Quantcast
Channel: Ellevio
Viewing all 1075 articles
Browse latest View live

Lägesrapport från Ellevio: Stormen Helga lördag kl 19

$
0
0

Vi har under dagen lagat en stor mängd högspänningsfel, det vill säga fel som berör fler kunder, och har också kunnat gå vidare med lågspänningsfelen, där varje fel berör färre kunder. Arbetet har gått enligt plan och de allra flesta kunderna kommer att få strömmen tillbaka innan natten. För några kan det dock dröja till imorgon söndag innan strömmen är tillbaka. Det finns framför allt några områden mellan Vänern – Vättern – Örebro där det har fallit ett stort antal träd både på vägar och i skogen, viket gör att det är svårt att ta sig fram till felen. Det är också många träd att ta bort från ledningarna och på en del ställen har ledningar gått av.

Enligt SMHI kommer att vara fortsatt blåsigt under helgen och även om vindarna inte ska nå stormstyrkor så kan det uppstå nya strömavbrott så länge det blåser.

Vid kl 19 var läget följande:
Halland: 4 kunder
Bohuslän:  8 kunder
Skaraborg:  249 kunder
Värmland: 19 kunder
Örebro: 63 kunder

– Lagningsarbetet har löpt på bra under dagen . De allra flesta av våra kunder kommer att få strömmen tillbaka under lördagen, medan ett fåtal tyvärr kan få vänta till söndagen. Vi har många montörer som är ute och lagar fel och de kommer att vara igång till framåt 22-tiden ikväll, för att sedan återuppta arbetet tidigt imorgon bitti igen, till dess alla kunder fått strömmen tillbaka, säger Thomas Saubach, driftchef på Ellevio.

Följ det aktuella driftläget i vår driftwebb, ellevio.se/stromavbrott.

På ellevio.se/sms kan man läsa mer om vår tjänst för strömavbrottsavisering via sms och e-post.


För ytterligare frågor kontakta gärna:
Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.


9 av 10 svenskar känner inte till hur ren svensk el är

$
0
0

Imorgon kväll uppmärksammas klimatfrågan återigen genom initiativet Earth Hour. Att sätta fokus på vår tids allra största utmaning – att bromsa klimatförändringarna - är förstås lovvärt men här i Sverige riskerar diskussionerna att utgå från en felaktig syn på elens miljöpåverkan.

- 9 av 10 svenskar vet inte hur bra vårt energisystem och hur ren vår elproduktion är i Sverige, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Under vintern genomförde Inizio en undersökning på uppdrag av Ellevio. En av frågorna handlade om hur stor andel av den svenska elproduktionen som är fossilfri. Bara nio procent valde rätt alternativ.

- Resultatet visar att svenska folket betraktar svensk elproduktion som en mycket stor klimatbov. Man vet att vi har en renare elproduktion än genomsnittet i Europa och USA, men gissar alldeles för lågt, säger Jonatan Björck.

Det genomsnittliga svaret är att man tror att vår elmix är mellan 34 och 50 procent fossilfri. 25 procent svarar också att de inte vet. Det rätta svaret är 98 procent fossilfri elproduktion (2017).

- Det är såklart bekymmersamt, eftersom det sannolikt påverkar synen på el och vilken klimatpåverkan den har. I framtiden kommer många sektorer där fossilbränslen i dag används att elektrifieras och då är det viktigt att folk förstår hur stora klimatvinsterna av detta blir. Samtidigt måste vi och hela energibranschen vara självkritiska. Uppenbarligen har vi inte nått fram med korrekt information, säger Jonatan Björck.

Läsa läxor

För att försöka rikta fokus på rätt problem väljer Ellevio att lyfta sitt samarbete med organisationen Give Watts. Give Watts förser familjer i Afrika med solcellsdrivna lampor. Inomhuseldning beräknas enligt WHO leda till fyra miljoner dödsfall per år, de flesta kvinnor och små barn, i fattiga länder där el saknas. Lamporna gör det dessutom möjligt för barn att läsa sina läxor efter att det har blivit mörkt och sparar pengar åt familjerna som slipper köpa dyra och smutsiga bränslen.

– Det verkliga problemet för miljarder människor är att de inte har några lampor att släcka. Vi ser gärna att Earth Hour kan utvecklas till ett tillfälle att uppmärksamma också detta, fortsätter Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Om undersökningen

Mätperiod: 31 oktober – 2 november 2017
Antal intervjuer: 1 166

Läs mer om Ellevios samarbetsprojekt med Give Watts: http://www.givewatts.org/sv/support/projects/ellevio/9729

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 930 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

Tragisk olycka med dödlig utgång under stormen Knud

$
0
0

En man skadades svårt under natten mot lördag, i samband med reparationsarbetet i spåren av stormen Knud. Det var under arbete vid en ledning i Fjärås i Kungsbacka som mannen fick ett träd över sig. Han fördes med helikopter till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Trots insatserna på sjukhuset gick hans liv inte att rädda. Mannen arbetade för Vattenfall Services, på uppdrag av Ellevio. Exakt vad som har inträffat är fortfarande oklart, och Ellevio ger nu Vattenfall Services allt stöd vi kan i deras arbete med att utreda vad som har hänt.

- En person har mist livet under sitt arbetspass och vi måste gå till botten med hur det kunde hända. Säkerhet går alltid främst och en olycka är ett fullständigt misslyckande för oss. Det här är en mycket tung dag för oss alla, men naturligtvis allra mest för den omkomnes närmaste, säger Johan Lindehag.

Olyckan utreds nu av polis och Arbetsmiljöverket, enligt gängse rutiner. Ellevio kommer att ställa alla resurser som krävs till förfogande, för att förstå vad som inträffat och bistå utredningarna på allra bästa sätt. Samtidigt har Ellevio redan startat en egen utredning.

För mer information, kontakta gärna:

Ellevios pressjour, 020-20 20 60 (öppen dygnet runt)

Vattenfalls pressjour, 08-739 50 10, eller press@vattenfall.com

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 940 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

Ellevio och GodEl i unikt samarbete

$
0
0

Det var i slutet av april som Ellevio startade en process för att utnämna en ny anvisad elhandlare. Om en kund flyttar och inte gör ett aktivt val får kunden automatisk ett så kallat anvisningsavtal hos en elhandlare, för att inte stå utan el i den nya bostaden. Historiskt har de här avtalen kritiserats för att vara dyra, vilket har gjort att de har varit en drivkraft för reformarbetet med en elhandlarcentrisk marknadsmodell. Men genom avtalet med GodEl visar Ellevio att det finns en alternativ kundvänlig lösning på frågan om anvisningsavtal.

