Bilden av ett hus som producerar mer energi än vad hushållet gör av med är oftast en arkitektritad futuristisk villa med kraftigt isolerade väggar. Men de flesta av oss bor redan i ett hus som man varken vill riva eller flytta ifrån – hur ska man då göra?
Jörgen Larsson har byggt svaret på Brännö, i Göteborgs skärgård.
En kort färjetur från Saltholmen i västra Göteborg tar oss till Brännö, en av alla bilfria öar i den södra skärgården. Frånvaron av bilar skapar en Kråkmakargatsidyll där Jörgen Larssons sekelskiftesvilla passande smälter in, men det är knappast den mest energieffektiva hustypen. När vi kommer ut håller Jörgen och en kompis på att sätta upp några fler solcellspaneler på berget bredvid.
– Det är som ”gubblego” skrockar Jörgen när han monterar de färdiga panelerna på en träställning, vilket går på ett kick med skruvdragaren.
Anledningen till att de valde en ställning bredvid huset istället för att sätta upp solcellerna på taket var för att taket inte passade optimalt med vinklar, ytor och vädersträck. Projektet engagerade snabbt grannar som också satt upp egna solceller på ställningen. Utöver grannsamverkan finns goda ekonomiska anledningar till att investera i solceller. Men även om det ekonomiska argumentet är solitt är det något annat som är Jörgens främsta drivkraft.
– Det är en go känsla att ha ett hus som går helt på sol. Visst är det bra att källsortera sitt glas och så, men att kunna nolla en del av sin miljöpåverkan helt på det här sättet känns gott i själen.
Läs mer om Jörgens solcellshus på www.solcellshus.se
Fakta
Producerad el år 1: 8 474 kWh
Betalt för överskottsel: 1,05 kr/kWh
Intjänade kronor: 8 474
Återbetalningstid: ca 12 år
Investering för 50 kvm solceller: ca 110 000 kronor
Investeringsstöd: ca 35 procent