Ellevio testar nu avancerad mätteknik för att kunna överföra mer el i näten. Det här skapar möjligheter att få in mer förnybar energi i elsystemet och ökar också tryggheten i elöverföringen.
Behovet av överföring av el ökar. Inte minst handlar det om att kunna ansluta och överföra el som produceras av vindkraft, det är här tillväxten av ny elproduktion är överlägset störst och med det följer ett ökat behov av elnät. Den gängse lösningen är att bygga nytt elnät för att kunna överföra mer el, men det finns också andra sätt.
– Det finns outnyttjad kapacitet i våra ledningar i dag. Genom att använda avancerad mätteknik får vi fram en massa information om ledningen och kan därigenom avgöra hur mycket av ledningen som inte utnyttjas och kan då öka överföringen av el i ledningen, säger Erik Lejerskog, teknisk specialist på Ellevio.
Flera faktorer spelar in
Tekniken som Ellevio nu testar i ett pilotprojekt kallas dynamisk belastbarhet. Genom mätinstrument som placeras både på och intill ledningen tar man reda på en rad olika faktorer som påverkar ledningens egenskaper och överföringsmöjligheter. Det handlar om väderförhållanden som vindstyrka, temperaturer och solens strålning – men också om hur högt ledningen hänger från marken, om det är några vibrationer eller om ledningen är töjd på något sätt. All data som samlas in ger svaret på hur ledningen utnyttjas just där och då och det går också att dra slutsatser om hur mycket ledningen utnyttjas generellt. Finns det mer utrymme i ledningen kan överföringen öka.
– Att bygga en ny ledning kräver stora investeringar och tar lång tid. Det här är en teknik som vi snabbt kan få på plats och effektivt öka överföringen. Vi har många vindkraftsoperatörer som vill ansluta sig till vårt nät, så tekniken är viktig för att öka den förnybara energin i elsystemet, säger Erik Lejerskog.
Den ledningen därEllevio testar tekniken på handlar om just detta. Ledningen går mellan Glava och Värmskog i Värmland och här vill många ansluta vindkraft till nätet. Den här ledningen är också viktig för exporten och importen till Norge. Tekniken höjer leveranssäkerheten i nätet generellt.
Testprojektet pågår, men redan nu finns indikationer på att kapaciteten i den aktuella ledningen kan öka med ungefär 20 procent under vinterperioden.
Verktyg för kapacitetsbrist
– Hur Ellevio kommer att använda tekniken får utvärderingen visa, men jag tror absolut att det här blir en viktig del av hur vi i framtiden använder våra elnät på ett mer effektivt och optimalt sätt. All information och data vi kan få om vårt nät gör att vi kan fatta bättre beslut och höja leveranssäkerheten för kunderna.
– Jag ser också en större potential; motsvarande teknik skulle kunna användas för att samla in mer data i kablar och då blir det ett verktyg för att till exempel hantera kapacitetsbristen i Stockholm, säger Erik Lejerskog.
Ellevios Vision 2030
- Ellevios Vision 2030 innebär att elavbrotten ska bli hälften så många och hälften så långa.
- För att nå målet gäller det att förutspå fel i förväg och när elavbrott ändå inträffar informera ännu bättre och åtgärda felen snabbare.
- Det handlar om att gå från ett i många delar manuellt arbetssätt till ett system med ökad automatisering och ett viktigt verktyg är digitalisering.
Det här var tredje delen av tre som handlar om Ellevios vision om färre och kortare elavbrott. Här kan du läsa tidigare artiklar:
Del 1: https://kundnyheter.ellevio.se/ellevios-mal-halvera-avbrottstiden-for-kunden/