Ellevio har undersökt vad svenska folket anser på en rad områden som berör framtidens elnät. Resultaten visade att svenskarna har ett stort intresse för hur el påverkar samhället både miljömässigt och ekonomiskt. Stödet för elbilar är stort och vårt val att driva på för en prisutjämning av elnätsavgifter i Sverige ligger väl i linje med vad svenska folket uppfattar som rättvist.
I samarbete med opinionsföretaget Inizio har vi genomfört en undersökning av svenska folkets åsikter kring en rad elrelaterade frågor. Resultaten har givit oss nya och värdefulla insikter kring vad svenska folket har för åsikter och kunskaper kring el, elmarknaden och inte minst elanvändningen i framtiden.
Vi anser att det bör kosta lika mycket att vara ansluten till elnätet oavsett var i Sverige man råkar bo. Tidigare har en sådan prisstruktur inte varit möjlig under rådande reglering. Därför tog vi redan för flera år sedan ett initiativ till att få Energimarknadsinspektionen att godkänna en prisutjämning, vilket också förverkligades i oktober förra året. När vi nu inleder en prisharmoniseringsprocess som skall pågå till 2020 gör vi det med ett gediget stöd från allmänheten. 77 procent av de svarande tycker att påståendet ”Det borde kosta lika mycket att vara ansluten till elnätet oavsett var i Sverige man bor” är mycket bra eller ganska bra medan 15 procent anser att det är mycket dåligt eller ganska dåligt. Det bör också notera att en majoritet, 54 procent, anser att förslaget är mycket bra.
Viktigt att visionen blir av
Ellevio har anslutit sig till en vision om en miljon elbilar i Sverige 2030. Vi frågade i vår undersökning ifall detta är en viktig respektive realistisk vision. 66 procent anser att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att visionen uppfylls och 54 procent anser att visionen är mycket realistisk eller ganska realistisk.
Detta stämmer även väl överens med att en tredjedel av de svarande i undersökningen säger att de själva planerar att skaffa en elbil (över 90 procent av denna grupp säger dessutom att de planerar att göra det om mellan ett till 10 år). En tredjedel har i dagsläget heller inte bestämt sig för om de tänker köpa en elbil eller inte.
Brist på laddning ett problem
Dessa slutsatser stärks om man tittar på svaren kring köpbeteenden och elbilar. Cirka en tredjedel planerar att köpa en elbil. Bland dessa svarade nästan tre fjärdedelar att de planerar att köpa en elbil under de kommande sex åren. Bland dem som säger att de inte planerar att köpa en elbil är pris och bristen på laddstolpar i närhet till boendet de främsta anledningarna.
Om målet om en fossiloberoende transportsektor 2030 ska uppnås kommer det behövas mellan 15 000-25 000 publika laddpunkter bara i Stockholm, enligt beräkningar som Stockholms stad har gjort. Idag finns bara en bråkdel av dessa på plats – i november 2017 hade Stockholm totalt 700 publika laddpunkter.
Okunskap om elproduktion
En överraskande upptäckt vi gjorde i och med undersökningen är att svenskar inte känner till hur fossilfri svensk elproduktion är. Endast 11 procent av de svarande tror att elproduktionen är minst 80 procent koldioxidfri. I själva verket är 98,5 procent av elproduktionen koldioxidfri. Nästan 40 procent av svenskarna tror att vår elproduktion endast är mellan 1 och 39 procent koldioxidfri.
Exakt vilka konsekvenser det får för människors konsumtionsval att kännedomen om svensk elproduktions miljöpåverkan är så låg kan vi i nuläget endast spekulera om. Vi vet att vissa tror att elbilar är mindre miljövänliga än vad de är och kanske är okunskapen om den svenska elmixen en av orsakerna till det. För att folk i en framtid som blir alltmer elektrifierad ska kunna fatta välgrundade beslut kring sin elanvändning menar vi dock att undersökningen tydligt visar på ett existerande informationsbehov.
Det finns många aktörer i samhället som skulle kunna bistå med information om elens miljöpåverkan, och vi som elnätsbolag har definitivt en sådan uppgift. I vår undersökning frågade vi vilken typ av information det är folk helst önskar sig.
Vill veta mer om lokala projekt
Några populära svar på frågan om informationsbehov var (flera svar möjliga): egenproduktion av el (34 procent), satsningar på elnätet lokalt (30 procent) samt hur samhällets elanvändning påverkar miljön (29 procent). Även information kring hur privat konsumtion av el påverkar miljön, hur myndigheter och elföretag arbetar med säkerhetsfrågor inklusive cybersäkerhetsfrågor samt hur den svenska elmarknaden fungerar efterfrågades av många. Endast 15 procent av de svarande ansåg sig inte behöva någon ytterligare information.
Sammanfattningsvis tolkar vi svaren på undersökningen som att vår prismodell och vision för framtidens har ett brett stöd men att det finns viktiga frågor att arbeta med samt att vi har ett viktigt uppdrag i att sprida information kring el och hur och varför vi bygger framtidens elnät.