Det digitaliserade samhället ger oss nya möjligheter men gör oss också sårbarare för attacker. Men fördelarna överstiger nackdelarna och det går att begränsa riskerna. Det menar Mikko Hyppönen, internationellt känd IT-säkerhetsexpert på finska F-Secure och huvudtalare på Ellevios seminarium ”Cybertattack mot elnätet – hur stort är hotet” under årets Almedalenvecka.
En ökad digitalisering bidrar till en ökad möjlighet att övervaka och styra elnäten, det skapar förutsättningar för aktivare kunder, mer förnybar energi i elsystemet och nya möjligheter att matcha elproduktion och -konsumtion – allt för en mer hållbar utveckling av energisystemet. Genom att synkronisera och automatisera system och processer har tekniken skapat förutsättningar för smarta elnät. Investeringar i sådan infrastruktur skapar oändliga möjligheter att verka för ett smart samhälle, men medför även en teknisk sårbarhet som kräver ny medvetenhet.
- Ett smart elnät är ett potentiellt sårbart nät. Om man jämför traditionell energidistribution utan någon nätverksuppkoppling med uppkopplade smarta nät framgår det väldigt tydligt att de senare kan angripas på avstånd men inte de förra, säger Mikko Hyppönen, internationellt känd IT-säkerhetsexpert och Chief Research Officer på det finska IT-säkerhetsföretaget F-Secure.
- Smarta lösningar är mer sårbara, men de är praktiska och ger bättre resultat. Det är en avvägning mellan funktionalitet och säkerhet. Men om man bygger ett system väl nog blir risken att en utomstående gör intrång minimal. Det är en rimlig kompromiss, anser Mikko Hyppönen.
Kräver djup förståelse
Det finns olika typer av angripare som utför cyberattacker, vilket kräver att företag och organisationer skaffar sig en djup förståelse för potentiella fiender och hanterar dem olika.
- En vanlig missuppfattning är att fienden är en enskild grupp, en typ av hacker. Det finns en mängd hackers i online-världen med helt skilda motiv, som använder sig av olika metoder, och har andra mål.
- Angripare varierar från så kallade ”white hat” hackers som bryter sig in i syfte att förbättra säkerheten och hacktivister som angriper i politisk protest. Det finns kriminella som är ute efter att tjäna pengar, länder som utför cyberattacker i krig eller för att bedriva spionage och extremister och terrorister som vill väcka rädsla, fortsätter Hyppönen.
- Man måste ta säkerhet på allvar. Vi talar om kritisk infrastruktur, och attacker mot elnät och energidistribution är inte något vi bara spekulerar kring – vi har sett det hända många gånger, hävdar Hyppönen.
Trots allt optimist
Även om vi ställs inför nya utmaningar i framtiden är Hyppönen optimist. Allt handlar om att förbereda sig så väl som möjligt.
- Trots alla nya risker som kommer från internet, så är jag övertygad om att de flesta skulle hålla med om att internet har gjort mer gott än ont. Internet har gett oss en bas, en uppkoppling, och så mycket underhållning som gör att alla brister bleknar i jämförelse. Jag jobbar med den värsta sidan av internet, men jag är ändå en optimist.