Quantcast
Channel: Ellevio
Viewing all 1075 articles
Browse latest View live

Ellevio sköter driften av Teslas laddningsstationer

$
0
0

Biltillverkaren Tesla satsar hårt på snabbladdningsstationer för sina elbilar. Nu har företaget tecknat ett avtal med Ellevio kring service och driftövervakning av sina stationer i Sverige.

– Vi är väldigt glada för att vi får den här möjligheten, säger Jimmy Mattsson, ansvarig på driftcentralen i Karlstad.

Amerikanska Tesla är ett av världens hetaste företag just nu. I grannlandet Norge har försäljningen exploderat under de senaste åren, och nu hoppas biltillverkaren kunna växa rejält även på den svenska marknaden. Ett viktigt steg är att bygga upp en infrastruktur för laddning. Än så länge har Tesla satt upp 14 stationer runt om i landet, men fler är på gång.

– Snabbladdning gör det möjligt för våra kunder att resa långa sträckor och det är en viktig del av vår strategi, berättar Kristoffer Roslund, Installation Manager på Tesla Sverige.

En av laddningsstationerna finns intill E18 i Karlstad – bara några hundra meter från Ellevios kontor. Där ligger driftcentralen för hela Ellevios elnät, och det är också där som övervakningen av laddningsstationerna kommer ske.

– Vi har en väl uppbyggd organisation och bra system på plats. Att vi får möjlighet att hjälpa Tesla med drift och övervakning är ett viktigt steg mot att bredda vår verksamhet och hitta nya affärsmodeller, säger Jimmy Mattsson på Ellevio.

– Det är ett jättebra koncept där vi vet att vi får professionell hjälp av Ellevio. Vi känner oss väldigt trygga med det här avtalet, säger Kristoffer Roslund på Tesla.

Även Eltel Networks har en viktig roll i avtalet. Det är deras tekniker som kommer ta hand om service och underhåll.

– Vi är stolta att få den här möjligheten. Vi har redan bra relationer med Ellevio i andra sammanhang och nu får vi dessutom chansen att arbeta med Tesla, säger Krister Adolfsson som är affärsutvecklare på Eltel Networks.


Nytt elnät när Ellevio satsar i Hova

$
0
0

Boende kring Hova kan se fram emot rejäla förbättringar i infrastrukturen under det kommande året. Ellevio gräver ner cirka 24 kilometer ledning i en satsning för cirka 10 miljoner kronor.

Det är området vid Fagerlid, strax sydväst om Hova, som nu får ett vädersäkrat elnät. Kunderna har haft en del problem med strömavbrott som har orsakats av oväder och fallande träd. De problemen byggs nu bort när oisolerad luftledning byts ut mot 24 kilometer isolerad kabel som antingen grävs ner eller hängs upp i stolpar. 14 nya nätstationer kommer också sättas upp i området. Totalt är det ett hundratal kunder som nu får ett förbättrat elnät.

– El är en förutsättning för att vardagen ska fungera och i och med de här satsningarna minimerar vi risken för strömavbrott hos våra kunder, säger Ove Levein som är områdesansvarig på Ellevio.

Entreprenörer i projektet är One Nordic AB.

Projektet i Hova är en del av den stora satsning på elnätet som Ellevio nu gör. Under de kommande åren ökar investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,6 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att öka kapaciteten och förnya elnätet i Stockholmsområdet och fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden.

På ellevio.se/projekt visas många av de större projekt som avslutats, pågår eller planeras i Ellevio områden.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Unika lösningar när Ellevio ansluter vindkraft i Ljusdal

$
0
0

Just nu pågår arbetet med att ansluta den nya vindkraftsparken i Sörby i Hälsingland. Den 30 kilometer långa anslutningsledningen går bland annat genom en vattentäkt och under Ljusnan –  vilket innebär unika lösningar.

Det är den nya vindparken som byggs i Sörby som nu ska anslutas till elnätet. En 30 kilometer lång ledning ska byggas, från vindparken till en elnätsstation i Ljusdal, där den ska kopplas in på elnätet. De 37 vindkraftverken byggs av Kraftö Vind och kommer varje år att producera cirka 380 000 MWh, lika mycket som 19 000 eluppvärmda villor använder på ett år. När parken är färdigbyggd tas ägandet över av försäkringsbolaget Allianz.

– Man kan se en tydlig trend där nya typer av ägare söker sig till vindkraft som alternativa investeringar. Marknadssituationen med låga priser på el och elcertifikat är utmanande och innebär att varje krona är viktig, både när det gäller produktionen och elanslutningen, säger Per Selldén, ansvarig för vindkraftsanslutningar på Ellevio.

Ellevios anslutningsprojekt är beräknat att kosta cirka 70 miljoner kronor och sysselsätter ett 40-tal personer. Förutom att det är ett stort projekt är det också unikt i flera delar:

  • Vi bygger Sveriges hittills längsta sträcka med stolpar gjorda av komposit. Ledningen går bland annat genom en vattentäkt, och kompositstolparna gör att det inte finns någon risk för att farliga ämnen tränger ut i vattnet.
  • Ledningen passerar Ljusnan, eller rättare sagt under den. Ellevio borrar en cirka 400 meter lång kanal under älven, där sju kabelrör placeras fem meter under älvbottnen. En komplicerad och tekniskt avancerad lösning som kräver mycket planering.

– Det här projektet ställer höga krav, både på oss som elnätsägare och på våra entreprenörer som vi samarbetar med. Vi har arbetat hårt med att hitta de bästa lösningarna för att hantera en del ovanliga situationer, berättar Jan Ranström som är projektledare på Ellevio.

Tidplanen för projektet är att det ska vara klart och anslutet till elnätet under andra kvartalet 2016.

Projektet i Ljusdal är en del av den stora satsning på elnätet som Ellevio nu gör. Under de kommande åren ökar investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,6 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att öka kapaciteten och förnya elnätet i Stockholmsområdet och fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden. En viktig del är också utbyggnaden av elnätet för att kunna ta emot mer förnyelsebar elproduktion.

 ellevio.se/projekt visas många av de större projekt som avslutats, pågår eller planeras i Ellevio områden.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

 


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3 (20%), det kundägda företaget Folksam (17,5%) som erbjuder försäkringar och pensionssparande, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 (12,5%) och kanadensiska Borealis Infrastructure Management (50%) som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Rädda Barnen får Ellevios julgåva

$
0
0

Ellevios julgåva på 100 000 kronor går i år till Rädda Barnen och deras viktiga arbete för barn på flykt. Barn är särskilt utsatta och drabbas hårt när en katastrof inträffar.

