Intresset var stort när Ellevio bjöd in till sitt första historiska seminarium i Almedalen. Nya typer av ägare av elnäten var ämnet och diskussionen handlade mycket om långsiktighet.
Ett 60-tal besökare fanns på plats för att lyssna på när representanter från Ellevios nya ägare träffade Ingemar Nilsson, energitalesperson för (S) och Cecilie Ternfjord-Toftby, energitalesperson för (M). Ellevios styrelseordföranden Ralph Berg inledde med att prata om hur resan fram till det att affären slutfördes har varit.
– Det är väldigt roligt att vara här och se det stora intresset. Det är också en ära att vara ägare till det här nya fina bolaget, sa Berg.
Folksam och de båda AP-fonderna var också representerade, och fick beskriva vilken typ av ägare de är och hur våra kunder kommer märka av det nya ägandet.
– Vi är alla fyra ansvarsfulla ägare som har väldigt bra förutsättningar för att styra den här typen av verksamhet. Vi har tillgång till mycket kapital och det krävs för att vi ska kunna satsa på ett bra elnät, sa Kerim Kaskal från Tredje AP-fonden.
– Vi vill fortsätta höja leveranssäkerheten ytterligare. Vi som fonder har en möjlighet att ha en långsiktig vy på de investeringarna vi gör, sa Ossian Ekdahl från Första AP-fonden.
Från politiskt håll var det positiva tongångar kring de nya ägarna.
– Jag känner mig väldigt trygg med de nya ägarna. Det jag hör här känns bra, sa Cecilie Ternfjord-Toftby från Moderaterna.
Hennes kollega från Socialdemokraterna, Ingemar Nilsson, tror att den här affären kan ha varit startskottet för en större strukturomvandling i energibranschen.
– Det ska bli spännande att se vad som händer på marknaden. Vi som politiker har en viktig roll att se till att det finns ett långsiktigt regelverk. Vi har kanske duckat lite i prisdiskussionerna, för att det är ett krångligt ämne. Vi måste upp på banan, vi måste visa vilka prioriteringar som måste göras och vad det innebär för kunderna, sa Ingemar Nilsson.