Elnätspriser är som vanligt ett hett diskussionsämne. För Ellevios kunder innebar 2017 att priserna i genomsnitt sänktes. En liknande utveckling väntar under kommande år.
- Vi har startat vårt arbete med att jämna ut prisskillnaderna mellan stad och landsbygd och det känns väldigt positivt, säger David Bjurhall, utvecklingsansvarig på Ellevio.
Så här års brukar Nils Holgerssons-gruppen och Villaägarna släppa statistik kring elnätsavgifterna. Redan nu kan Ellevio berätta hur priserna har utvecklats för våra 939 000 kunder under 2017.
- Använder vi Nils Holgersson-gruppens metod att räkna har vi haft en genomsnittlig sänkning med 0,7 procent.
- Använder vi Villaägarnas metod har vi haft en genomsnittlig sänkning med 0,9 procent.
Bryter vi ner det ser det ut såhär:
- De som idag betalar mest, våra kunder i Värmland, Skaraborg och Närke, fick en prissänkning med 5 procent den 1 december 2017.
- Kunder i Dalarna, Hälsingland, Gästrikland, Halland och Bohuslän har haft oförändrade priser under 2017.
- De som idag betalar minst, kunder i Stockholmsområdet, fick en prishöjning med 5 procent den 1 juni 2017.
- Vi har arbetat länge för att alla våra kunder ska betala samma pris för samma tjänst, oavsett var man bor. I slutet av oktober fick vi äntligen beskedet från myndigheten att få slå ihop våra prisområden och bara ett par dagar senare gick vi ut med att vi sänker priserna där det idag är dyrast. Jag tror och hoppas att det här uppfattas positivt bland kunderna, säger David Bjurhall.
- När vi är klara med utjämningen 2020 räknar vi med att våra priser kommer ligga på ett genomsnitt för hela landet, säger Bjurhall.
Varför är det viktigt med prisutjämningen?
- Vi tycker det är mest rättvist att alla våra kunder betalar samma pris för samma tjänst, oavsett var man bor. Idag är det väldigt stora skillnader i pris beroende på var i landet man bor, framför allt beroende på om det är landsbygd där få kunder delar på kostnaden för elnätet eller stad där många kunder delar på kostnaden. Vi gjorde nyligen en opinionsundersökning som undersökte bland annat inställningen till prisutjämning och den visar att det finns ett stöd för prisutjämning. I Stockholm tyckte 69 procent att det var ett mycket eller ganska bra förslag och för hela landet var siffran 77 procent.
Hur kommer priserna förändras under kommande år?
- I stort räknar vi med att fortsätta på samma sätt som under 2017. Det vill säga sänkta priser där det är dyrast, mindre höjningar där det idag är billigast och oförändrade priser för övriga områden.
- Tittar vi på lite längre sikt får vi en ny reglering från 2020 och vår bedömning är att det generellt sett blir prissänkningar eller stillastående priser även efter det, säger David Bjurhall.
Förändring kring energiskatten
I början av 2018 skedde en förändring på fakturan. Energiskatten, som tidigare fakturerades av kundens elhandlare, har nu flyttats och ligger under elnätsdelen på fakturan. Det totala priset har inte påverkats, utan ökningen av elnätsdelen motsvaras av en exakt lika stor sänkning på elhandelsdelen. Idag utgörs knappt hälften av den totala summan av moms och skatt. Denna förändring är ett resultat av ett beslut i Riksdagen.
Fortsatt stora satsningar
Trots att priserna legat stabilt under året har Ellevio fortsatt sin kraftfulla satsning på att modernisera elnäten. Under 2017 ökade investeringarna med cirka 15 procent jämfört med 2016. Jämför vi med 2013 har satsningarna ökat från cirka 1 miljard per år till 2,3 miljarder per år. Under 2018 är planen att satsa cirka 2,7 miljarder och under 2019 ökar det ytterligare till cirka 2,9 miljarder. Pengarna investeras för att säkra nätet mot väder och vind och samtidigt öka kapaciteten på landsbygden. I Stockholmsregionen handlar mycket om att byta ut befintlig utrustning som nått slutet på sin livslängd och både öka kapaciteten och installera modern och smart teknik i kopplingsstationer.
- Det här är avgörande för att vi på sikt ska kunna klara av omställningen av vårt energisystem. Elnätet är ryggraden eller blodomloppet i hela systemet och vi måste göra de här satsningarna idag om vi ska kunna fortsätta ha stabila och trygga elleveranser även i framtiden.
- Det är därför oroande att Regeringen aviserar kraftiga försämringar i möjligheterna att investera. Det här drabbar oss, men framför allt är det stor risk att det över tid drabbar samhället och våra kunder. Samhällets krav på leveranssäkerhet nu och i framtiden, rimliga elnätspriser, ett elnät som är anpassat för energiomställningen och ersättningen till oss elnätsföretag hör nära ihop och regleringen måste därför vara långsiktig, avslutar David Bjurhall.