I processen har Ellevio haft en bred kravställning för att kunna erbjuda sina kunder så bra elavtal som möjligt.

- För oss har det varit viktigt att hitta en samarbetspartner som ger ett mervärde för kunderna. I och med avtalet med GodEl så visar vi att vi kan leva upp till lagkravet om att anvisa kunder på ett sätt som ligger i kundens bästa intresse, och som samtidigt är så bra för miljön som möjligt, säger Johan Lindehag.

Tydliga krav på miljö och kundservice

I kravställningen ingick bland annat en utvärdering av anbudsgivarnas kundservice, miljö- och hållbarhetsarbete, finansiella stabilitet, vilka produkter och tjänster som erbjuds samt socialt ansvarstagande. Dessutom ställde Ellevio tydliga krav på hur anbudsgivarna ska informera för att kunderna ska göra ett aktivt val. Intresset var stort och urvalsprocessen noggrann. Till slut föll valet på GodEl.

- Äntligen blir det en självklarhet att konsumenterna automatiskt ska få ett bra pris och miljömärkt el – istället för att fastna i dyra avtal som är dåliga för miljön. GodEl grundades 2005 för att förändra världen och precis som när vi startade, vänder det här initiativet nu upp och ner på elmarknaden. Det gör att tusentals kunder sparar mycket pengar, samtidigt som vår planet får det bättre. Det här är ett stort steg mot en schysst elmarknad, säger Pontus Winberg, vd på GodEl.

Samarbetet innebär att Ellevios flyttkunder, som inte gör ett aktiv val redan från start, anvisas till GodEl. Det rör sig om 50 000 till 60 000 kunder årligen. Avtalet börjar gälla i juni 2019 och sträcker sig i upp till fyra år. Efter det planerar Ellevio att göra om urvalsprocessen.

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Jonatan Björck, presschef Ellevio, 072-56 15 416

Pontus Winberg, vd på GodEl, 070-377 44 13, e-post: pontus.winberg@godel.se

Om Ellevio

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 930 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

Om GodEl

Sedan starten 2005 driver GodEl förändringen till en schysst elmarknad och har utsetts till Sveriges mest hållbara elbolag varje år 2010-2017. Elavtalen är rörliga, elen är alltid stämplad med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-märkning och kunderna är Sveriges nöjdaste elkunder enligt Reco.se. GodEl ägs av svenska stiftelsen GoodCause, som startar företag och låter vinsten gå till välgörande ändamål. Hittills har GodEl genererat över 50 miljoner kronor till ideella organisationer som Läkare utan gränser, Barncancerfonden och Naturskyddsföreningen.

Ellevio rustar för stormig fredag

$
0
0

Enligt SMHI:s prognoser finns det risk för vindstyrkor upp mot 30 m/s. Stormen förväntas dra in över västra Sverige under fredag eftermiddag för att fortsätta upp över Vänern under kvällen och natten. Kunder längs Västkusten ser ut att bli mest påverkade, men även i Värmland, Skaraborg, Närke och Bergslagen ser det ut att kunna bli en del avbrott.

För att snabbt kunna hantera strömavbrott har Ellevio tagit beslut om att öka sin beredskap och aktivera sin störningsorganisation. Det handlar bland annat om ett ökat antal montörer som står beredda att rycka ut och laga fel, ökad bemanning i driftcentralen, ökad bemanning i kundtjänst samt en helikopter i beredskap som är redo att lyfta för att ge snabb överblick över nätet. Totalt finns cirka 100 personer tillgängliga i fält. Under fredag tas beslut om att eventuellt kalla in ytterligare personal från andra områden.

- Prognosen pekar på vindstyrkor som kommer ha påverkan på elnäten. Hur stor påverkan blir är oerhört svårt att sia om, men vi förbereder oss för ett allvarligt läge, säger Thomas Saubach, driftchef på Ellevio.

Investeringar har gjort skillnad

Ellevio har sedan 2005 investerat cirka 18 miljarder kronor för att förnya och förstärka elnätet. Cirka 15 000 kilometer ledning har säkrats och äldre ledningar har rivits.

- Vi vet att våra satsningar i elnäten har gjort oss mindre sårbara mot den här typen av väder. Sedan stormen Gudrun 2005 har vi grävt ner ledningar och satt in modern teknik i vårt elnät. Vi har sett under de senaste åren att de här satsningarna verkligen har gjort skillnad. En storm idag har betydligt mindre påverkan jämfört med vilken effekt det fick för 10-15 år sedan, säger Anders Öberg, chef för lokalnätet på Ellevio.

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på . Där kan man också läsa mer om vår kostnadsfria sms-tjänst för avbrottsinformation.

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Jonatan Björck, presschef Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 930 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

11 000 hushåll får bättre elnät när Ellevio framtidssäkrar Dalarna

$
0
0

”Paket Dalarna” är en storsatsning på elnätet i delar av Dalarna. Nyligen skrevs kontrakt med Kewab (södra delen) och Infratek (norra delen) som ansvariga huvudentreprenörer. Förberedelsearbetet har redan satt igång och under slutet av september kommer de första markägarna att kontaktas under beredningen av projekten. Beredningen är viktig för att markägare och andra ska vara insatta i arbetet och känna till planerna. Arbetet i fält startar under våren 2019 och hela projektet beräknas vara klart under sommaren 2021.

- Vi tar ett helhetsgrepp och totalrenoverar och moderniserar elnätet. Vi sätter in åtgärderna där de behövs som mest, på platser som varit drabbade av avbrott, där elnätet är gammalt eller där det är komponenter som ställer till problem, säger Magnus Fredriksson, områdesansvarig på Ellevio.

- Det handlar bland annat om att byta ut oisolerade luftledningar mot kablar som vi gräver ner i marken. Vi byter ut både mellanspänningsnätet, 10 kV, och lågspänningsnätet, 0,4 kV, det vill säga både matarledningarna som går mellan olika stationer och ledningarna som går ända fram till kundernas hus, säger Torbjörn Persson, projektledare på Ellevio.

Strömavbrott blir ovanligt

När hela projektet är klart kommer det att göra stor skillnad. Idag är genomsnittsåldern på elnätet i de två berörda områdena cirka 38 år och är nära slutet på sin livslängd. Eftersom elnätet ändå behöver bytas ut är det ett bra tillfälle att passa på att göra det mer modernt på samma gång. Luftledningar, som är känsliga för väder och vind, rivs och ersätts med kablar som grävs ner i marken. Strömavbrott på grund av hårda vindar kommer bli ett ovanligt fenomen framöver.