– Ellevios medarbetare har valt att vår julgåva ska gå till Rädda Barnens katastroffond, som just nu riktar ett stort fokus på barn på flykt. Jag tror att de allra flesta kan hålla med oss om att Rädda Barnens arbete med att göra vardagen bättre för dessa barn är oerhört viktigt, och jag hoppas att vår gåva kan bidra till det arbetet, säger Ellevios vd Johan Lindehag.​

Som exempel räcker 100 000 kronor till:

  • 430 babypaket – en förälder på flykt får hygienartiklar som blöjor, tvål, salva och våtservetter som räcker i fyra dagar
  • 100 näringspaket – livsviktiga paket som innehåller näring för en dag för sju familjer
  • 10 skyddspaket – innehåller ett tält, en ficklampa, batterier och filtar/sovsäckar
  • 10 leklådor – en låda full med ritblock, pennor, böcker, pussel, brädspel, fotbollar och annat.

Om Ellevios julgåva
Istället för att ge julklappar och skicka fysiska julkort har Ellevio valt att ge en julgåva till en organisation. Ellevios medarbetare får rösta fram vilken organisation de vill att gåvan ska gå till och hela gåvan går till den organisation som får flest röster. I år blev det Rädda Barnen. Gåvan går till Rädda Barnens katastroffond, där ett stort fokus just nu riktas på arbetet med ”Barn på flykt”.

Läs mer om projektet Barn på flykt: https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/barn-pa-flykt/

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Jonatan Björck, pressansvarig 072-56 15 416


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3, det kundägda företaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare.

Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Ellevio ökar beredskapen för eventuella strömavbrott

$
0
0

Under storhelger är det extra känsligt att drabbas av strömavbrott, samtidigt kan det vara svårare att snabbt få tag på personal. Ellevio ökar därför grundberedskapen för eventuella strömavbrott under jul och nyår.

– Jul och nyår är en känslig tid för våra kunder att drabbas av strömavbrott. För att vara väl förberedda på eventuella driftstörningar utökar vi därför antalet personer i beredskap för att snabbt kunna åtgärda eventuella störningar i elleveransen. Vår driftcentral följer också som alltid noggrant väderprognoserna från SMHI och anpassar bemanningen efter behovet, säger Thomas Saubach, ansvarig för driften av Ellevios elnät.

SMHI har också varnat för blåsigt väder i stora delar av landet från juldagen och framåt. Vi har därför redan nu varslat både internt samt bland våra entreprenörer, så att vi vid behov har tillräckligt med resurser tillgängliga.

Aktuellt driftläge finns på vår hemsida ellevio.se/stromavbrott.

 

För mer information kontakta:

Ellevios presstjänst, telefon 020-20 20 60


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, AP3, det kundägda företaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden, AP1 och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss påFacebook eller Twitter.

Så jobbar vi när stormen kommer

$
0
0

Vinter kan innebära härliga dagar i soliga skidbackar, men det kan också innebära storm och mängder med blötsnö.

Att ansvara för elnät och leverans av el till drygt 900 000 kunder innebär att man måste ha koll på vädret. Storm och tung, blöt snö kan innebära störningar i elleveransen. Vi har lärt oss att det är ytterst viktigt att vara förberedda när hårt väder slår till, så vår driftcentral bevakar därför dagligen väderprognoserna. Om prognoserna talar om hårda vindar eller tung och blöt snö har vi en vältrimmad organisation som vi sätter igång för att snabbt kunna åtgärda strömavbrott.

Vad sker när vi får en varning om hårt väder?

Thomas Saubach, ansvarig för driften av Ellevios elnät berättar:

– Vi får ofta en förvarning några dagar i förväg genom vår bevakning via SMHI och då förvarnar vi våra entreprenörer så att de kan börja se över sina resurser och utrustning. När vi kommer närmare får vi mer tillförlitliga prognoser och bedömer då först hur hårt vädret kan komma att beröra vårt elnät. Det handlar om vindriktning, hur blött det är i marken och om det är tjäle i marken eller inte, dvs hur känsliga träden är för hårda vindar. Det här är också olika utmed kusten och inåt landet. Handlar varningen om snö spelar det också roll om träden hunnit fälla löven eller inte, hur mycket snö som kan fastna i träden och därmed tyngas ned över ledningarna.

– När den här bedömningen är gjord startar vår så kallade storstörningsorganisation som är en särskild störningsledning för att samordna och styra felavhjälpningen och information till våra kunder. Samtidigt avropar vi också resurser hos våra entreprenörer, det handlar om montörer, skogsmaskiner, helikoptrar som ska vara redo att sätta igång och jobba så snart fel börjar inträffa. Vi utökar också resurserna internt i driftcentralen, på kundservice och för information.

Information om strömavbrott

Långvariga strömavbrott är besvärliga och som kund vill man så klart veta när det ska vara åtgärdat. Vid omfattande störningar som vid storm är det en utmaning att sätta prognoser i början. Vi behöver först skapa oss en överblick av läget, hitta alla felställen och röja bort träd. Är det många fel gör vi en prioritering och börjar med de större ledningarna som ger ström till samhällen och många kunder, för att sedan fortsätta med fel på linjer med enstaka kunder. Det är också så att för att få ut ström till enskilda hus behöver den först gå genom de större ledningarna, vilket är ytterligare en förklaring till att vi lagar de större ledningarna först. Samtidigt har vi en dialog med berörd kommun om det finns områden som behöver prioriteras. Vi har många fältteam ute, så vi arbetar parallellt med flera lagningar.

Du har som kund möjlighet att få information om strömavbrott hos dig via sms i din mobiltelefon. Läs mer på ellevio.se/sms. Vi informerar också om läget i stort på Facebook och via lägesrapporter som vi skickar som pressmeddelanden till media och publicerar här på hemsidan. Lokalradion är en viktig kanal i lägen då det är omfattande och långvariga strömavbrott. P4:s lokala kanaler får våra lägesrapporter och vi har också löpande kontakt med dem. På ellevio.se/stromavbrott kan du se hur många kunder som är berörda och i vilka områden. Så snart vi har en prognos om när ett strömavbrott ska vara åtgärdat finns den också här. Vill du göra en felanmälan eller få prata med någon om ditt strömavbrott kan du ringa vår felanmälan/kundservice på telefon 020-44 11 00. Felanmälan är öppen dygnet runt, årets alla dagar.

