I dag kom beslutet från förvaltningsrätten om kalkylräntan för regleringsperioden 2016-2019. Förvaltningsrätten konstaterar att de med stöd i de expertutlåtanden som åberopats och övrig utredning i målen har funnit att en rimlig långsiktigt stabil kalkylränta ska vara 5,85 procent.
- Vår ståndpunkt har hela tiden varit att regelverket ska bygga på en långsiktighet och stabilitet med tanke på elnätens natur med långa investeringscykler, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.
De svenska elnätsföretagen står inför stora investeringar för att se till att elnäten möter landets behov även i framtiden. Företagen investerar omkring 50 miljarder mellan 2016 och 2019. Ellevio står för totalt närmare 10 miljarder av dessa.
- Våra elnät blir äldre och äldre och det finns ett stort behov av att modernisera dem. Kunder och samhälle förväntar sig minst lika hög leveranssäkerhet i framtiden, samtidigt som digitaliseringen av tjänster och funktioner fortsätter. Vi står dessutom inför en omställning av vårt energisystem med mer el från förnybara källor och elektrifiering av transportsektorn som i sin tur påverkar elnäten. Det är flera faktorer som gör att vi behöver genomföra de här satsningarna, säger Johan Lindehag på Ellevio.
- Den nuvarande elnätsregleringen syftar till att stimulera de investeringar som behövs för att Sverige ska ha leveranssäkra och pålitliga elnät även i framtiden. Kalkylräntan är en viktig del i det och branschen menar att den ska motsvara långsiktigheten som vi har i våra investeringar. Vi bygger elnät som ska tjäna kunder och samhälle i 40 år eller mer, och då bör regleringen anpassas efter det. Det är bra att domstolen också gör den bedömningen, säger Johan Lindehag.
- Nu kommer vi att gå igenom hela domen och analysera den mer i detalj, säger Johan Lindehag.
Våren 2015 tog Energimarknadsinspektionen beslut om elnätsföretagens tillåtna intäkter för åren 2016-2019. De beslutade om en kalkylränta på 4,53% baserad på parametrar med ett mer kortsiktigt perspektiv, och frångick därmed det domstolsbeslut som fastställdes i mars samma år om en långsiktig kalkylränta på 6,5% för regleringsperioden 2012-2015. Det drev återigen elnätsföretagen till domstol med förhoppningen om att kunna få ett tydligt besked hur räntan ska beräknas.
Vad säger regleringen?
Regleringen ska ge täckning för skäliga kostnader för att driva elnätsverksamheten och en rimlig avkastning på satsat kapital. Inför nuvarande regleringsperiod genomförde Regeringen ett antal genomgripande förändringar i elnätsregleringen, som därmed skärptes väsentligt. Den regleringsmodell som nu gäller minskar elnätsföretagens tillåtna intäkter jämfört med tidigare modell, men möter samtidigt på ett bra sätt de behov av utveckling som de svenska elnäten står inför. Dagens beslut om en kalkylränta som bygger på långsiktighet stärker incitamenten för att utveckla elnäten för framtiden.
Här kan du läsa förvaltningsrättens beslut.