Samtidigt skapar ett modernt elnät förutsättningar för energiomställningen; fler kunder kommer ha elbilar och producera egen el med hjälp av solceller i framtiden. Äldre nätstationer ersätts med nya, smartare stationer som ger bättre omkopplingsmöjligheter och säkrare överföring. En annan positiv aspekt med projektet är att stora markytor som idag är ledningsgator kan återlämnas till markägare och användas till annat, exempelvis plantering av ny skog, bostäder eller nya företag. I dag ställer kunderna på landsbygden, med rätta, lika höga krav på en säker leverans av el som de som bor i städerna.

- För oss på Ellevio är det viktigt att alla ska ha rätt till en trygg leverans av el dygnet runt, året om oavsett var du bor, säger Anders Öberg, elnätsansvarig på Ellevio.

- Det är också värt att poängtera att de här satsningarna inte påverkar kundernas elnätsavgifter. Vi kommer inte höja priserna i Dalarna under de närmaste åren, avslutar Anders Öberg.

Fakta: Om projektet

  • Totalt cirka 208 kilometer nya kablar
  • 71 nya nätstationer
  • En investering på cirka 80 miljoner kronor
  • Ett förbättrat elnät för cirka 3 600 hushåll eller cirka 7 200 invånare.

Projektet är uppdelat i två huvuddelar; södra och norra. De två områdena är i sin tur indelade i ett antal mindre områden.

Södra (40 miljoner)
ca 2 500 hushåll

  • Kättbo
  • Dala-Floda
  • Gävunda

Norra (40 miljoner)
cirka 1 100 hushåll

  • Skattungbyn
  • Trängslet

Fakta: Ellevio i Dalarna

Det pågår flera andra stora projekt med att bygga om elnätet i Dalarna. Totalt handlar det om investeringar på ytterligare cirka 170 miljoner som ger cirka 7 000 hushåll ett bättre elnät.

Ellevio har cirka 34 000 kunder i Dalarna.

Satsningarna i Dalarna ingår i Ellevios stora arbete med att modernisera och framtidssäkra sina elnät. Totalt handlar det om investeringar på cirka 10 miljarder under en fyraårsperiod, 2016-2019. 

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Jonatan Björck, presschef Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 930 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

Ellevio installerar Vallentunas första laddstolpar

$
0
0

Solen stekte över Vallentuna centrum när kommunstyrelsens ordförande, Parisa Liljestrand invigde de nya orangea stolparna. Nu får kommunens invånare möjlighet att ladda sina elfordon på ett antal viktiga och välbesökta platser.

- Jag är jätteglad att vi står här idag. Det är ett steg på vägen, men vi har många kvar att gå. Både när det gäller en bra infrastruktur för elfordon men också fler steg för ett mer hållbart Vallentuna, sa Parisa Liljestrand under invigningsceremonin.

Bland annat ska de som pendlar med Roslagsbanan in till Stockholm kunna ladda sina el- eller hybridbilar på pendlarparkeringar. Totalt handlar det om 15 stolpar och totalt 40 laddpunkter.

En miljon elbilar

- Elektrifieringen av transportsektorn är bara i sin linda och idag finns det drygt 50 000 elbilar i Sverige, en del av dem i Vallentuna. År 2030 ska Sverige ha en fossilfri fordonsflotta. Man räknar med att det då ska rulla närmare en miljon elbilar på Sveriges vägar och att det kan komma att krävas så mycket som 100 000 publika laddmöjligheter.

- Som elnätsföretag fyller vi en viktig funktion i den här omställningen och vi vill också driva på utvecklingen. Vi satsar miljarder kronor i våra elnät varje år och tycker att det skulle vara rationellt och rimligt att vi samtidigt är med och bygger ut infrastrukturen för laddning, säger Johan Lindehag.

Som exempel räknar Stockholms Stad med att det till år 2030 kommer behövas minst 15 000 publika laddpunkter i Stockholm, idag finns drygt 700.

- Vi på Ellevio har bestämt oss för att engagera oss i frågan så att det här jobbet kan bli gjort på ett så bra sätt som möjligt. Sverige har alla förutsättningar att bli världsledande på elbilar. Vi har ett bra elnät och en förmånlig produktionsmix som gör att man kan ladda bilarna med fossilfri el. Nu gäller det bara att få laddinfrastrukturen på plats på ett så samhällsekonomiskt effektivt sätt som möjligt, avslutar Johan Lindehag.

Fakta: Laddstolparna i Vallentuna

Från och med den 24 maj går det att ladda elbilen vid:

  • Vallentuna IP
  • Parkeringen utanför Ica i Karby/Brottby
  • Pendlarparkeringen vid Roslagsstoppet
  • Skördevägen utanför Kulturhuset.

I nästa steg sätts laddstolpar upp på:

  • Nysäters gata på parkeringen vid Coop i centrum
  • Pendlarparkeringarna vid Lindholmen, Kragstalund, Kårsta, Ormsta och Gillinge.

Laddstolparna är försedda med betallösning från InCharge.

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Jonatan Björck, presschef Ellevio, 072-56 15 416

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 930 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. Läs mer på ellevio.se

Ellevio ny samarbetspartner till Järvaveckan

$
0
0

Ellevios elnät sträcker sig över hela Järvaområdet, från Spånga till Akalla. Det innebär att Ellevio ansvarar för att el kan levereras tryggt och säkert till tiotusentals hushåll och företag.

- Vi vill ha en tät dialog med kunder, politiker och samhällsintresserade medborgare och visa hur vi investerar i framtidens Järva. Det är självklart för oss att vara här – våra kunder finns här och det är vi som ser till att Järvaveckan kan förses med el. Som en del av infrastrukturen i området är det viktigt för oss att föra en långsiktig dialog med lokalbor och fånga upp deras tankar om hur de vill att området ska utvecklas och hur vi kan bidra till den utvecklingen, säger Johan Lindehag, vd Ellevio.

Som sponsor kommer Ellevio att delta som utställare under hela veckan samt arrangera ett mini-hack följt av ett panelsamtal söndagen den 10 juni som en fortsättning på succén i Karlstad tidigare i maj. Mini-hacket och panelsamtalet syftar till att skapa ett unikt kunskapsutbyte för att hitta innovativa lösningar för en mer inkluderande energibransch. Detta bygger på premissen att redan vid idéstadiet inkludera alla delar av samhället för att skapa förutsättningar för nytt och kreativt tänkande som kan förbereda branschen inför framtiden. I hacket deltar representanter från det lokala näringslivet, ideella sektorn, politiker och från Ellevio.

- Vi håller på att skriva en ny berättelse för Sverige, öppna dörrar och bygga broar. Då blir Ellevio en viktig partner för oss som ideell förening och för hela Järva. Deras engagemang i samhällsfrågor som jämställdhet och inkludering är fantastiskt och är en bra representation för vart energibranschen är på väg om man breddar samtalet, lyssnar och tar initiativ, berättar Ahmed Abdirahman, grundare av The Global Village.