Hur kan du förbereda dig?

Saker som är bra att ha hemma är
• Ficklampa och batterier
• Reservsäkringar
• Stearinljus och tändstickor
• Batteridriven radio eller bilradio
• Ved om det finns öppen spis eller eldstad i hemmet
• Dunkar att tappa upp vatten i
• Extrabatteri till mobiltelefonen

Om strömavbrottet håller i sig bör du:
• Undvika att öppna kyl och frys
• Stänga till rum som du inte använder
• Tappa upp vatten i hinkar, dunkar, petflaskor eller badkaret (både för dricksvatten och för att kunna spola i toaletten)
• Lyssna på information i lokalradion. Vi lämnar löpande information till lokalradiostationerna vid större störningar.

Ellevio har ökat beredskapen för stormen Staffan

$
0
0

Under juldagskvällen drar stormen Staffan in över södra Norrland och våra områden i Hälsingland och Gästrikland. Vi har därför ökat beredskapen för strömavbrott.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Hälsingland och Gästrikland med nordvästlig vind och upp till 25-29 m/s i byarna i den nordligaste delen av området, med start i kväll vid 21-22-tiden. Vinden avtar sedan under natten till lördagen. Det finns också en klass 1-varning för västkusten. Vi har som alltid extra beredskap under jul- och nyårshelgerna i alla våra elnätsområden, men med SMHIs varningar för Hälsingland och Gästrikland har vi under torsdagen och fredagen kallat in ytterligare personal i det området och etablerat vår storstörningsorganisation.

 Vi har gått upp ytterligare i beredskap för att vara på den säkra sidan vilket betyder utökad personalstyrka både i fält, i kundservice och i driftcentralen där vi övervakar och leder allt arbete. Vi fortsätter att följa SMHIs väderprognoser och anpassar vår störningsorganisation efter dessa, allt för att kunna avhjälpa eventuella fel så snabbt som möjligt och minimera avbrott för våra kunder, säger Thomas Saubach som är ansvarig för driften av Ellevios elnät.

Utöver extra personal i driftcentral och kundservice och extra montörer i fält, har vi också tillgång till helikopter som kan komma upp tidigt på lördagsmorgonen för att få en överblick över läget och som hjälper oss att prioritera fältarbetet i rätt ordning.

 Som det ser ut nu blir vindarna i södra Norrland som starkast från 21-22-tiden ikväll för att sedan avta under natten mot lördag. Det är ännu så länge svårt att veta exakt hur vädret kommer att påverka våra kunder. Ett normalt arbetssätt för vår storstörningsorganisation är att vi under natten, medan det fortfarande blåser, fokuserar på att få en överblick över situationen, sektionera om i elnätet för att minimera antalet avbrott och planera så att vi kan prioritera resurser som montörer, material och helikopter på rätt sätt tidigt imorgon bitti, säger Thomas Saubach.

För mer information:
Avbrottsinformation och aktuellt driftläge finns på vår hemsida: 
ellevio.se/stromavbrott
Kundservice, dygnet runt: 020-44 11 00
På  ellevio.se/sms kan man läsa mer om vår tjänst för strömavbrottsavisering via sms och e-post
Pressjour: 020-20 20 60

 



Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, det kundägda försäkrings- och pensionsföretaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebookeller Twitter.

Så jobbar vi när stormen kommer

$
0
0

Vinter kan innebära härliga dagar i soliga skidbackar, men det kan också innebära storm och mängder med blötsnö.

Att ansvara för elnät och leverans av el till drygt 900 000 kunder innebär att man måste ha koll på vädret. Storm och tung, blöt snö kan innebära störningar i elleveransen. Vi har lärt oss att det är ytterst viktigt att vara förberedda när hårt väder slår till, så vår driftcentral bevakar därför dagligen väderprognoserna. Om prognoserna talar om hårda vindar eller tung och blöt snö har vi en vältrimmad organisation som vi sätter igång för att snabbt kunna åtgärda strömavbrott.

Vad sker när vi får en varning om hårt väder?

Thomas Saubach, ansvarig för driften av Ellevios elnät berättar:

– Vi får ofta en förvarning några dagar i förväg genom vår bevakning via SMHI och då förvarnar vi våra entreprenörer så att de kan börja se över sina resurser och utrustning. När vi kommer närmare får vi mer tillförlitliga prognoser och bedömer då först hur hårt vädret kan komma att beröra vårt elnät. Det handlar om vindriktning, hur blött det är i marken och om det är tjäle i marken eller inte, dvs hur känsliga träden är för hårda vindar. Det här är också olika utmed kusten och inåt landet. Handlar varningen om snö spelar det också roll om träden hunnit fälla löven eller inte, hur mycket snö som kan fastna i träden och därmed tyngas ned över ledningarna.

– När den här bedömningen är gjord startar vår så kallade storstörningsorganisation som är en särskild störningsledning för att samordna och styra felavhjälpningen och information till våra kunder. Samtidigt avropar vi också resurser hos våra entreprenörer, det handlar om montörer, skogsmaskiner, helikoptrar som ska vara redo att sätta igång och jobba så snart fel börjar inträffa. Vi utökar också resurserna internt i driftcentralen, på kundtjänst och för information.

Information om strömavbrott

Långvariga strömavbrott är besvärliga och som kund vill man så klart veta när det ska vara åtgärdat. Vid omfattande störningar som vid storm är det en utmaning att sätta prognoser i början. Vi behöver först skapa oss en överblick av läget, hitta alla felställen och röja bort träd. Är det många fel gör vi en prioritering och börjar med de större ledningarna som ger ström till samhällen och många kunder, för att sedan fortsätta med fel på linjer med enstaka kunder. Det är också så att för att få ut ström till enskilda hus behöver den först gå genom de större ledningarna, vilket är ytterligare en förklaring till att vi lagar de större ledningarna först. Samtidigt har vi en dialog med berörd kommun om det finns områden som behöver prioriteras. Vi har många fältteam ute, så vi arbetar parallellt med flera lagningar.

Du har som kund möjlighet att få information om strömavbrott hos dig via sms i din mobiltelefon. Läs mer på ellevio.se/sms. Vi informerar också om läget i stort på Facebook och via lägesrapporter som vi skickar som pressmeddelanden till media och publicerar här på hemsidan. Lokalradion är en viktig kanal i lägen då det är omfattande och långvariga strömavbrott. P4:s lokala kanaler får våra lägesrapporter och vi har också löpande kontakt med dem. På ellevio.se/stromavbrott kan du se hur många kunder som är berörda och i vilka områden. Så snart vi har en prognos om när ett strömavbrott ska vara åtgärdat finns den också här. Vill du göra en felanmälan eller få prata med någon om ditt strömavbrott kan du ringa vår felanmälan/kundservice på telefon 020-44 11 00. Felanmälan är öppen dygnet runt, årets alla dagar.

