Sverige har på senare år växt fram som ett centrum för datacenter. Flera internationella jätteföretag satsar och nu har även Stockholm gett sig in i kampen.
Det handlar om företagen Multigrid och Borderlight/GGH som båda planerar att bygga stora hallar i Stockholm. Tidigare i år berättade även H&M och Interxion om sina planer i området. Ellevio samarbetar med Fortum Värme, Stokab och Stockholms Stad inom ramen för Stockholm Data Parks. Målet är att göra vissa utpekade områden i staden attraktiva för att etablera datahallar. Johan Ribrant, chef för företagskunder på Ellevio, berättar mer om den snabba utvecklingen.
- Det finns flera anledningar. En är att datacenter vill ligga närmare kunderna. Ett exempel är Amazon som planerar tre olika center runt Mälardalen för både data och logistik, berättar Johan Ribrant.
- Ytterligare en anledning är att det finns bra infrastruktur både vad gäller el och fiber i Sverige och även att det finns bra kompetent personal.
- Sen finns även det viktiga skälet att de stora IT-jättarna nu ser över hållbarheten som helhet. Google exempelvis investerar ju i vindkraft. I Sverige har vi en energimix som är miljövänlig. Kan man dessutom återvinna värmeenergi och sälja tillbaka den, i stället för att bara blåsa ut den i luften så blir det en bättre affär, säger Johan Ribrant.
Låga skatter
En annan faktor i kalkylen är att Sverige har en förhållandevis låg energiskatt. Den sänktes dessutom från den 1 januari ner till 0,5 öre per kWh, samma skatt som stora konventionella industrier betalar.
När Stockholm Data Parks är fullt utbyggt, kommer värmeåtervinningen från datahallarna att stå för ett betydande tillskott av värme till Stockholm och därmed vara ett viktigt bidrag i stadens ambition att vara helt fossilfri senast 2040.
- Hittills har datahallsetableringar inte haft centralt fokus på miljön. Det vill vi ändra på. Mot bakgrund av de uppenbara synergierna mellan värmeåtervinning från datahallarna och stadens miljömål att vara helt fossilfria 2040, är jag fast besluten att göra Stockholm till ett framtida centrum för hållbara datahallar, säger Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd.
Samarbetet Stockholm Data Parks ska fram till 2026 möjliggöra att det kan byggas datahallar i Stockholmsområdet med en total bruttoarea om cirka 300 000 kvadratmeter.
Höga krav
Från Ellevios perspektiv handlar det om att erbjuda platser med gott om plats i elnätet och en stabil infrastruktur. Datahallarna har oftast höga krav på leveranssäkerhet.
- Kunderna inom den här branschen är alla lite olika. Vissa säljer supersäkra tjänster, vissa säljer ren lagring av information och vissa säljer processorkraft. Det i sin tur gör att anslutningarna hos Ellevio blir olika på så sätt att ett företag vill ha hängslen och livrem i form av dubbla kablar och reservkraftverk medan ett annat vill ha det enkelt och billigt. De är också olika över tid, då en del köper en anslutning med en viss kapacitet för att växa in i den, medan andra kör på full effekt från dag ett. För vår del blir det att lägga ett pussel, där vi ska bygga ett nät som blir används så effektivt som möjligt, säger Johan Ribrant.