Järvaveckan äger rum den 9 till 17 juni, kl 15.00-20.00, på Spånga Idrottsplats i norra Stockholm.

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Jonatan Björck, presschef Ellevio, 072-56 15 416


​Lars Bergman: Vi ser en andra våg av elektrifiering

$
0
0

Lars Bergman menar att vi står inför en andra våg av elektrifiering samtidigt som vi har stora utmaningar i både elproduktionen och elöverföringen. Men han lockas inte av statliga ingrepp för att lösa utmaningarna. Han manar i stället till eftertanke och menar att marknaden har stora möjligheter att hitta lösningarna.

När elmarknaden avreglerades 1996 bestod Sveriges elproduktion av i praktiken enbart kärnkraft och vattenkraft och elmarknaden var uppbyggd efter detta. Nu är förutsättningarna andra.

– Vi har redan mycket vindkraft och mer kommer, samtidigt som vi ser en betydande minskning av kärnkraften eller kanske till och med en full avveckling. På ett par decennier kommer vi att ha ett helt nytt produktionssystem, säger Lars Bergman, Professor emeritus i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

När avregleringen genomfördes låg all osäkerhet på efterfrågesidan, men nu går vi sakta men säkert mot det omvända och det väcker frågan om hur produktionen ska klara att möta efterfrågan på el.

– Efterfrågan kommer att stiga väldigt kraftigt med en ökad elektrifiering inom både transportsektorn och industrin, se exempelvis stålindustrins projekt Hybrit och etableringen av alla serverhallar. Det finns prognoser som pekar på en ökad elanvändning med 25 TWh på 25 år. Jag skulle vilja säga att vi ser en andra våg av elektrifiering.

Lugn och eftertanke

När röster höjs för att statlig styrning i form av så kallade kapacitetsmekanismer, det vill säga att staten går in och betalar för att det hela tiden ska finnas tillräckligt med elproduktion, manar Lars Bergman till lugn och eftertanke.

– Jag är tveksam till den lösningen, men om den ska genomföras bör det vara på nordisk nivå. Men med en återreglering av elmarknaden följer flera svåra frågor: Hur mycket produktionskapacitet ska det handla om egentligen och hur ska nivån bestämmas? Hur gör vi med utlandsförbindelserna? På vilket sätt kommer en kapacitetsmekanism störa andra investeringar?

Lars Bergman menar att utmaningarna i elsystemet kommer successivt och att det inte finns anledning att hasta fram snabba lösningar nu, eftersom det riskerar att ge följdeffekter som blir svåra att hantera senare. Hans tro och förhoppning är i stället att aktörerna på elmarknaden kommer att hitta de lösningar som krävs för att elsystemet ska fortsätta leverera den el som behövs.

– Jag tror att bilaterala avtal kommer att bli en viktig del där vindkraftsproducenter kommer överens med aktörer som kan erbjuda effekt när systemet behöver det. För ett system med mycket vindkraft för med sig problem med minskad tillgång på planerbar effekt och det problemet måste lösas. Vi kommer att se nya effektprodukter växa fram.

"Vi har tagit näten för givna"

Elproduktionens förändrade sammansättning är en av två stora utmaningar på elmarknaden som Lars Bergman lyfter fram. Den andra handlar om bristen på nätkapacitet, det vill säga att näten inte räcker till för att överföra den el som behövs. Utmaningarna för elnätet blir allt tydligare. Vi har tidigare tagit näten för givna, menar Lars Bergman, men nu ser vi att överföringen i näten inte räcker till vid toppeffekter. Något som bara kommer att bli vanligare är hans analys, för med en ökad elektrifiering i samhället ökar ju också efterfrågan på elnät.

Det stora dilemmat är att frågan blir allt mer akut, samtidigt som utbyggnaden tar lång tid.

– De närmaste tio åren tror jag att vi kommer att se ett ökande antal perioder med kapacitetsbrist i näten och under de perioder då dessa situationer uppstår gäller det att hitta metoder för att hantera det, säger han och lyfter fram två tänkbara metoder för att snabbt hitta lösningar:

– Om vi inför tidstaxa så styr den bort efterfrågan från de mest ansträngda timmarna samtidigt som vi ger incitament till investeringar i lokal elproduktion och lagring. Ytterligare en lösning kan vara en ny indelning av elområden, där exempelvis Stockholm skulle bli ett separat elområde. Då skulle bristen på nätkapacitet avspegla sig i elpriserna och driva på investeringstakten och innovationerna.

Fakta: Lars Bergman

Professor emeritus i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har gjort en rad rapporter och utredningar om elmarknadens funktion bland annat ”Blowing in the wind” (med Chloé Le Coq) om vindkraftutbyggnadens inverkan på elmarknaden. Just nu arbetar han med projektet ”Nya regelverk på elmarknaden” på uppdrag av ESO vid finansdepartementet. 

Stormvarning för västkusten: Ellevio ökar beredskapen i Halland och Västra Götaland

$
0
0

SMHI varnar för hårda vindar i sydvästra Sverige från söndag över natten till måndag. För att snabbt kunna hantera eventuella strömavbrott i samband med stormen fördubblar elnätsföretaget Ellevio beredskapen i de aktuella områdena.

SMHI har utfärdat en stormvarning för flera delar av södra Sverige i slutet av helgen. Från söndag till måndag väntas väderutveckling som kan innebära risk för störningar av en del samhällsfunktioner. Enligt jourhavande meteorolog på SMHI visar prognoserna att vindarna kommer uppgå till stormstyrka på västkusten med vindbyar upp till 28 m/s.

Främst påverkas kustbandet i sydvästra Sverige, i synnerhet Hallandskusten och västkusten, från söndag eftermiddag över natten till måndag. Men enligt SMHI:s prognos kommer det sannolikt beröra även andra delar av Sydsverige, samt delar av Storstockholmsområdet.

- Som en följd har vi valt att höja beredskapen under helgen, både med montörer i västkustområdet, vår kundservice och på företagets driftcentral. Vi följer kontinuerligt utvecklingen av prognoserna från SMHI och kommer göra en ny avvägning under lördagen, säger Anders Ekberg, chef för nätdrift på Ellevio.

Beredskapen syftar till att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott eller andra incidenter som kan inträffa i Ellevios nätområden samband med stormen. I det här fallet innebär det ett fördubblat antal montörer i beredskap att rycka ut och laga fel, samt ökad bemanning av både kundservice och företagets driftcentral som övervakar utvecklingen.

- Vid den här typen av väderhändelser försöker vi ligga steget före så långt det är möjligt för att våra kunder ska slippa eller få så korta strömavbrott som möjligt, säger Anders Ekberg.