Hur kan du förbereda dig?

Saker som är bra att ha hemma är
• Ficklampa och batterier
• Reservsäkringar
• Stearinljus och tändstickor
• Batteridriven radio eller bilradio
• Ved om det finns öppen spis eller eldstad i hemmet
• Dunkar att tappa upp vatten i
• Extrabatteri till mobiltelefonen

Om strömavbrottet håller i sig bör du:
• Undvika att öppna kyl och frys
• Stänga till rum som du inte använder
• Tappa upp vatten i hinkar, dunkar, petflaskor eller badkaret (både för dricksvatten och för att kunna spola i toaletten)
• Lyssna på information i lokalradion. Vi lämnar löpande information till lokalradiostationerna vid större störningar.


Ellevios kunder klarade sig lindrigt undan stormen Staffan

$
0
0

Redan på tisdagen varnade SMHI att det skulle bli blåsigt under julhelgen. En klass 2-varning utfärdades inför juldagen då det skulle bli mycket besvärligt väder med risk för stormstyrka i Ellevios nätområden i Gävleborgs län. Under juldagen skärptes varningen och SMHI prognosticerade 25-29 m/s i stormbyarna i den norra delen av området. Stormen fick namnet Staffan. Ellevio som ändå alltid har en ökad beredskap inför storhelger som jul och nyår började tidigt på julafton sätta ytterligare resurser i beredskap, för att vara på den säkra sidan.

 Enligt SMHIs varning skulle vindarna gå på samma sätt som under julstormen för fyra år sedan, Dagmar. Dessutom har det varit för varmt för att vi ska ha någon tjäle i marken så trädrötterna har inte ordentligt fäste. Vi beslutade att öka beredskapen samt etablera vår storstörningsorganisation för att vara redo att möta stormen, förklarar Thomas Saubach som är ansvarig för driften av Ellevios elnät.

Stormen kulminerade på juldagskvällen men Ellevios elnät och kunder påverkades lindrigt.

 Stormbyarna blev förmodligen inte fullt så kraftiga som SMHI varnat för och våra kunder drabbades i mindre utsträckning än vi befarat. Vi hade cirka 500 kunder utan ström som mest. Under natten kunde vi sektionera om så att de flesta hade elen tillbaka och de sista felen åtgärdades i morse, berättar Thomas Saubach. – Som driftansvarig kan jag också konstatera att de satsningar vi har gjort i elnätet sedan stormen Gudrun för 11 år sedan har givit resultat och att det elnät jag driftar idag håller för större påfrestningar från väder och vind. Med den insikten känns det riktigt bra att vi nu som nytt företag lägger ännu större resurser på att förbättra elnäten. Om vi tittar tio år framåt i tiden så kommer långt färre kunder att behöva drabbas av strömavbrott som beror på vind, konstaterar Thomas Saubach.

Under de kommande åren ökar vi investeringarna rejält, från dagens nivå på cirka 1,6 miljarder per år upp till cirka 3 miljarder kronor per år. Satsningarna handlar framför allt om att öka kapaciteten och förnya elnätet i städerna och fortsätta vädersäkra nätet på landsbygden, det vill säga gräva ner och isolera elledningar så att de inte ska påverkas av väder. Läs mer om våra satsningar i elnätet på ellevio.se/projekt. För mer information, kontakta gärna Ellevios pressjour, 020-20 20 60


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, det kundägda försäkrings- och pensionsföretaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebookeller Twitter.

Norra Djurgårdsstaden prisat i Paris

$
0
0

Projektet Norra Djurgårdsstaden, som Ellevio är en del av, fick nyligen ta emot en fin utmärkelse. Priset ”Best sustainable urban development project” delades ut i samband med klimattoppmötet i Paris, COP21.

I Stockholm växer det nu fram en ny stadsdel som heter Norra Djurgårdsstaden. Förutom att det ska vara ett trevligt ställe att bo och jobba på, så ska det också vara en av världens trevligaste platser för planeten. Stockholm stad har bestämt att Norra Djurgårdsstaden ska vara ett centrum för utveckling av svensk miljöteknik, i allt från hur man bygger bostäder till hur man skapar smarta lösningar för kommunikation och energianvändning. Och stadsdelen har fått tuffa mål – 2020 ska de som bor där bara släppa ut 1,5 ton koldioxid per person, idag släpper varje svensk ut 4,5 ton. Och 2030 ska Norra Djurgårdsstaden vara helt fossilfri.

Projektet forskar bland annat på hur man bygger världens smartaste elnät. Ett elnät som gör det enklare att använda energi från väderberoende produktion som solkraft och vindkraft. Som lär sig hur vi som använder elen faktiskt beter oss. Som styr och anpassar produktion, distribution och förbrukning på ett smart sätt. Och som kan utnyttja all information som finns i nätet för att känna av och göra underhåll när det behövs, och inte i onödan.

Vi på Ellevio har byggt nya smarta nätstationer som levererar trygg el till husen i området och som också gör det möjligt att utnyttja ny teknik för att styra och kontrollera elanvändningen. En av stationerna var nominerad till flera byggnadspriser tidigare i år (länk).

Snart går det vågor i Ellevios elnät

$
0
0

I mitten av december skrevs historia på västkusten. Ett undervattensställverk, det första i världen, anslöts till Ellevios elnät. Inom kort kommer den nya vågkraftsparken utanför Sotenäs att börja producera el.

Sotenäs vågkraftspark är finansierad av Fortum, Energimyndigheten och Seabased. Parken kommer vara ansluten till och leverera sin el ut på Ellevios elnät.

Det första steget i vågkraftsparken kan på årlig basis leverera el motsvarande drygt 800 bostäders behov av hushållsel. Parken ska utvärderas efter en testperiod.

Film från Fortumhttp://youtu.be/jKNJFfsqPf4

Norra Djurgårdsstaden prisat i Paris

$
0
0

Projektet Norra Djurgårdsstaden, som Ellevio är en del av, fick nyligen ta emot en fin utmärkelse. Priset ”Best sustainable urban development project” delades ut i samband med klimattoppmötet i Paris, COP21.

