Ellevio investerar i att modernisera Sveriges elförsörjning. Satsningarna innebär ett smartare, mer automatiserat elnät som gör att vi kan säkerställa pålitliga elleveranser även i framtiden. Ellevios vd Johan Lindehag berättar i en intervju om bolagets ledarroll i övergången till ett hållbart samhälle.
Just nu pågår den största omställningen av energisystemet i modern tid. Elnätet är navet i omställningen och det krävs stora investeringar för att ett effektivt och hållbart energisamhälle ska bli verklighet. För Ellevios del innebär det ökade investeringsnivåer och implementering av nya smarta lösningar, berättar vd Johan Lindehag:
- Samhälle förändras snabbt, i en riktning som kräver att elnäten måste moderniseras och ställas om för framtidens energisamhälle. Som bolag vill vi vara drivande i den omställningen. De gamla näten byggdes på 60- och 70-talen och har dels blivit till åren och dels är de inte anpassade för vår tid. I framtiden kommer vi att behöva ett smartare elnät, förbereda oss på att alltfler människor använder el till allt fler saker och se till att elsystemet kan hantera allt mer förnybar, väderberoende elproduktion.
Satsar tio miljarder
Ellevios investeringar i elnätet uppgår till tio miljarder kronor fram till 2019, varav hälften i Stockholm. Dessa investeringar har krävt prishöjningar. Med den senaste förändringen av priserna vill Ellevio styra in på en väg för att minska de stora prisskillnader som idag finns mellan stad och landsbygd. En utjämning av priserna skulle innebära sänkningar i vissa områden, frysta priserna på nuvarande nivå i andra och en viss höjning där priserna idag är som lägst.
- Vi väntar på ett godkännande från myndigheten för att kunna gå vidare. För oss är det en självklarhet att det ska kosta lika mycket att vara ansluten till elnätet oavsett var man bor. Precis så fungerar det med till exempel mobiltelefoni. Samtidigt jobbar vi hårt för att våra kunder ska se vilket värde det finns i ett pålitligt elnät som inte minst gör det möjligt för alla invånare att ta del av digitaliseringens möjligheter.
Behöver ett flexibelt system
I smarta elnät samlas data från olika delar av elsystemet in, analyseras och används för att kunna matcha elproduktion och -konsumtion. Ju mer förnybar, väderberoende elproduktion som kommer in i energisystemet desto viktigare blir detta. Om solen går i moln på ett ställe i Sverige och det börjar blåsa på ett annat kommer en del solkraft att ersättas av vindkraft. För att detta ska fungera smidigt även när andelen väderberoende elproduktion ökar, utan att det blir elbrist någonstans måste varje del av elnätet kommunicera med övriga delar.
Ökad kontroll
Ett smartare elnät kan också ge kunderna ökad kontroll. Den som vill energieffektivisera sitt hus för att minska miljöpåverkan och spara pengar kommer i framtiden enklare kunna få detaljerad information om hur hen kan påverka och styra den egna elanvändningen. Vi vill att våra elnät ska vara plattformen som möjliggör framväxten av nya smarta energitjänster.
- Vinsterna med våra investeringar är alltså flera. På kort sikt kommer kunderna att få tillgång till ett elnät med färre och kortare elavbrott, något som jag tror att framför allt en del kunder på landsbygden värdesätter högt, och som har kapacitet för dagens behov. De verkligt stora fördelarna kommer att visa sig först på längre sikt. Viktigast av allt är att vi genom att göra investeringarna i tid undviker de problem som till exempel vårt järnvägsnät dras med idag. Elnät är en samhällsbärande funktion som alltid måste fungera.
Transporterna förändras
- En annan starkt bidragande anledning till investeringsbehovet är hur sättet vi lever och arbetar på förändras. Framtidens transporter väntas i stor utsträckning drivas av el istället för fossila bränslen. Urbaniseringen driver bostadsbyggandet vilket innebär fler användare av elnätet i städerna. I takt med att digitaliseringen går framåt får vi samtidigt en strömning ut från städerna, det blir allt enklare att driva företag och arbeta var som helst, i stad som på landsbygd. Men en sak är klar, för att vi ska kunna ta del av digitaliseringens möjligheter krävs en säker elleverans, för alla.
Starkt stöd för satsningar
Johan Lindehag berättar att arbetet kring att informera kunderna om investeringarna pågår och att både supporters och kritiker hör av sig.
- Vi tar nu en ledarroll i övergången till ett klimatsmart och digitalt samhälle, och jag upplever ett starkt stöd för vår vision om ett modernare elnät med en mer rättvis prissättning. Sedan är det förstås så att vid så här stora investeringar som berör så många finns det individer och organisationer som har synpunkter och vi tar förstås till oss av dessa och arbetar ständigt för att förbättra sättet vi förklarar vår strategi på. Men i grunden är vi övertygade om att vi är på rätt väg och att investeringarna i ett modernare elnät kommer att bidra till att minska de digitala och sociala klyftorna mellan stad och land.