till diskussion under rubriken ”Elbilen är här - men hur gör vi med laddningen?”.
- Vi vill ha så många laddplatser som möjligt. Vem som sätter upp dem är inte lika viktigt, sa Alexandra Österplan från Nissan Sverige.
Vårt grannland i väst, Norge, har kommit långt mycket längre i utvecklingen av elbilar och är idag världsledande. Morten Edvardsen från Norsk Elbilsförening gav sin syn på varför Norge har lyckats där andra misslyckats.
- En lärdom är att det inte händer av sig självt. Det krävs aktiva beslut av politiker och kraftfulla subventioner för att få fart. Idag är ungefär var fjärde ny bil som säljs i Norge en elbil, sa Edvardsen.
- Vi ser också att utvecklingen av laddinfrastruktur ger andra positiva effekter. Som exempel invigdes en stor laddplats en timme utanför Oslo. Kiosken som ligger intill har fått 7 000 fler kunder per vecka sedan den öppnade, berättade Morten som besökte Almedalen för första gången.
Som elbilsentusiast har han mycket att lyssna på under veckan. Almedalsprogrammet svämmar i det närmaste över av seminarier med tema elbil. Men förvånansvärt få tar upp just utmaningen med laddning. Inom några år kommer räckviddsfrågan för elbilen att vara löst. Då är den stora utmaningen att skapa en fungerande infrastruktur för laddning. Rapporter visar att det kommer behövas upp emot 200 000 laddplatser i Stockholm och Mälardalen för att täcka det beräknade behovet. Idag finns det 750.
En ny roll för elnätsföretag?
En tänkbar lösning skulle kunna vara att låta elnätsföretag vara med och sätta upp laddstolpar – som ett komplement till den befintliga marknaden. Idag sätter dock elnätsregleringen stopp för elnätsföretag som Ellevio. Reglerna säger att elnätsföretag varken får bygga eller äga laddstolpar. Men David Bjurhall på Ellevio tror att det kan behövas andra aktörer för att laddningsinfrastrukturen ska kunna nå hela landet.
- Vi satsar väldigt mycket på våra elnät och kommer fortsätta göra det under de kommande åren. När vi ändå gräver upp gatorna är det inte så mycket extra arbete att samtidigt sätta dit en laddstolpe, säger David Bjurhall.
- Vi har ingen färdig lösning på hur det skulle kunna fungera, men vi är gärna med och fortsätter diskussionen. Vi tror att vi kan vara med och spela en roll i utvecklingen. Marknaden kan säkert lösa hemmaladdning för exempelvis villor och radhus , men jag ser en utmaning för de kunder som bor i till exempel flerbostadshus utan egen parkering. Vi ser att ingen ska exkluderas från möjligheten till att ladda en elbil nära hemmet, säger Bjurhall.
Med i diskussionen var också Eva Sunnerstedt, enhetschef Miljöbilar i Stockholm, Miljöförvaltningen, Fredrik Daveby, vd på Motormännen och Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm. Trion var enig om att det behövs samlade krafter och tydliga riktlinjer för att vi på sikt ska kunna knapra in försprånget som Norge har skaffat sig.
- Vi ligger minst fem år efter Norge. Jag tycker det är viktigt att vi inte helt fokuserar på elbilar utan faktiskt på ett klokt sätt också ser till att de bilar som rullar idag används under en rimlig tid, sa Fredrik Daveby från Motormännen.
Eva Sunnerstedt från Stockholms Stad tog upp vikten av politiska mål och lagar som gör att man i god tid kan förbereda befolkningen på en omställning. Exempelvis om fossildrivna bilar ska förbjudas i centrala delar av städerna. Anni Carpelan på Fastighetsägarna pratade om att momsbefria köp av elbilar skulle kunna vara ett sätt att snabba på takten.
Läs och se mer
Fler intervjuer med deltagarna och filmer från seminariet kommer under morgondagen. Du kan också se en repris av den livesändning som Ellevio gjorde på Twitter.
Imorgon: Tema IT-säkerhet
Imorgon tisdag fortsätter vi vårt Almedalsprogram med ett hyperintressant samtal kring IT-säkerhet och sårbarheten i våra elnät. Med i panelen är bland andra Mikko Hyppönen, en av världens främsta experter på ämnet, Gunnar Karlson, chef för den militära underrättelsetjänsten Must och Anna-Carin Joelsson, CIO på Ellevio.