Elnätsföretaget Ellevio har hjälpt Stockholms Stad att se över alla sina elnätsabonnemang. Totalt handlar det om besparingar på upp emot 3,5 miljoner kronor årligen för staden.
– Det är pengar som vi kan använda till något bättre, inom stadens kärnverksamheter, säger Liselothe Engelgren, upphandlingschef på Serviceförvaltningen i Stockholms Stad.
Kvällstidningarna lockar ofta med rubriker som ”Så sparar du tusenlappar på ditt elavtal”. I de allra flesta fall handlar det om att se över så man inte har ett så kallat anvisningsavtal. Men elnät finns väldigt sällan med bland besparingsåtgärderna. Många har bilden av att elnätsavgiften är vad den är och inte går att påverka. Men det är inte hela sanningen.
- Det är kundens ansvar att välja abonnemang, men vi vill gärna vara ett bollplank och ge råd, säger Suleiman Said, kundansvarig på Ellevio.
- När vi gick igenom stadens 11 000 abonnemang såg vi att det fanns en besparingspotential på cirka 3,5 miljoner kronor. Framför allt handlade det om effektabonnemangen, som är anpassade för lite större verksamheter, säger Suleiman Said.
Joachim Eriksson på Serviceförvaltningen är ansvarig för energifrågorna inom Stockholms stad. Tillsammans med Ellevio har han analyserat data från alla abonnemang i stadens förvaltningar och bolag för att hitta rätt nivåer.
- Det har varit ett omfattande arbete att gå igenom timvärden för varje enskild anslutning, men när man väl lär sig vad man ska titta på går det bra.
Hur har det här tagits emot internt?
- Överlag bra, även om kunskapen skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika delar av staden. Exempelvis inom Idrottsförvaltningen och Fastighetsförvaltningen har det varit stort intresse för det här och väldigt uppskattat, säger Joachim Eriksson.
Stockholms Stad är Ellevios största kund med totalt 11 000 olika abonnemang. Det handlar om allt från trafikljus, parkeringsgarage till skolor och äldreboenden – mycket el att hålla reda på helt enkelt.
Varför har ni inte gjort det här tidigare?
- Det är först nu när vi har samlat elhandelsavtalen för alla förvaltningar och bolag som vi har kunnat bygga upp den här kompetensen. Därför har vi också kunnat titta på elnätsdelen. Vi har experter när det gäller andra upphandlingar, som exempelvis livsmedel och det är egentligen naturligt att vi skaffar oss samma kompetens även inom el- och energiområdet, säger Liselothe Engelgren, upphandlingschef.
Har du några råd till andra kommuner som skulle vilja göra en sådan här genomgång?
- Att man ska hålla koll på sin elanvändning och vara medveten om att den varierar under året och i olika verksamheter. Inför varje år kan man gå igenom sina abonnemang och se om det är förändringar i användningen, säger Liselothe Engelgren, säger Liselothe Engelgren.