I Stockholm växer det nu fram en ny stadsdel som heter Norra Djurgårdsstaden. Förutom att det ska vara ett trevligt ställe att bo och jobba på, så ska det också vara en av världens trevligaste platser för planeten. Stockholm stad har bestämt att Norra Djurgårdsstaden ska vara ett centrum för utveckling av svensk miljöteknik, i allt från hur man bygger bostäder till hur man skapar smarta lösningar för kommunikation och energianvändning. Och stadsdelen har fått tuffa mål – 2020 ska de som bor där bara släppa ut 1,5 ton koldioxid per person, idag släpper varje svensk ut 4,5 ton. Och 2030 ska Norra Djurgårdsstaden vara helt fossilfri.

Projektet forskar bland annat på hur man bygger världens smartaste elnät. Ett elnät som gör det enklare att använda energi från väderberoende produktion som solkraft och vindkraft. Som lär sig hur vi som använder elen faktiskt beter oss. Som styr och anpassar produktion, distribution och förbrukning på ett smart sätt. Och som kan utnyttja all information som finns i nätet för att känna av och göra underhåll när det behövs, och inte i onödan.

Vi på Ellevio har byggt nya smarta nätstationer som levererar trygg el till husen i området och som också gör det möjligt att utnyttja ny teknik för att styra och kontrollera elanvändningen. En av stationerna var nominerad till flera byggnadspriser tidigare i år (länk).

Historisk miljardsatsning av Ellevio i Värmland

$
0
0

Elnätsföretaget Ellevio inleder nu sin största satsning någonsin på elnätet i Värmland. Fram till 2019 investerar företaget cirka 1 miljard på att vädersäkra, modernisera och öka kapaciteten i de värmländska näten.
– Vi tar ansvar för att dagens, morgondagens och framtidens värmlänningar har en trygg elförsörjning, säger Anders Öberg, ansvarig för lokalnätet på landsbygden.

Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Värmland handlar det om projekt för cirka 1 miljard. Ellevio har 105 000 kunder i Värmland, varav merparten bor utanför de större tätorterna. Det är relativt långt mellan kunderna och på många ställen är elnätet exponerat när det blåser hårt. Därför kommer vi nu öka takten rejält för att vädersäkra elnätet.

– Det är en väldigt spännande resa vi har framför oss. Nu bygger vi framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i Värmland kan ha ett tryggt elnät även framöver, säger Ellevios Anders Öberg.

– Jag kan se att de satsningar vi har gjort sedan stormen Gudrun för elva år sedan har gett resultat, stora delar av vårt elnät klarar av mycket hårdare väder idag än det gjorde då. Men vi är långt ifrån klara. Med de satsningar vi nu gör kommer än färre kunder att behöva drabbas av strömavbrott.

– Alla har rätt till ett bra elnät, oavsett var i landet du bor, säger Anders Öberg.

En viktig del av satsningen är också Ellevios roll som arbetsgivare och sysselsättare.

– Vi är ungefär 150 anställda i Värmland idag, men under den kommande fyraårsperioden kommer vi sysselsätta totalt ungefär det dubbla, när vi räknar våra entreprenörer och deras underentreprenörer. Vi är en viktig del av det värmländska näringslivet, säger Anders Öberg.

I satsningen ingår bland annat att:

  • Byta ut delar av det regionnät som fungerar som en stor pulsåder och förser Värmland med el. Just nu förbereder vi för att bygga om en stor ledning mellan Munkfors och Kil. En annan stor ledning som ska byggas om är den mellan Forshult och Filipstad. Regionnätet är också viktigt för att kunna fortsätta utbyggnaden av vindkraft i elnäten.
  • Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Bland annat har vi ett jätteprojekt i Kil på cirka 100 miljoner och lite mindre projekt på 20-30 miljoner i Brattmon, Skattkärr och Karlskoga.
  • Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Som exempel kan nämnas stora projekt i:
    – Kållerud och Odenstad-Björnöfjället, väster om Grums
    – Häljeboda-Ladåsen och Tvällen, nordost om Charlottenberg
    – Letafors och Lillberget-Bjurberget & Kindsjön, väster om Sysslebäck
    – Lillskogshöjden-Hanstorp, ett par mil norr om Torsby.

För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416
Anders Öberg, ansvarig för lokalnätet på landsbygden, 072-52 58 260


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt drygt 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, pensions- och försäkringsbolaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.

Investeringar en förutsättning för ett fungerande elnät

$
0
0

Vi ansvarar för en infrastruktur som fyller en grundläggande funktion i vårt samhälle. Vi har länge varit och kommer att fortsätta att vara en viktig del i utvecklingen av Sverige. För att vi ska kunna bibehålla och förbättra leveranssäkerheten i eldistributionen behövs löpande investeringar till ett mer hållbart samhälle med mer förnyelsebar elproduktion.

Stormen Gudrun för elva år sedan innebar stora skador på de svenska elnäten och gjorde att hundratusentals kunder blev utan el. Detta ledde till att kraven på elnätsföretagen att investera i elnäten på landsbygden skärptes. Därför inledde vi 2005 en stor satsning för att säkra våra elnät mot väder och vind. Mellan 2005-2014 investerade vi ca 12,5 miljarder kronor i våra elnät. Det har gett resultat. I dag blir långt färre kunder drabbade av avbrott när stormar drar in.

Men vi är inte klara. Arbetet fortsätter. Hösten 2015 lanserade vi den kanske största satsningen i vårt företags historia: mellan 2016-2019 ska vi investera 9 miljarder kronor i förbättringar för våra kunder. Det handlar om fortsatt vädersäkring på landsbygden och om förnyelse och kapacitetsförstärkning i det växande Stockholm. Vårt mål är att våra kunder ska ha en avbrottsfri elleverans, både i dag och i framtiden.

I en nyligen släppt rapport om elnätspriser kommenterar Villaägarnas Riksförbund en del områden som är viktiga för den elnätsreglering som styr oss som företag, och som vi gärna ger vår syn på.

Energimarknadsinspektionen bestämmer våra intäkter och granskar oss

Vart fjärde år lämnar alla Sveriges elnätsföretag in sina planer till den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen. I dessa planer berättar elnätsföretagen vilka behov som finns i elnäten, hur mycket investeringar och underhåll som krävs, och vilka kostnader som finns för kundservice, övervakning av elnäten etc. Ei granskar planerna, och beslutar om vilka intäkter företagen får ta ut. När fyraårsperioden sedan är slut granskar Ei elnätsföretagen igen, för att se om de har hållit sig till sina planer. Vägledande är att vi ska ha säkra elnät i Sverige, till en rimlig kostnad för kunden.