Information om avbrott
Aktuellt läge på ellevio.se/stromavbrott.


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag.

Vi ser till att elen kommer fram till mer än 960 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna.

Läs mer på ellevio.se

​Säkerheten först under stormen Ciara

$
0
0

Stormen Ciara drog in över Sverige under söndagen och skapade en del problem och samhällsstörningar. I Ellevios elnät var som mest runt 4 000 kunder utan ström. När det blåste som mest avbröts reparationsarbetet, eftersom det inte bedömdes som säkert att jobba.
– Vi sätter alltid säkerheten för personalen först, säger driftchefen Anders Ekberg.

Med vindstyrkor på 25-27 m/s gjorde stormen Ciara söndagen till en bister upplevelse. Inställda tåg, flyg och färjor och en hel del nedblåsta träd gjorde att de som kunde stannade inne. Även elnätet blev påverkat, om än inte i någon större skala. Som mest var 4 000 Elleviokunder utan ström, men redan vid 7-tiden i morse var antalet nere under 1 000.

– Mest problem har det varit längs västkusten och i Stockholmsområdet, på Ekerö och i Nynäshamn samt Vallentuna., berättar Anders Ekberg.

– Det handlar framför allt om träd som fallit i blåsten och landat på ledningar. På grund av blåsten så utfördes inget reparationsarbete under kvällen och natten, istället fokuserade vi på att koppla om i nätet, berättar Anders Ekberg.

"Alltid säkerhet först"

Inför helgen hade Ellevio gått ut med tydliga direktiv om att alltid sätta säkerheten för personalen först. Gör man bedömningen att det inte går att jobba säkert så ska man avbryta och återuppta arbetet när det går att jobba tryggt.

– Vi vill vara tydliga för att det inte ska råda några tvivel. Jag är också säker på att kunderna har full förståelse för att vi sätter personsäkerhet allra främst, även om det såklart kan vara jobbigt att klara sig utan ström under en längre period, säger Anders Ekberg.

Nu på måndag morgon har vindarna mojnat och arbetet är igång med att reparera de fel som återstår. Prognosen säger att alla kunder ska ha strömmen under dagen. Enligt SMHI ska det dock fortsätta blåsa under de närmaste dagarna, så nya fel kan inträffa.

– Vi har fortsatt bra bemanning, så det kommer vi kunna hantera, säger Anders Ekberg.

Du följer avbrottsläget här: https://avbrottskarta.ellevio.se

Ny stormvarning: Ellevio ökar beredskapen i Bohuslän, Värmland och Dalarna

$
0
0

SMHI varnar för storm på västkusten, Värmland och Dalarna mot veckoslutet. Elnätsföretaget Ellevio ansvarar för elnätsinfrastrukturen i området, och kommer att fördubbla beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och eventuella strömavbrott i samband med stormen.

Enligt SMHIs prognos drar sydvästliga vindbyar med stormstyrka (26-27 m/s) in över framförallt Bohuskusten vid lunchtid på söndag, men väntas mojna under den tidiga kvällen. Stormens framfart fortsätter sedan över västra Vänern, Värmland och Dalarna, med vindbyar på upp till 22-23 m/s under kvällen. Väderutvecklingen från söndag till måndag kan innebära risk för störningar av en del samhällsfunktioner.

- Som en följd har vi valt att fördubbla beredskapen under helgen, både med montörer i de aktuella områdena, vår kundservice och på företagets driftcentral. Vi följer kontinuerligt utvecklingen av prognoserna från SMHI och kommer göra en ny avvägning under lördagen, säger Anders Ekberg, chef för nätdrift på Ellevio.

Beredskapen syftar till att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott eller andra incidenter som kan inträffa i Ellevios nätområden samband med stormen.

- Vid den här typen av väderhändelser försöker vi ligga steget före så långt det är möjligt för att våra kunder ska slippa eller få så korta strömavbrott som möjligt, säger Anders Ekberg.

I linje med Ellevios långtgående säkerhetspolicy kan dock inga montörer och entreprenörer utföra eventuella skadereparationer under pågående storm.

Information om avbrott

Aktuellt läge på avbrottskarta.ellevio.se

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 960 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. 

​Ellevios mål: Halvera avbrottstiden för kunden

$
0
0

Elavbrotten ska bli hälften så många och hälften så långa. Det är Ellevios offensiva mål i sin nya vision och vägen dit handlar om en kraftfull digitalisering. I en serie artiklar kommer vi berätta mer om de olika delarna i Vision 2030 och resan dit.

Elen får en allt viktigare roll i samhället och förväntningarna på att elen ska vara tillgänglig hela tiden är hög. För elnätsföretag som Ellevio handlar det om att möta förväntningarna. I allt högre grad gäller det att förutspå fel i förväg, men om det oönskade elavbrottet ändå inträffar ska nätbolagen agera snabbare, informera ännu bättre och åtgärda felen snabbare. Lösningen ligger i digitaliseringen.

– Vi ska gå från ett i många delar manuellt arbetssätt till ett system med ökad automatisering – och verktyget är digitalisering. Vår övertygelse är att vi på det här sättet får fokus på avbrotten på rätt sätt och kan minska och korta dem för våra kunder, säger Stephan Stålered, projektledare för framtidens elnät på Ellevio.

Ett paradigmskifte

Stephan Stålered beskriver det som ett paradigmskifte för Ellevio. Man ska gå från att bygga bort fel till att skapa ett smart elnät som både ser felen innan de dyker upp och de som trots allt inträffar ska gå snabbare att åtgärda. Han tar kablarna som ligger i marken som ett exempel. Under många år har Ellevio vädersäkrat sitt nät genom att ersätta utsatta luftledningar med kablar i marken. Resultatet har på ett påtagligt sätt blivit färre elavbrott. Nu går kablarna in i nästa fas, felen börjar komma när de blir äldre och en kabel är betydligt svårare att både felsöka och åtgärda felet på än en luftledning.

– Vi behöver förse vårt elnät med ”smarthet” för att hantera kablarna, men också våra luftledningar. Hela vårt elnät behöver bli smartare. Vårt elnät är egentligen en databasstruktur med mängder av mätpunkter och oavsett var de finns i nätet så hänger de samman i en struktur. Genom att ta vara på den information som vi kan få ut från mätpunkterna kommer vi att bygga upp en databas. Vi kommer i förtid att få veta om något är på väg att gå sönder, säger Stephan Stålered.

Kopia av Elizabeth and Richard.jpg

Och om felet ändå inträffar ökar precisionen avsevärt och man vet exakt vilken insats som behövs och var den ska göras när ett reparationsteam skickas ut. Reparationsarbetet blir betydligt snabbare och effektivare än i dag.

