Vår granne i väst har på några år blivit världsbäst på elbilar. Nästan var fjärde bil som säljs i Norge drivs av el. Flera länder tittar nu nyfiket på hur Norge ska ta nästa steg i omställningen till en utsläppsfri bilflotta.
2016 var ett genombrottsår för elbilen. Strax efter årsskiftet kunde vi läsa att två miljoner elbilar rullar på världens gator. Den första miljonen uppnåddes bara ett och ett halvt år tidigare. Länder som Kina, USA och Japan står för merparten, men redan på fjärde plats ligger Norge med imponerande 114 000 elbilar. Var femte bil som säljs i Norge är en elbil vilket gör dem till den överlägset snabbast växande marknaden. Så hur kommer det sig att just Norge är världsledande inom elbilism?
Subventioner är första steget
Enligt en färsk rapport från den internationella tankesmedjan International Council of Clean Transportation (ICCT) finns det flera förklaringar till norrmännens vurm för elbilar. Den kanske tydligaste förklaringen stavas subventioner. Köper eller leasar du en elbil i Norge slipper du 25 procents moms, inköps- och importskatter, bränsleavgifter för väte och el och avgifter på vägtullar eller färjor. Du får dessutom lägre vägskatt, halverad företagsbilsskatt och fri tillgång till bussfiler och parkering.
Det här gör att Norge ligger cirka fem år för de flesta andra länder i fråga om omställning till en elbilsflotta. År 2015 var stod elbilarna för 22 procent av alla nyregistrerade bilar i Norge, men samtidigt tycks marknadsandelen stabiliseras runt 20 procent av nybilsförsäljningen. Och den typiska elbilsägaren ser fortfarande elbilen som ett komplement till en bensin- eller dieseldriven bil.
Vill göra elbilen till det självklara valet
Enligt Norsk Elbilsförening har elbilsägarna redan rört sig från att vara så kallade ”innovators” till att kunna kalla sig ”early adopters”. Nästa naturliga steg är att elbilsägarna utgör en majoritet. Men det finns en del hinder kvar att ta sig förbi, och det kräver en noggrann planering.
I en undersökning bland norska elbilsägare svarade endast 28 procent att elbilen täcker hela deras körning. För längre resor används i första hand bensin- och dieseldrivna bilar. Samtidigt visar en analys gjord av Bloomberg att det dröjer till 2025 innan elbilen kommer att vara konkurrenskraftig utan subventioneringar. Innan dess är man alltså beroende av skattelättnader och andra incitament för att kunna stoltsera med en av världens modernaste bilflottor.
Bättre infrastruktur sänker trösklarna
Den norska regeringen har därför beslutat att finansiera utbyggnaden av laddstationer runt om i landet. Åtminstone två stationer per 50 km körsträcka har man utlovat. Med dagens elbilar (varav flera har en räckvidd på över 300 km) är det en bra bit på väg för att göra elbilen till norrmännens föredragna transportmedel.
Men det är inte bara den norska regeringen som insett vikten av en bra laddningsinfrastruktur. ICCT listar fyra olika åtgärder för att bibehålla den växande elbilsmarknaden i amerikanska städer. Två av de föreslagna åtgärderna är kopplade till just laddningsinfrastruktur. Framförallt, menar man, bidrar en utbyggd infrastruktur till att minska konsumenters ovilja att anta den nya tekniken.
Elnätet mår bra av elbilar
Forskning visar också att utbyggd infrastruktur för laddning kan innebära fler fördelar än att bidra till en växande elbilsflotta. En stark laddningsinfrastruktur innebär fördelar för hela elnätet. Lägre elkostnader, mer effektiv och lägre drift av nätet, fler stödtjänster i nätet och snabbare utbyggnad av förnybar energi är några av de fördelar som nämns i en vitbok från ICCT.
Det här beror främst på elbilens förmåga att lagra energi. Under de timmar, ofta under sen eftermiddag eller kväll, när merparten av elbilarna laddas är också belastningen på elnätet som störst. Eftersom elbilarna är kopplade till elnätet (och oftast fortsätter vara så under hela natten) kan den lagrade energin nyttjas till annat och därmed lätta på trycket i elnätet.
Flera vinnare
Kort sagt är inte bara elbilsägarna vinnare på en bättre infrastruktur genom bättre tillgång till laddning. Alla elkonsumenter kan dra nytta av ett modernare elnät, där laddstationerna blir en viktigare del allteftersom fler väljer att köra miljövänligare bilar.
Men först krävs att reglerna kring vem som får äga laddstationer tydligaregörs. I ett svenskt perspektiv, där långa transportsträckor är en av de tydligaste bromsklossarna för övergången till en elbilsflotta, blir detta en extra viktig fråga framöver. Ju fler och mer innovativa lösningar som kan nå marknaden desto fortare går utvecklingen.
Läs mer
http://www.zevalliance.org/second-million-electric-vehicles/
http://www.theicct.org/leading-us-city-electric-vehicle-2016
http://www.theicct.org/blogs/staff/surprising-key-to-unlocking-the-EV-market
http://www.theicct.org/blogs/staff/cities-compete-to-claim-world-ev-capital-title