Priset påverkas av var man bor

Att elnätsavgifterna skiljer sig åt beror på att det råder olika förutsättningar mellan olika områden och olika elnätsägare. Sverige är indelat i ett antal olika elnätsområden. Varje område ser olika ut och varje område ska bära sina egna kostnader. Det betyder att våra kunder betalar väldigt olika, beroende på om de bor i Västra Svealand  där relativt få människor ska dela på kostnaden, eller i Stockholm där det är enormt många fler. Det innebär att kostnaden blir väldigt olika.

Det antal meter ledning varje kund ska betala för är den främsta orsaken till att avgifterna skiljer sig åt. Men det finns även andra kostnader, t ex priser för överliggande elnät, det vill säga det nät som tar elen fram till lokalnätet där kunden bor, hur mycket underhåll som görs i området osv. Antal meter ledning per kund är dock den absolut största förklaringen till kundens nätkostnad.  Typ av ägare påverkar självklart en del. Alla ägare sätter olika krav på avkastning, och en kommun eller ideell förening kan ha lägre krav.

Intäkter ska täcka utgifter

Trots att elnätsbolagen granskas regelbundet av myndigheten menar Villaägarna i sin rapport att prisökningarna inte borde vara så höga som de varit, eftersom ökade investeringar enligt dem inte kan förklara prisökningarna.

Villaägarnas räkneexempel kring investeringar utgår från nuvarande reglermodell, det vill säga den som trädde ikraft den 1 januari 2016. Siffrorna över investeringar i rapporten däremot handlar om perioden fram till 2015 då branschen hade en reglermodell som fungerade på ett helt annorlunda sätt än idag. Investeringar och prisförändringar under perioden 2010-2015 kan alltså inte förklaras av räkneexemplet. När det gäller nuvarande regleringsperiod ökar våra investeringar i mycket större utsträckning än i det exemplet som finns i rapporten. Det innebär i sin tur att vår intäktsram ökar mer än vad Villaägarna utgår ifrån.

Investeringar för ett pålitligt elnät är bland det viktigaste vi gör. Nu ökar vi investeringstakten väsentligt. Vi fortsätter vädersäkra på landsbygden och vi förnyar och förstärker stockholmsnäten. En del av investeringarna var planerade att göras under perioden 2012-2015 men på grund av oklarheterna i dåvarande regleringsmodell avvaktade vi. Dessa ska nu också göras de kommande fyra åren vilket betyder att vi kommer att tredubbla våra årliga investeringar från 2013 till 2019.

Den svenska kalkylräntan

Den föreslagna kalkylräntan är framräknad på tio år. Vi planerar vår verksamhet och bygger vårt elnät med en tidshorisont på 40-50 år. Det blir naturligtvis skevt. Vi måste kunna räkna på en ränta som motsvarar investeringshorisonten.

Vi menar att räntan ska vara långsiktig och att det ska finnas en fast metod som man förhåller oss till. Vi kommer att förhålla oss till den räntan det blir, när den väl blir fastställd.

Konsumentprisindex som relevant jämförelse

Konsumentprisindex är inte ett särskilt relevant index att jämföra med. Våra priser drivs inte av konsumentprisindex utan snarare av till exempel byggnadsprisindex, som har ökat med 21 procent sedan 2008. Våra investeringar går i cykler och fördelas inte jämnt över åren. Vi gick upp i investeringar efter stormen Gudrun 2005, och har ända sedan dess satsat på vädersäkring av våra landsbygdsnät. Vi hade en stor puckel 2008-2009 då vi installerade nya elmätare till alla våra kunder. Och nu kommer en större puckel än någonsin tidigare då vi förnyar stockholmsnäten och fortsätter vädersäkringen.

David Bjurhall, ansvarig för regleringsfrågor på Ellevio

För mer information, kontakta gärna: Jonatan Björk, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416

Historisk storsatsning av Ellevio i Skaraborg

$
0
0

Elnätsföretaget Ellevio gör nu sin största satsning någonsin på elnätet i Skaraborg. Fram till 2019 satsar företaget minst 500 miljoner på att modernisera och minska antalet strömavbrott för kunderna i området.
– Vi tar ansvar för att dagens, morgondagens och framtidens skaraborgare har en trygg elförsörjning, säger elnätschefen Anders Öberg.

Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Skaraborg handlar det om projekt för cirka 500 miljoner som ska genomföras. Totalt har vi ca 27 000 kunder i området – vilket innebär att vi kommer investera drygt 4 500 kronor per kund och år.

– Det är en väldigt spännande resa vi har framför oss. Nu bygger vi framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i Skaraborg kan ha ett tryggt elnät även i framtiden, säger Ellevios elnätschef Anders Öberg.

– De här satsningarna kommer verkligen göra skillnad för våra kunder och både minska antalet strömavbrott och längden på de avbrott som uppstår, fortsätter Öberg.

I satsningen ingår bland annat att:

  • Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Mycket ny teknik kommer installeras, som ger driftpersonalen helt nya möjligheter att styra och kontrollera nätet från distans. I planen finns bland andra stationer i Hova, Horn (Skövde), Halna (Töreboda) och Käckestad (Mariestad), och därefter fortsätter vi med totalt cirka 10 ytterligare stationer. Totalt handlar det om investeringar på cirka 300 miljoner kronor.
  • Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Som exempel kan nämnas större projekt i Lugnås, söder om Mariestad där vi bygger om nätet för cirka 10,5 miljoner och satsningar på cirka 22 miljoner för att vädersäkra elnäten i Gullspång och Norra Råda. I båda projekten samförlägger vi också fiber tillsammans med lokala och kommunala fiberaktörer. Totalt planerar vi vädersäkringsprojekt för över 200 miljoner kronor under perioden.

    – I och med våra satsningar är vi också en viktig uppdragsgivare i regionen. Även om vi inte har något eget lokalkontor så räknar vi med att sysselsätta cirka 50 personer på årsbasis hos våra entreprenörer i regionen, avslutar Anders Öberg.


 

 


Bifogade filer

Pressmeddelande som PDF


För ytterligare frågor kontakta gärna:
Jonatan Björck, pressansvarig Ellevio, 072-56 15 416


Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder till Hälsingland i norr och från Smögen i väster till Stockholm i öster. Vi satsar miljarder för att vädersäkra elnätet på landsbygden och förstärka och förnya elnätet i städerna. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 2000 personer runt om i landet. Ellevio, som har sitt säte i Stockholm, ägs av den allmänna pensionsfonden Tredje AP-fonden, pensions- och försäkringsbolaget Folksam, den allmänna pensionsfonden Första AP-fonden och kanadensiska Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Läs mer om oss på ellevio.se eller följ oss på Facebook eller Twitter.