Avancerad mätteknik

En teknik som Ellevio kommer att satsa på är fjärrstyrning av nätet. Det handlar inte bara om ren felsökning utan kommer också att användas för att åtgärda felet. En annan teknik är så kallad dynamisk ledningskapacitet, som är avancerad mätteknik för att kartlägga en lednings överföringsmöjligheter. För båda dessa tekniker pågår pilotprojekt.

Ellevio är också i startgroparna för att byta ut elmätarna hos alla sina kunder. De nya mätarna ger information om nätets spänning ända ut till kunderna och ger förbättrade möjligheter att öka kvaliteten i Ellevios elleveranser till kunderna.

Bättre kundinformation

En ökad digitalisering ger också möjligheten att ge ännu mer kundanpassad information om till exempel avbrott i leveransen.

– Bättre information minskar ju inte det faktum att kunden har ett avbrott, men en kund hos oss ska i realtid helt enkelt få information om varför de inte får el och hur reparationsarbetet går. Det här är också en viktig del i vår vision. Vi vet från erfarenhet och undersökningar att avbrottsinformation är en av våra viktigaste kommunikationskanaler med kunderna, säger Stephan Stålered.

Fakta: Avbrott i elnäten

  • Med leveranssäkerhet menas att el överförs till elanvändarna utan avbrott. Enligt ellagen får ett elavbrott inte överstiga 24 timmar.
  • Begreppen SAIDI och SAIFI används för att mäta elavbrotten. SAIDI visar genomsnittlig avbrottstid i minuter per kund och år. SAIFI visar genomsnittligt antal avbrott per kund och år.
  • Enligt senaste helårsstatistiken från Energimarknadsinspektionen (2018) uppgick SAIDI i det svenska elnätet till 97 minuter och det motsvarar en tillgänglighet på 99,981 procent. SAIFI låg på 1,49 avbrott per kund.

I nästa del

Det här var första delen av tre som handlar om Ellevios vision om färre och kortare elavbrott. I nästa del kan du läsa om hur digital fjärrstyrning förkortar tiden för att åtgärda ett elavbrott. 

100 olika perspektiv att ta hänsyn till när elen framtidssäkras

$
0
0

Den stora elnätstationen i Värtan förser delar av Stockholm med el och nu ska den byggas ut. Men att bygga stora infrastrukturobjekt i stadsmiljö är komplext, det handlar om att parera en lång rad olika intressen. Ellevio har summerat de olika perspektiven till nästan 100 stycken där alla påverkar varandra och måste tas hänsyn till.

Miljöbalken. Arbetsmiljölagen. Ellagen . Lagen om offentlig upphandling för försörjningssektorn. Plan- och bygglagen. Detta är bara några av de lagar som nya anläggningar för el måste följa. Härtill kommer en mängd olika föreskrifter, tekniska riktlinjer och instruktioner för att ta det i hamn samt ett flertal olika myndigheter med parallella tillståndsprocesser. För den nya stamnätstationen i Värtan i Stockholm är det ännu mer komplext och sätter tidsaspekten i fokus – det gäller att arbeta på ett sätt så att inte projektet drar ut på tiden. Ombyggnaden visar på svensk ingenjörskonst när den är som bäst: tack vare innovativa lösningar kan ett komplext projekt i en urban miljö möjliggöras – utan att elförsörjningen under projektets gång blir lidande.

Tidskrävande med detaljplan

– För att undvika att behöva söka nya tillstånd för elnät – koncession – har vi i stället valt lösningar som ryms inom befintlig koncession. I huvudsak handlar det om att vi bygger den nya stationen på samma plats som dagens station står. Vi har också av tidsskäl valt att hålla oss till den detaljplan som gäller för området, för vi vet att ändra en detaljplan tar lång tid, säger Greta Brännlund, projektledare på Ellevio.

Två beslut som en bra grund för att korta tiden alltså. Men besluten innebar inte att vägen fram till byggstarten – som förhoppningsvis blir i sommar – har varit utan utmaningar. Tvärtom. Det är väldigt många hänsyn som har behövt tas och det är inte sällan som kommunala och statliga krav krockar med varandra. Den nya stationen ska exempelvis bli en del av den helt nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden, som av Stockholm stad är utsett till ett så kallat miljöprofilområde. Med det följer många krav på den nya stationen för att den ska passa in i området.

Grönskande inslag

– I den handlingsplan staden har för området ställs krav på vår anläggning för att den ska bli en integrerad del av stadsdelen. Samtidigt är säkerheten kring stationen viktig, vilket skapar andra typer av krav som ibland går i motsatt riktning, säger Greta Brännlund och ger exempel med de grönskande inslagen i stadsdelen.

Stockholm stad har som krav att det ska finnas en viss andel grönytor vid varje byggnad, men inom stationsområdet är det inte möjligt.

– Det gäller att kompromissa. För kraven på grönområdena har vi till exempel fått okej på att ha dessa precis utanför stationsområdet, säger Greta Brännlund.

Olika perspektiv

Ellevio har för Värtanprojektet tagit fram ett perspektivregister med nästan 100 olika parametrar som är beroende av varandra. Om ett perspektiv förändras ser förutsättningarna annorlunda ut för andra. Stadsdelens stadsplanering och säkerhetsperspektivet är alltså några centrala perspektiv som styr, markfrågan är exempel på en annan. Hur kan Ellevio bygga och nyttja marken effektivt så att Stockholm Stad också kan använda området bredvid stationen till annat?

Miljöperspektivet är självklart också centralt. Det är en gammal industritomt sedan 1940-talet och förr såg miljölagstiftningen annorlunda ut än i dag och det måste Ellevio ta höjd för att hantera.

– Grannarna är naturligtvis också viktiga att ta hänsyn till. Nu kommer vi att bygga transformatorerna så att de kommer längst bort från dagens bostadsbebyggelse för att minimera bullret, samtidigt bör de inte ligga för nära de hus som är planerade att byggas i ett senare skede, säger Greta Brännlund.

Så många perspektiv och så många hänsyn, vad har nyckeln varit för att komma så här långt?

– Vi har varit ödmjuka inför uppgiften och jobbat med dialogen för att ta in alla de perspektiv som finns och förstå dem. Samtidigt är det många som fortfarande tar elen för given och det gör arbetet svårare för oss. Att öka förståelsen för att el-infrastrukturen också behöver byggas ut och få ta plats i staden är något vi alla behöver fortsätta jobba med. För elnätstationer i stadsmiljö kommer att fortsätta behöva byggas.

Har du någonsin tvivlat på att ni skulle lyckas få ihop det?

