Elnätsregleringen måste bli mer ändamålsenlig, menar regeringen och inleder nu en elnätsdialog mellan politiken och elnätsmarknadens aktörer.
– Vi är positiva till initiativet, säger Ellevios vd Johan Lindehag.
Dagens elnätsreglering behöver utvecklas. Det är inte bara regeringens uppfattning, även kunder, näringsliv och elnätsföretagen instämmer. Alltför ofta är det till slut domstolen som efter långa och komplicerade processer får avgöra hur stora elnätsföretagens intäkter blir. Regeringens giv är att samla till en så kallad elnätsdialog.
– Det är väldigt bra att vi samlas brett, att alla får komma till tals och att vi diskuterar hur elnätsregleringen ska se ut i framtiden. Dialog är viktigt för att vi ska kunna få till en reglering så att vi undviker domstolsprocesserna, säger Johan Lindehag.
Första mötet hölls 26 oktober och i början av nästa år kommer regeringen att presentera form för arbetet och vem som kommer att leda det. Det övergripande målet är att skapa transparens och stabilitet i flera reglerperioder samt att få till en reglering som alla aktörer kan ställa sig bakom. För Ellevio är önskemålet att få långsiktighet. Branschföreningen Energiföretagen har gjort beräkningar som visar att om Sverige ska klara målet med nettonollutsläpp till 2045 krävs det investeringar på 500 miljarder kronor i det svenska elnätet.
Långsiktig och stabil
– Vi behöver en reglering som ger oss elnätsföretag incitament att genomföra de här investeringarna och som samtidigt är begriplig för kunderna. Ellevio har ungefär 1 000 investeringsprojekt i gång varje år för att säkerställa våra kunders och samhällets behov av tillväxt och omställning. Med de förutsättningarna behöver vi en långsiktig, förutsägbar och stabil reglering för att vi ska våga fortsätta investera, säger Johan Lindehag.
Hans förhoppning är därför att regleringen kommer att ”stötas och blötas ordentligt” i elnätsdialogen och att det till slut mynnar ut i en bred politisk enighet.
– Jag hoppas att det ska bli en blocköverskridande överenskommelse som överlever de politiska valen.
Johan Lindehag poängterar att många delar av dagens elnätsreglering ändå fungerar bra och inte bör ändras. Trots allt har domstolsprocesserna under åren varit en avsiktlig del av att sätta praxis i regleringen och har bidragit med ett frammejslande i detaljer som är betydelsefulla. Han tycker därför att arbetet i elnätsdialogen inte ska handla om att kasta upp allt i luften, utan det handlar om att bygga vidare på det som är bra och ändra på det som inte fungerar så bra.
Tror du elnätsdialogen kommer att bidra till att vi får se en bättre reglering?
– Jag är hoppfull och jag tror oavsett att en ökad kunskap om varandras situation, byggd på fakta, är viktigt för att nå i mål, säger Johan Lindehag.
FAKTA: Regeringens mål med elnätsdialogen
- Konkurrensmässiga priser
- Investeringar i nät och annat ska vara samhällsekonomiskt motiverade
- Minska osäkerhet kring regleringen och skapa förutsägbarhet
- Möta framtida utmaningar
- Balansera aktörernas roller