Föreningen Female Legends får stöd av Arvsfonden på 5,3 miljoner kronor för att genomföra projektet Framtidens e-sport. Projektet kommer arbeta med att skapa en tryggare, mer inkluderande e-sport med mer mångfald.
E-sport har goda förutsättningar att vara den mest inkluderande sporten, detta tack vare att tjejer och killar har samma fysiska förutsättningar att utöva den. Ändå är den övervägande majoriteten på proffsscenen killar. Tjejers spelande avtar i tonåren, de är otryggare och verkar inte känna samma tillhörighet inom e-sporten som killar gör. Det vill Female Legends ändra på med projektet “Framtidens e-sport” som nu fått 5,3 miljoner av Arvsfonden.
– Vi har länge sett den problematik som finns för tjejer inom e-sport och vi är glada att andra samhällsaktörer också börjat förstå och vill arbeta förebyggande mot detta, säger Liza Lind, ordförande i Female Legends.
På ett år har föreningen gått från nystartad till ett community på över 1600 medlemmar och har tagit sig in på e-sportscenen för att skapa en välbehövlig plattform för tjejer som e-sportar. Sedan starten har Female Legends arbetat med satsningar man tror utvecklar e-sportscenen för tjejer, som turneringar men även med trygghet och inkludering på externa event, t.ex. Dreamhack. Nu får föreningen 5,3 miljoner från Arvsfonden för att genomföra det treåriga projektet “Framtidens e-sport”, för att undersöka och arbeta med ojämlikheten inom e-sport och tjejers upplevelser av den.
– Female Legends projekt Framtidens E-sport är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta samhällsfrågor, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.
Ellevio har valt att samarbeta med Female Legends för att de vill lära sig av deras erfarenheter kring inkludering av tjejer i en mansdominerad aktivitet. Ellevio vill också stödja tjejernas e-sportande som de tror kan långsiktigt leda till ett ökat teknikintresse bland kvinnor.