– Nej faktiskt inte, men visst är det många speciella utmaningar. Att bygga den nya stationen är storslaget tekniskt, men det är alla andra perspektiv som gör projektet så komplext. Vi har jobbat metodiskt steg för steg och betat av fråga efter fråga. Det är ett annorlunda och fantastiskt roligt projekt, säger Greta Brännlund.

FAKTA: Station Värtan

  • En stamnätsstation är en anläggning som tar emot el från stamnätet och distribuerar vidare på lägre spänningsnivå
  • 1918 invigdes matning från vattenkraftverket Untran utanför Tierp till ställverket i Värtan. Elens etablering möjliggjorde Stockholms utveckling
  • 1948 flyttades stationen till den tomt där den nya stationen ska byggas och vara klar 2025
  • I dag är Värtan en av de stationer som försörjer Stockholm med el

Ny vädervarning från SMHI:Ellevio fördubblar beredskapen i Bohuslän och Skaraborg

$
0
0

Återigen har SMHI utfärdat en varning för hårda vindar i sydvästra Sverige under veckoslutet. Den här gången gäller varningen i första hand Skaraborg och Bohuslän. 

Elnätsföretaget Ellevio fördubblar återigen beredskapen med drifttekniker, kundtjänst och driftcentral för att snabbt kunna hantera störningar och eventuella strömavbrott i samband med stormen. 

Flera områden i Västsverige har de gånga helgerna upplevt hårda vindar upp till stormstyrka. Från Halland upp till Bohuslän, över Vänern via Skaraborg upp till Värmland och Dalarna, har hårda vindar orsakat strömavbrott och andra störningar. Enligt SMHIs prognos för den kommande helgen är vattenflöden höga eller mycket höga i delar av Västra Götaland, och vindbyar klass 1 drar in över Skaraborgsbygden under lördagen och Bohuslän under söndagen. Väderutvecklingen kan innebära risk för störningar aven del samhällsfunktioner. 

- Enligt prognosen kommer inte helgens hårda vindar påverka lika stora områden som föregående helger, men vi fördubblar beredskapen i de aktuella områdena för att så snart som möjligt kunna avhjälpa eventuella fel. Vi följer kontinuerligt utvecklingen avprognoserna från SMHI och gör nya avvägningar under lördagen, säger Anders Ekberg, chef för nätdrift på Ellevio. 

Beredskapshöjningen innebär att antalet drifttekniker i beredskap i området fördubblas, liksom i företagets kundservice och driftcentral. I linje med Ellevios säkerhetspolicy kan dock inga montörer och entreprenörer utföra eventuella skadereparationer under pågående storm. 

Aktuell information om strömavbrott:
avbrottskarta.ellevio.se

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 960 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. 


Varning för kraftigt snöfall: Ellevio fördubblar beredskapen i Gävleborg och Dalarna

$
0
0

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för kraftigt snöfall i Västernorrland och Gävleborg under onsdagen. Elnätsföretaget Ellevio fördubblar sin beredskap för att snabbt kunna hantera störningar och eventuella strömavbrott i samband med snöfallet.

Det har duggat tätt med vädervarningarna under de senaste veckorna. Tidigare har det framför allt gällt hårda vindar och höga vattenflöden, men varningen som kom från SMHI under tisdag eftermiddag gäller alltså kraftigt snöfall.

– De allra största mängderna ser ut att falla över Hälsinge- och Medelpadskusten och här väntas upp mot två till tre decimeter ganska kompakt snö, vilket medför klass 2-varning. Från Dalarna och Gästrikland upp till Ångermanland råder i övrigt klass 1-nivå, skriver SMHI på sin webbsida.

Kraftigt snöfall kan innebära störningar i elförsörjningen. Den största risken är att snö tynger ner grenar, eller i värsta fall knäcker träd, som landar på elledningar och orsakar strömavbrott.

– Vi har följt prognoserna under de senaste dagarna och valde under tisdag eftermiddag att sätta extra personal i beredskap i Gävleborg och Dalarna, för att så snart som möjligt kunna avhjälpa eventuella fel. Vi följer kontinuerligt utvecklingen och gör nya avvägningar under onsdagen, säger Anders Ekberg, chef för nätdrift på Ellevio.

Beredskapshöjningen innebär att antalet drifttekniker i beredskap i området fördubblas. I linje med Ellevios säkerhetspolicy kan dock inga montörer och entreprenörer utföra eventuella skadereparationer om vädret bedöms utgöra ett hinder för att kunna arbeta säkert.

Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 960 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm och Nynäshamn i öster. Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden och OMERS Infrastructure. 

Per Bolund (MP): Elnäten är helt avgörande för genomförandet av elektrifieringen

$
0
0

Under 2019 har Ellevio fått besök av flertalet partiledare, ministrar och andra beslutsfattare. I slutet av februari 2020 fick vi besök av finansmarknadsministern, bostadsministern, språkröret tillika självutnämnde energinörden Per Bolund (MP) för en djupdykning i elens centrala roll för både svenska klimatmål och den större samhällsomställningen.

Vi diskuterade bland annat Energiföretagens färdplan för fossilfri el, elektrifierings- och digitaliseringsresan och utmaningarna för en bransch som möter ett samhälle som ständigt frågar efter mer el. Större efterfrågan och fler energislag utmärker den svenska energiutvecklingen. Men även att allt fler privatpersoner blir aktiva. Hur ser Per Bolund på kundens roll i det framtida energisamhället?

Se Per Bolunds svar i den filmade intervjun.

​Coronaviruset – så agerar Ellevio

$
0
0

Ellevio har ett samhällsviktigt uppdrag och med anledning av Coronaviruset agerar vi därför för att minimera riskerna för medarbetare, kunder och samhället i stort.

Vi följer strikt de riktlinjer och råd som nationella myndigheter ger. För att minska smittspridning vidtar vi dessutom följande åtgärder:

  • Vi skyddar oss själva och andra genom att vara extra noga med hygien
  • Vi stannar hemma vid minsta symptom på sjukdom
  • Vi rekommenderar anställda att arbeta hemifrån om det är möjligt utan att störa verksamheten
  • Vi minimerar fysiska möten och ersätter med digitala i alla lägen där det är möjligt
  • Vi minimerar våra resor
  • Vi inför extra restriktioner för besökare till våra kontor

Kundkontakt

Vår ambition är att ge samma service som normalt till våra kunder, men vi anpassar naturligtvis våra kontakter efter situationen. Det kan handla om att besöka kunder vid andra tider än normalt, eller att mötas digitalt, via telefon och mejl. Vår kundservice har öppet och är bemannad som vanligt, du hittar kontaktinformation här: https://kundsupport.ellevio.se/

Projekt – inga större störningar

Vårt arbete med att utveckla och modernisera elnäten fortsätter som planerat, i dagsläget utan några större störningar. Vi följer utveckling och rekommendationer kopplat till coronaviruset, och vidtar nödvändiga och proportionerliga åtgärder. Vi arbetar tätt tillsammans med våra entreprenörer och partners för att planera arbetet på både kort och lång sikt.

