Fakta om olyckan i Tyfors 7 november 2016
- På eftermiddagen den 7 november 2016 inträffade en olycka i Tyfors, i samband med ombyggnationen av en 30 kV-ledning mellan Lesjöfors och Fredriksberg.
- Olyckan inträffade när två män arbetade i en skylift och kom i kontakt med en spänningsförande 30 kV-ledning. Vi har ännu ingen information om varför man jobbade invid den spänningsförande ledningen.
- Två män avled i olyckan, en 59 år gammal och en 23 år gammal. Båda var hemmahörande i Estland.
- De avlidna var anställda hos entreprenören Leonhard Weiss, som i sin tur är anlitade av Ellevio.
Frågor och svar
1. Varför har ni anlitat utländsk arbetskraft?
– I det här projektet genomförde vi en offentlig upphandling inom EU och den här entreprenören vann med bästa anbud. Med bästa anbud menar vi att de uppfyller alla baskrav och sedan vinner utifrån de utvärderingskriterier som är satta i det aktuella projektet.
Var montörerna insatta i ESA (Elsäkerhetsanvisningar)?
– Ja, vi följer alltid ESA och montörerna har genomgått ESA-utbildning. Inför projektets start åkte en utbildare som är certifierad av Energiföretagen i Sverige (f d Svensk Energi) till Estland och höll en två dagar lång ESA-utbildning med hjälp av rysk och estnisk tolk. Samtliga som skulle jobba i projektet deltog. Efter utbildningen fick deltagarna göra ett skriftligt kunskapsprov som de alla klarade.
2. Kunde personerna prata svenska?
– Personen som är elsamordningsansvarig för arbetet är svensktalande och har som uppgift att koordinera mellan driftcentralen och entreprenören. Från entreprenörens sida pratade deras elsäkerhetsansvarig engelska och fanns alltid på plats.
3. Var personerna fullt försäkrade?
– Vi har samma krav på försäkringar, utbildningar och så vidare oavsett vilket land entreprenören kommer ifrån. Leonhard Weiss har visat att de uppfyller alla krav.
4. Hur ser ni på säkerheten för de entreprenörer som ni anlitar? Vilket ansvar har ni?
– Vi har ett lika stort ansvar som entreprenören. Vi sätter säkerhetsnivån och därför har vi också nolltolerans mot olyckor. Säkerheten för våra entreprenörer är lika viktig som säkerheten för vår egen personal. Alla ska kunna komma säkert hem efter arbetet, och därför är det viktigt att alla har respekt för det riskfyllda arbetet och följer alla föreskrifter och regler.
5. Hur ser ni till att era entreprenörer och deras underentreprenörer känner till och jobbar enligt de föreskrifter som gäller?
– Vi bär som beställare yttersta ansvaret för att alla jobbar enligt rutiner och föreskrifter, men själva arbetsgivaransvaret ligger hos respektive företag. Det här regleras noga i våra upphandlingar och avtal för varje jobb. Både vi och underentreprenörerna kontrollerar löpande att rutiner och föreskrifter följs.
6. Vilka lagar och avtal lyder era arbeten under? Har alla era entreprenörer kollektivavtal?
– Vi följer svenska lagar och regler samt branschavtal Energi. Enligt upphandlingsreglerna kan man inte kräva anslutning till kollektivavtal eller till svensk arbetsgivarorganisation. Däremot är det möjligt att ställa krav som uppfyller vissa villkor i kollektivavtal. Det gör vi också i vår Uppförandekod för leverantörer.
7. Har Ellevio kollektivavtal?
– Ja, vi har kollektivavtal som omfattar alla anställda i Sverige. Vi kan enligt upphandlingsreglerna inte kräva att våra entreprenörer ska ha kollektivavtal, men naturligtvis ställs samma krav på arbetsmiljöarbete och arbetsförhållanden på de företag som omfattas av kollektivavtal som på de som inte omfattas.
Hur jobbar ni med säkerhet inom Ellevio och på era olika arbeten ute i fält?
– Säkerhet är en helt central fråga för oss inom Ellevio och därför har vi ställt en rad egna, utökade säkerhetskrav utöver rådande svensk lagstiftning. Samma krav gäller för våra egna anställda som våra entreprenörer och deras underentreprenörer. Vi gör ingen skillnad. Hela Ellevios verksamhet lever upp till de krav som utarbetas av Arbetsmiljöverket. En gång per år i löpande avtal genomförs säkerhetsrevisioner av våra entreprenörer. I tillägg genomförs även så kallade Flying audits (risk- och säkerhetsobservationer). Hittills i år har vi genomfört ett hundratal Flying Audits med ett enda fokus, nämligen att höja säkerheten ute på våra arbetsplatser. Alla arbetsmiljöplaner innehåller riskanalyser och korrigerade åtgärder för att ta bort de risker som finns inom ramen för vår verksamhet.
8. Vilka krav ställer ni?
– Vi ställer höga krav både före under och efter genomförandet. Innan kravställer vi bland annat kring krav på audits, att entreprenören har kompetens för att kunna vara byggarbetsmiljösamordnare, att företagen har Arbetsmiljöplan, Miljöplan och naturligtvis att man följer svenska lagar och regler. Under upphandlingen kontrollerar vi att de uppfyller alla krav. Vi gör också audits innan vi börjar att avropa. Vi har också en rad obligatoriska kompetenskrav för att få utföra arbeten i och på våra anläggningar.
9. Har ni genomfört någon flying audit på den här entreprenören, Leonhard Weiss?
– Ja, det har vi. De uppfyller alla våra krav.