Utredningen om hur tillståndsprocessen för att få bygga och driva elledningar ska effektiviseras föreslår flera förenklingar som är bra, men tyvärr räcker inte utredningen ända fram. Det menar Ellevio.
Under de senaste åren har branschorganisationer, elnätsföretag, myndigheter och politiker på olika nivåer varnat för risken med allvarliga konsekvenser för samhället om elnätskapaciteten inte byggs ut i snabb takt. Många har pekat på behovet av snabbare tillståndsprocesser. I dagsläget kan det ta ett decennium att att bygga en ny stam- eller regionnätsledning där cirka ett till två år av tiden utgörs av byggnation.
Förra året tillsatte därför regeringen en utredning som fick i uppdrag att se över dagens regler för att få tillstånd att bygga och driva elledningar, så kallad nätkoncession. Regeringen utsåg Elisabet Falemo till särskild utredare och nyligen överlämnades betänkandet till energiminister Anders Ygeman (S).
Förslagen inte tillräckliga
– Utredningen föreslår flera bra steg som förenklar och moderniserar koncessionsprövningen. Dock tror vi att den tyvärr inte kommer att korta tillståndsprocessen i tillräcklig utsträckning, säger Bengt Johansson, elnätschef på Ellevio och som också har medverkat i en expertgrupp för utredningen.
Ellevio menar att utredningen kommer en bit på vägen, men att det kommer att krävas större förändringar för att påtagligt förkorta tillståndsprocesserna. Bland annat vill Ellevio se över möjligheterna att effektivisera domstolsprocessen till exempel genom att göra det möjligt att ge samhällskritiska ärenden förtur eller att begränsa antalet tillfällen för yttrande. Andra idéer är att effektivisera Energimarknadsinspektionens (Ei) handläggningstid och att också utreda om Ei i vissa fall skulle kunna hantera markfrågor som idag åligger Lantmäteriet
Möjlig tidsvinst för Svenska kraftnät
Svenska kraftnät (Svk) står inför omfattande ny- och ombyggnader inom stora delar av norra och mellersta Sverige. Också här skulle man enligt Ellevio kunna vinna tid. Exempelvis skulle miljöprövning kunna göras i förväg för lämpliga stråk som Svk pekar ut för att på så vis kan redan från början prioritera det alternativ som fungerar både ur ett miljö- som ett elnätsperspektiv.
Nästa steg i processen är att departementet kommer att skicka ut utredningen på remiss. Det finns dock ett förslag på att utredningens betänkande ska samordnas med arbetet runt implementeringen av EU:s stora energipaket - Clean Energy Package- i svensk lagstiftning och skickas ut som ett samlat förslag på remiss.
Fakta
--------------------------------------------------------------------------------------
- I dag krävs tillstånd, nätkoncession, enligt ellagen för i stort sett alla elledningar. Tillståndsprocessen ser likadan ut – oavsett om det rör sig om en mycket kort markkabel eller om det rör sig om en lång och hög luftledning.
- Betänkandet finns att läsa på hemsidan för Statens offentliga utredningar. Dagens industri publicerade en debattartikel om utredningen den 9 juni – "Så ska elledningar få byggas utan tillstånd".