​Fjärrstyrning av nätet minskar tiden för elavbrott

$
0
0

Ellevio satsar nu på digital fjärrstyrning som ska göra elleveranserna ännu säkrare. När kunderna drabbas av elavbrott kommer den nya tekniken göra felsökningen mycket snabbare än i dag.
 Vår drivkraft är att minimera avbrottstiden för våra kunder, säger Henrik Rinnemo, teknisk specialist på Ellevio.

Ett träd blåser ner och lägger sig över en ledning eller en kabel grävs av. Det här är händelser som kan inträffa dagligen och som tyvärr i normala fall leder till elavbrott för kunderna. Ellevio arbetar ständigt med att göra elöverföringen säkrare. I första steget handlar det om att minska riskerna för att elnätet utsätts för händelser som ger elavbrott överhuvudtaget och i nästa steg att avhjälpa dem så fort som möjligt när de trots allt inträffar. Det är stor skillnad för en kund att vara utan el i en timme jämfört med några minuter eller bara några sekunder.

Nu tar Ellevio ett digitalt grepp för att minska avbrottstiderna ännu mer. I ett pilotprojekt i Värmland använder man sig av IT-teknik i kombination med traditionell teknik för att korta avbrottstiden. Pilotprojektet genomförs på en ledning som historiskt sett har haft många avbrott.

– Tidigare när ett avbrott inträffade avgjorde vi manuellt var felet var någonstans, elmontörer skickades ut i fält och steg för steg kontrollerades nätet och etappvis släpptes strömmen på för kunderna. Nu hjälper i stället datorer till att ta fram en massa information om nätet så att vår driftcentral kan dra slutsatser och agera betydligt snabbare, säger Henrik Rinnemo.

Ringa in felet

IT-tekniken som behövs i nätstationerna är förutom en styrdator också ett modem, sensorer och elmotorer. I pilotprojektet kopplas den här tekniken ihop med en brytare, det vill säga den komponent som slår av strömmen mycket snabbt när något blir fel. Detta gör att kunder som är anslutna till elnätet före brytaren inte kommer uppleva något avbrott alls. Tillsammans med så kallade strömsensorer och fjärrstyrda frånskiljare på andra platser i nätet kan felets omfattning minskas och det går snabbare att hitta det.

– Man kan säga att vi får ögon i nätet, som innebär att felet kan avhjälpas på distans av en operatör på driftcentralen och ge elen tillbaka till våra kunder i stället för att vi behöver skicka ut våra elmontörer för felsökning. Vi sparar mycket tid, förklarar Henrik Rinnemo.

Fler steg väntar

Investeringen är en viktig del för att utveckla Ellevios smarta elnät. Nästa steg i ”automationstrappan” är att en operatör på driftcentralen inte blir inkopplad alls när ett avbrott inträffar utan driftsystemet sköter det här på egen hand. Ännu längre fram ser Henrik Rinnemo hur digitaliseringen tar ytterligare ett kliv mot automatiska lösningar.

– Då kan datorerna i de olika nätstationerna lokalt prata med varandra och när ett fel inträffar fixar datorerna själva så att elen leds om. På längre sikt kan detta i vissa nätområden ske inom millisekunder, kunderna kommer inte ens att märka avbrottet.

Pilotprojektet i Värmland har slagit väl ut. Nu är Ellevio inne i en upphandling och senare i år kommer utrullningen påbörjas, 1000-tals nätstationer ska förses med den nya tekniken.

– Investeringen vi genomför kommer att ge en stor samhällsnytta, säger Henrik Rinnemo.

Vision 2030

  • Ellevios Vision 2030 innebär att elavbrotten ska bli hälften så många och hälften så långa.
  • För att nå målet gäller det att förutspå fel i förväg och när elavbrott ändå inträffar informera ännu bättre och åtgärda felen snabbare.
  • Det handlar om att gå från ett i många delar manuellt arbetssätt till ett system med ökad automatisering och ett viktigt verktyg är digitalisering.

I nästa del

Det här var andra delen av tre som handlar om Ellevios vision om färre och kortare elavbrott. I nästa del kan du läsa om hur Ellevio testar avancerad mätteknik för att ta kunna överföra mer el i näten. Det här ökar inte bara tryggheten i elöverföringen utan skapar också möjligheter att få in mer förnybar energi i elsystemet.  

​Nytt elnätspris i Nynäshamn från 1 maj 2020

$
0
0

Den 1 maj 2020 ändrar Ellevio elnätspriset för cirka 16 000 hushåll och företag i Nynäshamn. Den rörliga avgiften på samtliga säkringsabonnemang höjs och den fasta avgiften sänks. För de flesta kunder innebär det sänkta elnätskostnader.

Ändringen är en del i Ellevios pågående arbete med att jämna ut skillnaderna mellan olika elnätsområden.
- Vi tycker att alla våra kunder ska ha likvärdiga abonnemang och betala samma pris, oavsett var de bor, säger David Bjurhall, ansvarig för prisfrågor på Ellevio.

Stora skillnader

Det är idag stor skillnad i elnätspris mellan olika områden, främst mellan stad och landsbygd. I städerna är fler kunder med och betalar, jämfört med områden med mycket glesbygd. Det här förändras när Ellevio utjämnar priserna mellan sina områden. I praktiken innebär det sänkta priser för landsbygdsområden och mindre höjningar eller oförändrade priser för kunder i Stockholmsregionen.

- Jag tycker det är en rimlig utveckling, så fungerar mycket annat i samhället. Du betalar exempelvis inte olika mycket för mobiltelefoni beroende på vart i landet du bor, säger David Bjurhall.

Lönar sig att effektivisera

För majoriteten av Ellevios kunder i Nynäshamn innebär ändringen att de får något lägre elnätskostnader jämfört med tidigare. Kunder med hög elanvändning får något högre kostnader. Fördelen med en lägre fast avgift och en högre rörlig kostnad är att det lönar sig mer för hushållen att se över och effektivisera elanvändningen.

Förändringen är en anpassning till elnätspriserna i övriga områden. Enligt myndighetsbeslut ska Ellevio senast den 1 januari 2023 erbjuda samtliga kunder likvärdiga abonnemang till samma pris, oavsett område.

Prislistor finns här: https://www.ellevio.se/privat/elnatspriser-och-avtal/se-vara-priser/

Viewing all 1075 articles
Browse latest View live