Storsatsning på elnätet i Munkedal

$
0
0

Med flera stora projekt gör Ellevio nu en jättesatsning på elnätet i Munkedal. Totalt handlar det om cirka 100 kilometer elnät som byggs om för framtiden.

Mycket av elnätet vi har i Sverige idag är byggt på 1960- och 70-talen. Munkedal är inget undantag. Även om utrustningen fortfarande fungerar bra har den nu nått pensionsåldern. Ellevio genomför under 2017 fyra stora projekt för att modernisera och förbättra elnätet i kommunen. El är en förutsättning för så mycket och i takt med att samhället blir alltmer digitaliserat, blir också leveranssäker el allt viktigare.Totalt handlar det om satsningar på drygt 40 miljoner kronor för att förbättra elnätet för cirka 1 150 hushåll och företag.

Ove Levein, områdesansvarig på Ellevio berättar om de olika projekten:

  1. Dingle-Bärfendal
    - Vi river äldre luftledningar och ersätter med kablar som vi gräver ner i marken. Totalt är det cirka 50 kilometer ledningar som vi gräver ner. Vi sätter också upp ett 40-tal nya nätstationer. Totalt är det cirka 400 kunder som får ett bättre elnät.
    Kostnad: cirka 15 miljoner.
     
  2. ​Dingle-Tegen
    - Det här projektet räknar vi med att dra igång under slutet av sommaren och hösten. Vi bygger om elnätet som är från början av 1970-talet för ett 100-tal kunder. Totalt gräver vi ner cirka 15 kilometer ledningar och bygger ett tiotal nya nätstationer.
    Kostnad: cirka 5 miljoner.
     
  3. Munkedals tätort
    - Cirka 500 kunder i utkanten av tätorten får ett modernt elnät när vi gräver ner gamla luftledningar och byter ut ett 30-tal nätstationer. Vi räknar med att komma igång med arbetet i fält under våren.
    Kostnad: cirka 15 miljoner.
     
  4. Kleva-Hensebacka
    - Även här handlar det om att vi gräver ner elnätet för att det ska stå emot väder och vind mycket bättre. Vi gräver ner cirka 10 kilometer ledningar och sätter upp 14 nya nätstationer. Cirka 150 kunder påverkas.
    Kostnad: cirka 5,5 miljoner.

- Det känns jättebra att vi tar ett rejält grepp om elnätet i kommunen. När vi är klara med våra projekt i Munkedal har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan fortsätta få en trygg elleverans.

- Insatserna vi gör innebär att elnätet blir mindre känsligt för väder och stationerna som vi sätter upp är moderna och smarta. Det gör att vi kan hitta eventuella fel snabbare, berättar Ove Levein, områdesansvarig på Ellevio.

Projekten i Munkedal ingår i Ellevios satsning på elnäten längst västkusten. Under 2016-2019 investerar Ellevio cirka 1,3 miljarder kronor i området på att bygga framtidens elnät. På ellevio.se/projekt kan man läsa mer om våra avslutade, pågående och kommande projekt runt om i landet.

Storsatsning på elnätet i Munkedal

$
0
0

Med flera stora projekt gör Ellevio nu en jättesatsning på elnätet i Munkedal. Totalt handlar det om cirka 100 kilometer elnät som byggs om för framtiden.

Mycket av elnätet vi har i Sverige idag är byggt på 1960- och 70-talen. Munkedal är inget undantag. Även om utrustningen fortfarande fungerar bra har den nu nått pensionsåldern. Ellevio genomför under 2017 fyra stora projekt för att modernisera och förbättra elnätet i kommunen. El är en förutsättning för så mycket och i takt med att samhället blir alltmer digitaliserat, blir också leveranssäker el allt viktigare.Totalt handlar det om satsningar på drygt 40 miljoner kronor för att förbättra elnätet för cirka 1 150 hushåll och företag.

Ove Levein, områdesansvarig på Ellevio berättar om de olika projekten:

  1. Dingle-Bärfendal
    - Vi river äldre luftledningar och ersätter med kablar som vi gräver ner i marken. Totalt är det cirka 50 kilometer ledningar som vi gräver ner. Vi sätter också upp ett 40-tal nya nätstationer. Totalt är det cirka 400 kunder som får ett bättre elnät.
    Kostnad: cirka 15 miljoner.
     
  2. ​Dingle-Tegen
    - Det här projektet räknar vi med att dra igång under slutet av sommaren och hösten. Vi bygger om elnätet som är från början av 1970-talet för ett 100-tal kunder. Totalt gräver vi ner cirka 15 kilometer ledningar och bygger ett tiotal nya nätstationer.
    Kostnad: cirka 5 miljoner.
     
  3. Munkedals tätort
    - Cirka 500 kunder i utkanten av tätorten får ett modernt elnät när vi gräver ner gamla luftledningar och byter ut ett 30-tal nätstationer. Vi räknar med att komma igång med arbetet i fält under våren.
    Kostnad: cirka 15 miljoner.
     
  4. Kleva-Hensebacka
    - Även här handlar det om att vi gräver ner elnätet för att det ska stå emot väder och vind mycket bättre. Vi gräver ner cirka 10 kilometer ledningar och sätter upp 14 nya nätstationer. Cirka 150 kunder påverkas.
    Kostnad: cirka 5,5 miljoner.

- Det känns jättebra att vi tar ett rejält grepp om elnätet i kommunen. När vi är klara med våra projekt i Munkedal har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan fortsätta få en trygg elleverans.

- Insatserna vi gör innebär att elnätet blir mindre känsligt för väder och stationerna som vi sätter upp är moderna och smarta. Det gör att vi kan hitta eventuella fel snabbare, berättar Ove Levein, områdesansvarig på Ellevio.

Projekten i Munkedal ingår i Ellevios satsning på elnäten längst västkusten. Under 2016-2019 investerar Ellevio cirka 1,3 miljarder kronor i området på att bygga framtidens elnät. På ellevio.se/projekt kan man läsa mer om våra avslutade, pågående och kommande projekt runt om i landet.

Stockholm nytt centrum för nästa generations hållbara datahallar

$
0
0

I dag lanseras Stockholm Data Parks. Målet är att locka storskaliga datahallsinvesteringar och göra Stockholm till framtidens centrum för en hållbar datahallsindustri, där hallarnas spillvärme återvinns i fjärrvärmenätet.

