Skynda på elektrifieringen är en av Klimatpolitiska rådets rekommendationer till regeringen för att på allvar minska transportsektorns fossila utsläpp. Och för den utvecklingen är elnäten viktiga.– Elnäten är ju naturligtvis en fråga som har betydelse, säger rådets ordförande Ingrid Bonde.
Senast år 2045 ska Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. Så är klimatmålet formulerat och frågan är hur det går med resan dit? SNS bjöd den 27 mars in till seminarium om Klimatpolitiska rådets årliga rapport som beskriver hur regeringens politik svarar upp mot klimatmålen. Seminariets fokus var transportsektorn och det stod klart att mycket handlar om en ökad takt i elektrifieringen och då blir utbyggnaden av laddinfrastrukturen central.
– Vi har gjort en studie om hur man skulle kunna bygga en trygg laddinfrastruktur i Sverige och vi var ganska förvånade över hur lite som krävs ekonomiskt. För oss i rådet är det otvetydigt så att man måste börja med laddinfrastrukturen för att få ett ändrat beteende, sade Ingrid Bonde.
Laddinfrastruktur kräver dyra elnät
Just förutsättningarna att föra över elen dit den behövs lyfte Cecilia Wemming, rådgivare inom public affairs på Ellevio, fram under seminariets frågestund. Hon sade att en laddstolpe i sammanhanget inte är särskilt kostsam, men att få fram elen till stolpen innebär investeringar på en helt annan nivå. Om godstrafiken ska elektrifieras kommer det att krävas kraftfulla investeringar i elnäten, menade hon och undrade hur Klimatpolitiska rådet ser på elnätens betydelse?
– Som ordförande i klimatpolitiska rådet är svaret att vi inte har tittat djupare på den frågan i den här rapporten. Om jag sätter på mig Ingrid Bondes gamla Vattenfall-hatt så är svaret att det ju naturligtvis är en fråga som har betydelse, sade Ingrid Bonde och lade till att elnäten kan bli en fråga som rådet fördjupar sig i framöver.
Transportbranschen beroende av robusta elnät
Att rådet jobbar med den frågan efterfrågades av Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, som var inbjuden för att kommentera rapporten. Han välkomnade att betydelsen av elektrifieringen görs tydlig, men skulle gärna se en vidare fördjupning.
– Vi hade gärna sett att rådet hade gått ännu djupare och problematiserade över hur vi kommer att nå en ökad elektrifiering, för det finns en hel del utmaningar: Är till exempel kraftnätet riggat för att elektrifiera Sveriges vägnät, frågade sig Mattias Dahl.
Anders Berger, chef för public affairs på Volvo, var också inbjuden för att kommentera rapporten. Precis som Mattias Dahl välkomnade han ökat fokus på elektrifieringen och menade att elnätskapaciteten är en viktig fråga.
– Effektbehoven i nätet kommer att bli en flaskhals och kommer att kräva en del investeringar. Vi har gjort en studie som visar att investeringsbehovet ändå är ganska begränsat jämfört med nyttan som investeringarna skulle ge.
Ellevio menar att elnätens förmåga att hantera den kommande elbilsrevolutionen är avgörande om Sverige ska lyckas nå transportsektorns utsläppsmål och då kommer nya sätt att samverka mellan transport- och elbranschen vara nödvändiga.