När vårsolen börjar värma innebär det trädgårdssäsong för många. Men vet du hur du gör för att gräva säkert? Här får du tipsen så du slipper obehagliga överraskningar.
En ny häck eller plantering? Eller kanske en helt ny garageuppfart? Vi är många som har stora planer för våra trädgårdar när våren äntligen är här. Men det som många kanske inte tänker på är att det också kan innebära en del risker. För under den där planerade häcken eller stenlagda gången kan det mycket väl finnas ledningar eller rör som du absolut inte vill sätta spaden eller grävskopan i. Men lugn, det finns några enkla steg som gör att du minimerar riskerna.
1) Gå in på www.ledningskollen.se
2) Skapa ett konto som privatanvändare
3) Skapa ett ärende där du ritar in området du vill gräva i på en karta. Där fyller du också i andra uppgifter om arbetet, som datum, syfte osv.
4) När du är klar skickar du in ärendet som automatiskt skickas till alla ledningsägare som meddelat att de har ledningar i närheten.
5) När du får svar från eventuella ledningsägare ska du logga in i Ledningskollen och bekräfta. När du fått svar från alla ledningsägare och bekräftat svaren kan du börja gräva.
Allt fler avgrävda kablar
Antalet ärenden med avgrävda eller skadade kablar har ökat kraftigt. Under de senaste åtta åren har antalet fördubblats och mycket talar för att problemet kommer fortsätta växa i takt med att fler och fler delar av landet ansluts till fibernätet.
- Fiberutbyggnaden är en stor del av förklaringen till att antalet ärenden ökar, samtidigt som vi idag har en större del av elnätet som är nergrävt i marken. Vi ser också att samhället i stort byggs ut med nya bostadsområden, vägar och annan infrastruktur. Allt bidrar till ökningen, säger Niklas Karlsson på Ellevios driftcentral.
När en kabel grävs av skapar det problem på flera plan. Dels kan det orsaka strömavbrott för kunder i området. Avbrott som dessutom kan vara svåra att laga om det sker i tätbebyggda områden. Lagningen i sig gör dessutom att elnätet försvagas.
- En skarvad kabel är svagare än en hel kabel. Det är också så att det här skapar kostnader som i slutändan hamnar hos våra kunder. Vi får större kostnader för felavhjälpning och det syns i långa loppet på kundens faktura, säger Niklas Karlsson.
Totalt är cirka 670 olika ledningsägare anslutna till tjänsten som drivs av PTS, Post- och telestyrelsen. Om du gräver utan att ha begärt anvisning via Ledningskollen, eller på något annat sätt försäkrat dig om att det inte finns kablar i marken, blir du skyldig att betala felavhjälpningskostnaden. Hur stor den blir beror på skadans storlek, tid på dygnet, eventuella maskin- och materialkostnader.