Stockholm Data Parks är ett samarbete mellan Ellevio, Stockholms Stad, Fortum Värme, Stokab och Stockholm Business Region och konceptet lanseras officiellt idag, 24 januari. 

Stockholm har flera fördelar som etableringsort för nya datahallar. Dels tillgången till billig och förnybar el, dels möjligheten att återvinna - och få betalt för - den överskottsvärme som datahallen genererar. Dessutom erbjuder Stockholm Data Parks mark att etablera sig på, främst i Kista/Akalla, med färdiga anslutningar till elnät, fjärrvärme- och kylanät samt fibernät – komponenter som är nödvändiga för framgångsrika datahallsetableringar. Fler möjliga etableringsområden förutom Kista/Akalla tillkommer i ett senare skede. 

- Det här är ett spännande projekt som kan sätta Stockholm på kartan på ett helt nytt sätt. Vi investerar cirka 5 miljarder i elnäten i Stockholmsområdet under 2016-2019 för att trygga elförsörjningen i huvudstadsregionen på både kort och lång sikt. I det här samarbetsprojektet är en säker och avbrottsfri elförsörjning en grundförutsättning, som gör det möjligt för datahallar att etablera sig, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

När Stockholm Data Parks är fullt utbyggt, kommer värmeåtervinningen från datahallarna att stå för ett betydande tillskott av värme till Stockholm och därmed vara ett viktigt bidrag i stadens ambition att vara helt fossilfri senast 2040.  

- Hittills har datahallsetableringar inte haft centralt fokus på miljön. Det vill vi ändra på. Mot bakgrund av de uppenbara synergierna mellan värmeåtervinning från datahallarna och stadens miljömål att vara helt fossilfria 2040, är jag fast besluten att göra Stockholm till ett framtida centrum för hållbara datahallar, säger Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd. 

- Med en marknad på 80 miljoner människor, som täcker alla de större städerna i norra Europa, de baltiska staterna och västra Ryssland inom en räckvidd på 30 millisekunder, är Stockholm en ideal plats för molnaktörer och datahallsföretag, säger Göran Långsved, ordförande i Fortum Värmes styrelse.

Samarbetet Stockholm Data Parks ska fram till 2026 möjliggöra att det kan byggas datahallar i Stockholmsområdet med en total bruttoarea om cirka 300 000 kvadratmeter.

Om Stockholm Data Parks

Stockholm Data Parks har som mål att främja datahallsetableringar med värmeåtervinning motsvarande tio procent av Stockholms värmebehov.

Ellevio ersätter luftledningarna i Hägersten med modern kabel

$
0
0

Cirka 30 000 kunder i Hägersten och Mälarhöjden får nu ett framtidssäkrat elnät. Ellevio satsar runt 100 miljoner kronor på att gräva ner drygt 20 kilometer ledningar.

Mycket av elnätet vi har i Sverige idag är byggt på 1960- och 70-talen. Hägersten och Mälarhöjden är inget undantag. Även om utrustningen fortfarande fungerar bra har den nu nått pensionsåldern. Ellevio genomför under 2017 och 2018 flera stora projekt för att modernisera och förbättra elnätet i området. Det handlar om att ersätta befintliga luftledningar  med kablar som är nergrävda i marken. Totalt handlar det om satsningar på cirka 100 miljoner kronor för att förbättra elnätet för cirka 30 000 hushåll och företag.

John Kilpi, områdesansvarig på Ellevio, berättar om projektet:

- Det känns jättebra att vi tar ett rejält grepp om elnätet i området. När vi är klara med projekten i området har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan fortsätta få en trygg elleverans. Jag tror också många kunder blir nöjda att få bort luftledningen som går in i deras hus, säger Kilpi.

Projektet är indelat i sju olika etapper. Arbetet i fält startar under februari och helt klart ska det vara under hösten 2018. Mer information om tidplan för respektive område kommer finnas på ellevio.se/hagersten. Entreprenör i projektet är Infratek.

Projekten i Hägersten ingår i Ellevios satsning på elnäten i Stockholmsområdet. Under 2016-2019 investerar Ellevio cirka 5 miljarder kronor på att bygga framtidens elnät. På ellevio.se/projekt kan man läsa mer om våra avslutade, pågående och kommande projekt i Stockholm och runt om i landet.

Ellevio bygger om för avbrottsdrabbade kunder i Laxå

$
0
0

På flera håll i Laxå kommun har kunder varit drabbade av långa strömavbrott. Nu gör Ellevio en satsning på 20 miljoner för att bygga bort problemen. Totalt handlar det om cirka 70 kilometer ledningar som byggs om för framtiden.

Mycket av elnätet vi har i Sverige idag är byggt på 1960- och 70-talen. Laxå är inget undantag. Utrustningen når pensionsåldern och behöver bytas ut. Ellevio genomför under 2017 tre större projekt för att modernisera och förbättra elnätet i kommunen. Befintliga luftledningar ersätts med kablar som är nergrävda i marken och därmed minskar risken för strömavbrott. Totalt handlar det om satsningar på 20 miljoner kronor för att förbättra elnätet för cirka 500 hushåll och företag. 

Ove Levein, områdesansvarig på Ellevio, berättar om projekten:

- Vi bygger dels om ledningen som går mellan Åboholm och Stenjötorp och även runt Samfallet. Det största projektet är i södra Laxå, ner mot Röfors och öster om tätorten mot Hökaberg. Där handlar det om totalt cirka 40 kilometer kablar som grävs ner och cirka 20 nya nätstationer.

- Det känns jättebra att vi tar ett rejält grepp om elnätet i området. Ett väl fungerande elnät är en förutsättning för så mycket i samhället. När vi är klara med projekten i området har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan fortsätta få en trygg elleverans under lång tid framöver, säger Ove Levein.

Arbetet kring Laxå tätort drar igång i april och pågår under resten av året. De två andra projekten startade innan jul och kommer pågå under våren. Entreprenörer i projekten är Linjemontage respektive Lindholms.

Projekten i Laxå ingår i Ellevios satsning på elnäten i alla sina områden. Under 2016-2019 investerar Ellevio cirka 500 miljoner kronor på att bygga framtidens elnät i Skaraborg och Närke. På ellevio.se/projekt  kan man läsa mer om våra avslutade, pågående och kommande projekt runt om i landet.

Viewing all 1075 articles
Browse latest View live